3 günde alınabilinen sertifikayla 60-70 KPSS puanlı adaylar alınacak

featured

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin 9 Kasım 2020’de açtığı ilan tartışmalara neden oldu. Aday alım şartlarına niteliği belirsiz, 3 günde ücret karşılığında alınabilen serfika gerekliliği maddelerinin eklenmiş olması akıllara ‘adrese teslim kadro mu açılıyor’ sorularını getirdi…

Pandemiden dolayı sağlık uygulama ve araştırma merkezleri olması dolayısıyla yoğun bir şekilde sağlık hizmeti sunan üniversitelere, Cumhurbaşkanlığı tarafından ek kadro tahsisi yapılıyor. Üniversitelere tahsis edilen bu kadroların bir kısmı amacına uygun olarak bir nevi merkezi yerleştirme gibi yapılırken, bir kısım yükseköğretim kurumlarında ise sertifikalar ve katılım belgeleri ile torpilli kişilerin işe girmesine zemin oluşturulduğu iddia ediliyor.

Üniversitelere haksız alımları tekrar gündeme getiren olay ise Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi tarafından açılan ilan oldu.  09 Kasım 2020 tarihli Resmi Gazete’de Hemşire, Diyetisyen, Eczacı, Psikolog, Ebe, Biyolog, Fizyoterapist ve Sağlık Teknikeri olmak üzere 195 adet sözleşmeli personel kadrosu ilan edildi.

Söz konusu kadrolar incelendiğinde bazı alımlarda yer verilen sertifikalarla adayların başvurularının sınırlandırıldığı görüldü. İşte onlardan bazıları:

-TÜRKAK TS EN ISO/IEC 17025:2017 İç Denetçi Eğitimi Belgesi

-TÜRKAK Ölçümlerin İzlenebilirliği ve Ölçüm Belirsizliği (Kalibrasyon Laboratuvarları için) Sertifikası,

– TÜRKAK TS EN ISO/E-IEC 17025 Laboratuvarlarda İç Denetçi Eğitimi ve TS-EN ISO/IEC 17020 Standardı Sertifikası,

– Neonatal Resüsitasyon Sertifikası,

– TÜRKAK – OECD İyi Laboratuvar Uygulamaları Eğitimi ( İLU) Sertifikası,

– TÜRKAK TS EN ISO/IEC 17024 Uygunluk Değerlendirmesi Personel Belgelendirmesi Yapan Kuruluşlar İçin Genel Şartlar Standard ı Eğitimi Sertifikası,

– TURKAK ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi Temel ve İç Denetçi Eğitimi Belgesi,

– OECD İyi Laboratuvar Uygulamaları (İLU) Eğitimi TÜRKAK ve TS EN ISO 9001:2015 Kalite Yönetimi Sistemi Temel Eğitimi (TSE) Belgesi,

– TÜRKAK ISO/IEC17025 Laboratuvar Akreditasyon İç Tetkik Eğitimi Belgesi,

– TÜRKAK Ölçümlerin İzlenebilirliği ve Ölçüm Belirsizliği (Kalibrasyon Laboratuvarları için) Sertifikası,

– TÜRKAK TS EN ISO/IEC 17024 Standardı Eğitim Belgesi.

Yukarıda sıralanan sertifikalar her ne kadar kişilerin hizmet göstereceği alana uyumlu olmakla birlikte bir kısmının ilgisi ise adaylar arasında en çok tartışılan konu oldu. Örneğin:

5 nolu Diyetisyen alımında ek koşul olarak “TÜRKAK TS EN ISO/IEC 17025:2017 İç Denetçi Eğitimi Belgesi” istenmesi “Diyetisyenlerin hizmet alanları ile iç denetçi eğitimi” arasındaki alakasızlıktan dolayı soru işareti oluşturdu.

Aynı şekilde 23 nolu Sağlık Teknikeri alımında ek olarak “TÜRKAK TS EN ISO/IEC 17024 Uygunluk Değerlendirmesi Personel Belgelendirmesi Yapan Kuruluşlar İçin Genel Şartlar Standardı Eğitimi Sertifikası”  ve 45 nolu Hemşire alımında ise ek olarak “TÜRKAK TS EN ISO/IEC 17024 Standardı Eğitim Belgesi” istenmektedir.

Memurlar.net’in aktardığına göreTÜRKAK (yani T.C. DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI TÜRK AKREDİTASYON KURUMU) internet adresinden TS EN ISO/IEC 17024 Eğitimi belgesi ile ilgili ayrıntılara bakıldığında Personel Belgelendirme Kuruluşlarının kalite/teknik yöneticileri, Personel Belgelendirme Kuruluşlarının belgelendirme sürecinde yer alan personeli, TÜRKAK Denetçi adayları, ve diğer ilgililer katılabilir diye sıralanması dikkat çekiyor. Bu noktada ise vatandaşların aklına  “Bu kadroya alınacak kişi Elektronörofizyoloji Teknikerliği mezuniyetinin gerektirdiği bir işi yapmak için mi alınıyor? Yoksa sırf birilerini alabilmek için alakasız bir belge isteyelim ne de olsa kimse anlamaz düşüncesi mi hakim?” soruları geliyor.

26 nolu Sağlık Teknikeri alımında ek olarak “TURKAK ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi Temel ve İç denetçi Eğitimi Belgesi” istenmesi de göze çarpan bir diğer ilan… Sağlık Teknikerleri ise bu ilan şartları hususunda şu soruları soruyor : “Sağlık Laboratuvarı, Tıbbi Laboratuvar, Tıbbi Laboratuvar Teknikleri mezuniyeti istenen bu kişiler işlerini mi yapacak yoksa kalite süreçlerini mi denetleyecek? Eğer biz Kalite Belgesi aldık, çalışacak kişilerden de bunu istiyoruz diyorsalar neden hepsinde bu belge yok? Kaldı ki kalite belgesi almışlarsa zaten daha sonra başlayan personelinde kalite belgesi almasını istiyorlarsa zaman zaman yapılan bu eğitimlere katılım gösterilerek gerekli belgeler alınabilmektedir.”

Aday alımında istenen bu belgelerin çok kısa sürede ücreti mukabilinde temin edilebilecek düzeyde olması ise ‘liyakat’ sorununu açıkça ortaya koyuyor. Her ne kadar, üniversite ilan metninde başvuru süresi içerisinde alınmış sertifikaları kabul etmeyeceğini belirtse de, bu durum sonucunda elenen adayların itirazlarının başka hukuki sorunları da beraberinde getirebileceği öngörülüyor.

3 günde alınabilinen sertifikayla 60-70 KPSS puanlı adaylar alınacak

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!