6’lı masanın kurduğu komisyondaki TESEV’ci kim?

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi genel başkanlarının ikinci buluşmasında kararlaştırılan komisyonun üyeleri belirlendi. Üyelerden biri de ‘bölücü anayasa’ raporlarına imza atan Prof. Dr. Serap Yazıcı...

featured

VERYANSIN TV

Sürecin yol haritasını belirleyecek komisyonda, CHP adına Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İyi Parti adına Seçim İşleri Başkanı Şenol Sunat, Saadet Partisi adına Seçim İşleri Başkanı Bülent Kaya, Demokrat Parti adına Genel Sekreter Serhan Yücel, DEVA Partisi adına Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu ve Gelecek Partisi adına İnsan Hakları Başkanı Serap Yazıcı yer alıyor.

KOMİSYONUN ÇALIŞMASI

Çalışma kapsamında öncelikle her parti Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nden Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçiş sürecine ilişkin kendi yol haritasını belirleyecek.

Daha sonra 6 parti yetkilisinden oluşan komisyon bir araya gelerek geçiş sürecinin hangi dönemi ihtiva edeceğini istişare edecek, parlamenter sisteme geçiş sürecinde yapılması gerekli anayasal ve yasal düzenlemeleri masaya yatıracak.

Cumhurbaşkanının görev ve yetkileri ile kabineyle çalışma şeklini de ele alacak komisyon, Meclis İçtüzüğü, Siyasi Partiler ve Siyasi Etik kanunlarını çalışacak.

Komisyon üyelerinden Serap Yazıcı’nın geçmişi ise dikkat çekiyor.

Yazıcı, George Soros’un kurucusu olduğu Açık Toplum Vakfı’nın finanse ettiği TESEV’in yazar kadrosunda yer alıyor.

Davutoğlu’nun A Takımı’nda yer alan Yazıcı, 13 Nisan 2011’de  Mustafa Erdoğan ile birlikte “Türkiye’nin Yeni Anayasasına Doğru” başlığıyla TESEV Anayasa Komisyonu’ndan çıkan bir rapor kaleme almıştı.

İLK 3 MADDE HEDEFTE

“Anayasadan milliyetçilik referansların çıkarılması” gerektiği belirtilen raporda anayasanın başlangıç ilkeleri hedef alınıyor, Atatürk milliyetçiliği “etnik bir referans” olarak tanımlanıyor.

Raporun başlangıç ilkeleri için önerisi şöyle:

“…yeni anayasanın Türkiye toplumunun çoğulcu-demokratik ve sivil rejim idealine bağlılık iradesini yansıtan kısa ve özlü bir “Başlangıç” kısmına yer vermesi ve bunun anayasa metnine dahil olmadığının belirtilmesi uygun olacaktır. Kurucu iradeyi “Biz, Türkiye Cumhuriyeti halkı…” olarak ifade etmesi gereken Başlangıç metninin şüphesiz ideolojik, dini, etnik ve milliyetçi referanslardan da arınmış olması gerekir.

Bu arada, Anayasanın devletin şeklini belirtecek olan hükmü “Türkiye devletinin demokratik bir cumhuriyet” olduğunu belirtmeli ve bunun tek değiştirilemez hüküm olduğu yine aynı madde içinde ifade edilmelidir. Anayasanın Cumhuriyetin niteliklerini belirtecek olan hükmü de, Başlangıç kısmının içeriğine paralel olarak, yukarıda sıralanan ilke ve değerleri barındırmalıdır. Maddenin şu şekilde formüle edilmesi uygun olabilir: “Türkiye Cumhuriyeti insan onuruna saygılı, insan haklarına bağlı, hukukun üstünlüğüne dayalı, içeride ve dışarıda barışçı, laik ve çoğulcu bir demokrasidir.”

‘DEVLET SİVİLLEŞTİRİLSİN’

Raporda, “devletin herhangi bir resmi ideolojisinin olmaması, devletin teşkilât ve işleyiş bakımından sivilleştirilmesi ve devlet teşkilâtının ademi merkezileştirilmesi” gerektiği savunuluyor.

Raporda yerel yönetimlere ilişkin “Yerel demokratik yönetim birimlerinin karar yetkisinin bayındırlık, tarım, sağlık ve kısmen kolluk ve eğitim hizmetlerini de kapsaması gerekir.” ifadeleri dikkat çekiyor.

2010 REFERANDUMUNA ÖVGÜ

Raporda FETÖ’yü yargıyı ele geçirmesine neden olan 2010 referandumundan da övgüyle söz ediliyor:

“Yürürlüğe girdiği tarihten bu yana 1982 Anayasası’nda çeşitli değişiklikler yapılmış olması da esas olarak bu ihtiyaçtan ileri gelmiştir. Ne var ki, başta 2001 ve 2010’da yapılanları olmak üzere, bu değişiklikler toplumumuzun özgürleşme ve demokratikleşmesine hatırı sayılır katkı yapmış olsalar da, bu durum Türkiye’nin tamamen yeni bir anayasa yapma ihtiyacını ortadan kaldırmamıştır. Üstelik, bu değişiklikler yürürlükteki anayasanın iç bütünlüğünü de bozmuştur. Öte yandan, 2010 Anayasa değişikliği referandumunda ortaya çıkan seçmen iradesi karşısında, tamamen yeni bir anayasa yapmak artık ihmal edilemez acil bir görev haline gelmiştir.”

Davutoğlu Habertürk’te yaptığı açıklamalarında Ergun Özbudun’a da övgülerde bulundu, “Ergun Özbudun gibi, Serap Yazıcı gibi gerçekten Türk anayasa hukukunun en önemli duayen isimleriyle birlikte çalışıyoruz” dedi.

Özbudun da Yazıcı gibi TESEV’in yayınlarına katkı sağlayan yazar kadrosunda yer alıyor. Söz konusu “Türkiye’nin Yeni Anayasasına Doğru”  başlıklı raporda Özbudun’un da imzası yer alıyor.

6’lı masanın kurduğu komisyondaki TESEV’ci kim?

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

7 Yorum

  1. 11 Nisan 2022, 13:44

    CİNAYET SAATİ

    cinayeti kör bir kayıkçı gördü
    ben gördüm kulaklarım gördü
    vapur kudurdu kuduz gibi böğürdü
    hiç biriniz orada yoktunuz

    demirlemişti eli kolu bağlıydı ağlıyordu
    on üç damla gözyaşını saydım
    allahına kitabına sövüp saydım
    şafak nabız gibi atıyordu
    sarhoştum kasımpaşa’daydım
    hiç biriniz orada yoktunuz

    Attila İlhan

  2. 11 Nisan 2022, 00:13

    CHP NİN SAYIN KILIÇDAROĞLUSU TESEV İN EN BAŞTA GELEN ÜYELERİNDEN VE HATTA KURUCU OLANINDAN. UĞUR DÜNDARIN OSCARLIK YÖNETİMİNDE BİR TV ŞOVUNDAN HEMEN SONRA CUMBURLOP CHP NİN BAŞINA. CHP NİN BAŞINA BU KADAR KOLAY GEÇİŞ YAPABİLEN TEK LİDER. BALIK BAŞTAN KOKMUŞ YANİ.

  3. Asıl sorun Kılıçdaroğlu nun tesev in kurucularından olduğu şeklindeki kuvvetli iddiaya rağmen bunun hiç konuşulmaması, Can Pakeri konuşuruz, Tanrıkulu nu konusuruz ama bu konuşulmaz..

  4. 1991 den beri TESEV üyesi Bay Kemal’ i unutmamak lazım.

    • “Bay Kemal” diye yazdığınıza göre yüksek ihtimal AKP’lisiniz. Eğer öyleyse siz önce dönün aynada bir kendinize bakın.

  5. 10 Nisan 2022, 19:46

    Abant müdavimleri boş kalmıyorlar…Hepsinin isim isim duyurulması lazım.

  6. Bir dur diyecek kimse kalmadı Suriyeden sonra sıra Türkiyede İranda deyip herkes sıra sayıyor ve sıraya giriyor.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!