Bal

ABD Genelkurmay Başkanı: NATO üstünlüğünü kaybetti

featured

ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, Slovenya’daki NATO Genelkurmay Başkanları Toplantısı’nda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

ABD basını, Slovenya’da düzenlenen NATO Genelkurmay Başkanları Toplantısı’nı gündemine taşıdı. Ülkenin önde gelen dergilerinden Newsweek, ABD Genelkurmay Başkanı Dunford’un açıklamalarına dikkat çekti.

Derginin aktardığına göre ABD’li general NATO’nun son durumuyla ilgili çarpıcı itiraf ve eleştirilerde bulundu.

NATO’nun Rusya’ya karşı olan askeri üstünlüğünün artık sona erdiğini ifade eden Dunford, “Rusya rekabetçi bir ülke. NATO Rusya’ya karşı olan avantajını kaybetti” dedi.

Mayıs ayında yeni askeri stratejilerin bu nedenle kabul edildiğini vurgulayan Dunford, “Askeri potansiyelimizi artırmak için ortak çaba gösteriyor ve İttifak içindeki planlara bir uyumluluk getiriyoruz” diye konuştu.

ABD Genelkurmay Başkanı: NATO üstünlüğünü kaybetti

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. Gürcistan, Ukrayna ve Suriye’den dem vurmuş. Avantajımızı kaybettik dediği kanımca askeri bir kayıp değil. Ukrayna yı ele alalım, meydan olaylarının ABD destekli olduğu belli. Olayların temeli (görebilene) 2010 yılında eski hükümetin Nato ile olan görüşmelere dayanak sağlayan yasayı iptal etmesi ile başladı. Meydan dan bir iki yıl öncesindepolsi şefleri ve istihbarat birim başkanlarının kalp krizi, trafik kazası ile birer hafta arala dökülmesi ile devam edip meydan işinde patlak verdi. Amaç Ukrayna’yı coğrafik avantajı nedeni ile üs kurulabilir bir ortak haline getirmek, mevcut siyasal yönetim yapamayınca bu yola başvurdular. Yeni hükümetin ilk icraatlarından biri iptal edilen yasanın geri getirilmesi oldu. Peki Rusya nasıl tepki verdi?
    Gürcistan’da nasıl tepki verdi ise aynen öyle verdi. Nato’nun iç tüzüklerinde olan kuralları ve güvenlik konseyinin daimi bir üyesi olması avantajını kullanmak amacı ile konu ülkelerin topraklarında “Sınır ihtilafı” yarattı. Gürcistan’da balkar-kabardey ve Oset’ler biz ayrıldık dediler. Takip edenler hatırlar Gürcüler yarım gün bombaladılar kafkasları, Ruslar iki uçak gönderip önce ufak şehirleri dağıttılar sonra da “Drumazsanız sonraki Tiflise geliyor” dediler. Ondan sonra ABD ‘den ve Nato’dan yardım istemenin karşılığı “ısırılan kravatlar” oldu. Ukrayna’da da aynı Donetsk cumhuriyeti ve bundan farklı da olsa Krım meselesi. Yine yeni sınırlar ve üzerlerine ihtilaf bu durum Nato’nun bu ülkelerde askeri üs kurmasına engel. Bu nedenle mevcut ülke askerini güçlendirmek, eğitim amaçlı üsler kurmak falan durumun mümkün olan avantajlarından yararlanılıyor ama bizdeki gibi bir askeri üs olamıyor. Önceki hamlelerini yaptıklarında da bunun böyle olacağını biliyorlardı.
    Şimdi sonraki aşamaya geçmek gerek, çünkü tıkandılar. Tıkanmalarının nedeni de Rusya’nın askeri gücü ve Nato güvenlik konseyindeki konumu. Burdan sonrası öyle kolay cevaplanacak sorular değil, onun için de “kapasite geliştirme” “strateji” gibi konulardan dem vurmuş. Yoksa 2008 de Ruslar Gürcüleri vururkende bu askeri güçleri yoktu bugün derinleşen ortaklıkları ile hiç yok o şansları. O ortaklıkların içinde sadece Çin ve İran yok artık, hafif hafif son bir yılda Almanlar bile kıvırmaya başladı (Bakınız Alman batalyonları içinde yer alan farklı ülke batalyonları, gidişat yeni AB askeri gücü, Brexit’in temelinde de bu yatar).
    Uzun lafın kısası, resmin tamamına bakınca adam haklı, avantaj kaybedilmiş durumda ve yeni stratejiler gerek.

  2. Sizi de ittifakınızı da .iksinler..

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!