ABD ve NATO’dan Türkiye mesajı… ‘Güçlü bir konsensus var’

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Türkiye, bazı endişelerini dile getirdi ve NATO'da her zaman yaptığımız gibi endişeler olduğunda masaya oturuyoruz. Üyelik meselesinde nasıl hareket edeceğimiz konusunda ortak bir zemin ve fikir birliği bulabileceğimizden eminim" dedi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştüğünü ve iki ülkenin NATO'ya üyeliği konusunda konsensusa ulaşacaklarından emin olduğunu söyledi.

featured

Stoltenberg, Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı sonrasında Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile ortak basın toplantısında konuştu.

Finlandiya ve İsveç’in muhtemel üyelik başvurularıyla ilgili Stoltenberg, “NATO’ya katılmak isteyip istemediklerine karar vermek onlara kalmış. Alacakları karara saygı duyacağız çünkü tüm egemen uluslar, kendi yollarını seçme hakkına sahiptir. Finlandiya ve İsveç, NATO’nun en yakın ortaklarıdır. Başvurmaya karar verirlerse, bu tarihi bir an olacaktır. NATO’ya üyelikleri, ortak güvenliğimizi artıracak, NATO’nun kapılarının açık olduğunu ve saldırganlığın fayda etmediğini gösterecek.” ifadelerini kullandı.

‘FİKİR BİRLİĞİ BULABİLECEĞİMİZDEN EMİNİM’

Stoltenberg, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın üyeliği konusundaki endişeleriyle ilgili “Türkiye, bazı endişelerini dile getirdi ve NATO’da her zaman yaptığımız gibi endişeler olduğunda masaya oturuyoruz. Üyelik meselesinde nasıl hareket edeceğimiz konusunda ortak bir zemin ve fikir birliği bulabileceğimizden eminim.” dedi.

Toplantı kapsamında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştüğünü aktaran Stoltenberg, “Finlandiya ve İsveç’in üyelik için başvuruda bulunması halinde hızlı bir şekilde ilerleyebileceğimizi umuyorum. Türkiye, niyetinin üyeliği engellemek olmadığını açıkça belirtti. Bu nedenle Türkiye’nin dile getirdiği endişeleri, üyelik sürecini geciktirmeyecek şekilde ele alabileceğimizden eminim.” değerlendirmesinde bulundu.

Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği için gerekli niteliklere sahip ve NATO’nun en yakın iki müttefiki olduğunu savundu.

Rusya’nın Harkiv çevresinden çekildiğini, Donbas’taki saldırısının ilerleyemediğini ve stratejik objektiflerine ulaşamadığını belirten Stoltenberg, Ukrayna’nın savaşı kazanacağını öne sürdü.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI: GÜÇLÜ BİR KONSENSUS VAR

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da, Berlin’de katıldığı NATO Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı’nın ardından basın mensuplarına temaslarını değerlendirdi.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları karşısında NATO’nun bir bütün olarak güçlü bir şekilde ayakta durduğunu vurgulayan Blinken, Ukrayna’ya başta kendi ülkesi olmak üzere NATO üyelerinin güçlü şekilde destek verdiğini ve Ukrayna’nın egemen ve bağımsız bir devlet olarak varlığını sürdüreceğini ifade etti.

İsveç ile Finlandiya’nın NATO’ya üyeliğiyle ilgili gündemi de değerlendiren Blinken, iki ülkenin NATO üyeliğinin bir süreç olduğunu ve NATO’nun da farklılıkların müzakere edilmesi için geniş bir diyalog platformu olduğunu ve her konunun ele alındığını belirtti.

Blinken, “(Türkiye) Dışişleri Bakanı ile bu konuyu görüşme fırsatım oldu. Görüşmeyi betimlemeyeceğim ancak Finlandiya ve İsveç’in ittifaka katılımı noktasında güçlü bir konsensus olduğunu söylemekle yetineyim. Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasındaki farklılıklar konusunda halen devam eden görüşmeler var. Sonuç olarak bu iki ülkenin üyeliği konusunda bir konsensusa ulaşacağımızdan eminim.” ifadelerini kullandı.

ÇAVUŞOĞLU NE DEDİ?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Berlin’deki NATO görüşmelerinin ardından yaptığı açıklamada, İsveç ve Finlandiya’nın PKK terör örgütüne verdikleri desteği gündeme getirdiklerini belirtmişti.

Çavuşoğlu şu ifadeleri kullanmıştı:

“Özellikle bu iki ülkenin PKK/YPG terör örgütleri ve mensuplarıyla yaptığı görüşmeler ve özellikle de İsveç’in yaptığı silah yardımı dahil tüm rahatsız olduğumuz konuları, neden karşı olduğumuzu gayet açık şekilde sergiledik. Tabii yanımızda derlediğimiz fotoğraf ve diğer belgelerle bunu müttefiklere gayet güzel şekilde anlattık. Bu ülkelerden ve NATO üyesi olan ve yine halihazırda bu terör örgütleriyle görüşen ve destek veren ve Türkiye üzerinde özellikle ihracat, savunma sanayi ürünleri konusunda ihracat kısıtlaması yapan ülkelerin de bu tutumlarından vazgeçmeleri gerektiğini, bunun müttefiklik ruhuna aykırı olduğunu anlattık.”

thumbnail
İlişkili Haber
Finlandiya NATO kararını resmen açıkladı… ‘Erdoğan’la görüşmeye hazırız’
thumbnail
İlişkili Haber

Çavuşoğlu’ndan Finlandiya ve İsveç açıklaması

ABD ve NATO’dan Türkiye mesajı… ‘Güçlü bir konsensus var’

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

8 Yorum

  1. 16 Mayıs 2022, 09:02

    Alavere dalavere Türk Mehmetçik nöbete…

  2. Sonra Rusya ile savaş çıkarsa Mehmetçik Iskandinav topraklarında Ruslar ile mi savaşacak? Böyle saçma bir şey olur mu ya bizim ne menfaatimiz var bu işten? Veto etmeliyiz.

  3. Dalga geçiyorlar

  4. En iyi uyum, ülkemizi huzursuz ve parcalama düsüncelerinden vazgecmektir…

  5. Yahu yunanistan gibi NATO‘ya bugüne kadar bir katkisi olmamis kukla bir devletcik bile Makedonya‘nin NATO üyeligini ülkenin isminin Kuzey-Makedonya olarak degisinceye kadar veto etti. Bizim gibi dört tarafi alcaklarla dolu bir ülkenin kendisine alenen düsmanlik eden iki devletin NATO üyeligine ici bos bir iki horoz giklamasi disinda daha simdiden evet demesi olacak sey mi? Benim geldigim memlekette kediler kasaplara minnet etmektense kendi hayalarini yer. Bunlar kedi bile degil kedi.

  6. Hacı abi utanmaz kasaba çakalları vardır.Dükkan açarlar ki çakallığı rahat sürsünler.Seyret alemi.İçeri dışarı gitgel çakal ayağı.

  7. Ortak zemin: “Binlerce NATO tankını ve helikopterini Dedeağaçtan çekin. Ege’de ortalıkta gezinen uçak geminizi ve her Yunanistan ile karşı karşıya gelsek Akdenizde havalanan B52 lerinizi çekin.
    PKK’ya 6GPS li İHA yaptıracak teknoloji ve diğer silahlarınızı doğumuzdan çekin! STK’lar, Tarikatlar ve güdümde basın üzerinden Türkiye Cumhuriyeti’nin yapısını ve demografisini hedef alan fonlarınızı kesin.”

    Özetle hiçbir şey yapmasanız baya iyi müttefik olursunuz!

  8. 15 Mayıs 2022, 17:24

    Sizde Ali Cengiz işleri bitmez. Pkk yı tanıyabilir Pjak-Ypg yi tanımazsınız. Onlarda topraklarımızda Kürdistan kurmak istediği için büyük tehditlerdir. Hatta arkadan dolanıp Asya tarafından da bize saldırabilirsiniz. En güzeli buradan gitmen, Asya bölgesinden uzak durman silahlı/silahsız tüm 3-5-7-13-19 harflileri Terör örgütü olarak görmen ve tanımandır.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!