Adli Yıl töreninde TBB Başkanı Erinç Sağkan’ın yayınlanmayan konuşması

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, konuşmasının sonunda hukuk devleti, cumhuriyet ve Atatürk vurgusu yapmıştı. Sağkan konuşmasının yayınlanmamasını “sansür” olarak niteledi.

featured

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan’ın Adli Yıl Açılış Töreni’ndeki konuşması yayın sağlayıcı tarafından yayına verilmedi.

Sağkan, o konuşmasında şu ifadeleri kullanmıştı:

“Hukuk devleti ve mesleğimiz uğruna mücadele umudumuzu kaybettiğimiz tarihte görülmemiştir. Bize, bu umudu ve hüzne doygun bir coğrafyada Türkiye Cumhuriyeti’ni ilelebet payidar kılacak hukuk devletini yeniden tesis etmenin azim ve kararlığını veren mavi gözlü Selanikli bir yetimdir. Her mahkeme ve hukuk fakültesi salonu Mustafa Kemal Atatürk’ün mirasıdır. Kılavuzumuz, pusulamız, güneşimiz Cumhuriyetin kurucu değerleri ve Atatürk ilke ve devrimleridir. Hukukun içinde bulunduğu kara tabloya rağmen hukuk devleti ve adalet için hiç yılmadan mücadele azmimiz tam da bunun içindir. O’nun dediği gibi ‘umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır’. Biz de umudunu hiç kaybetmeyenlerden olacağız.”

SAĞKAN: SANSÜRDÜR

Durumu “sansür” olarak niteleyen Sağkan “Cumhurbaşkanlığı tarafından görevlendirilen ve tek yetkili olduğu bilinen yayın sağlayıcı tarafından çekim ve canlı yayın işleri organize edilen açılış töreninde, tüm basın yayın organlarının faydalanması amacıyla uydu frekans bilgileri paylaşılmış ise de yayın saati geldiğinde ve ilk konuşmacı olan TBB Başkanı kürsüye çıktığında yayının uyduya verilmediği görülmüştür. TBB tarafından canlı olarak yayınlanmak istenen Birlik Başkanı konuşması bu nedenle paylaşılamamıştır” dedi.

İŞTE O KONUŞMADAN BİR BÖLÜM

NELER SÖYLEDİ?

Sağkan, yayınlanmayan konuşmasında Türkiye’de, “diploma makinesi” hukuk fakültesi sorunu bulunduğunu belirterek, “YÖK kararı ile bir gecede hiçbir gerekçe gösterilmeden yeniden 125 bine düşürülen hukuk fakültesi başarı sıralaması şartı ivedilikle 50 bin sınırına yükseltilmelidir. Yeni tek bir hukuk fakültesi daha açılmamalıdır” dedi.

Sağkan, 2022-2023 Adli Yılı Açılışı dolayısıyla Yargıtay’da düzenlenen törende konuştu.

Türkiye Barolar Birliği başkanlarının önceki adli yıl açılış konuşmalarına bakıldığında, Türkiye’deki yargı alanına dair sorunların köklerinin eskiye dayandığının görüleceğini belirten Sağkan, bu sorunların ortadan kaldırılması için sistemli politikaların üretilemediğini görmenin getirdiği üzüntü ve kaygıyı yaşadıklarını söyledi.

Önceki dönem baro başkanlarının adli yıl açılış konuşmalarından örnekler veren Sağkan, “Adli yıl açılışlarında, yargı sistemindeki sorunları dile getirmek ve ülkemiz için yaklaşmakta olan tehlikelerin erken uyarısını vermek, kanundan doğan, hukuktan yükselen ve omuzlarımıza binen ağır ancak hayati sorumluluğumuzdur.” ifadelerini kullandı.

Erinç Sağkan, bugün yargı alanına ilişkin Türkiye’deki en önemli başlığın, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının sağlanması ile hukukun üstünlüğünün tesis edilmesi olduğunu belirterek, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde (AİHM), hakkında en çok dava açılan ve ihlal kararı verilen ülkeler arasında sayıldığını aktardı.

AİHM ve Bakanlar Komitesi’nin, Türkiye’nin AİHM kararını uygulamaması nedeniyle, mahkeme tarihinde Azerbaycan’dan sonra ikinci kez ihlal prosedürü başlattığını söyleyen Sağkan, “Bu çok ağır bir tablodur. Türkiye Barolar Birliği olarak AİHM kararlarının derhal uygulanmasını, hukukun üstünlüğü ilkesinin, Anayasa’nın 90’ıncı maddesi ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 46 ve 19. maddelerinden doğan taahhütlerimizin gereği olarak gördüğümüzü ifade etmek isterim.” diye konuştu.

‘TÜRKİYE’DE 167 BİN 59 AVUKAT, 29 BİN 165 STAJYER AVUKAT VAR’

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, meslek sorunlarının artık katlanılamaz hale geldiğini, bugün Türkiye’de 167 bin 59 avukat, 29 bin 165 stajyer avukat bulunduğunu belirterek, şu değerlendirmeleri yaptı:

“Gerçekleşen nicel artışın, mesleki faaliyet alanlarının genişletilmesi bir yana, daha da daraltılmasıyla birlikte ortaya çıkan katlanılmaz gelir kaybı, söylem, eylem ve fiillerle mesleğin itibarsızlaştırılmasına dönük çaba ile avukata dönük şiddetin artması mesleğimizi çok büyük bir tehdit altına sokmuştur. Bu ülkede ‘diploma makinesi’ hukuk fakültesi sorunu vardır. Sermayenin hukuka tercih edilmesine son verilmeli ve YÖK kararı ile bir gecede hiçbir gerekçe gösterilmeden yeniden 125 bine düşürülen hukuk fakültesi başarı sıralaması şartı ivedilikle 50 bin sınırına yükseltilmelidir. Yeni tek bir hukuk fakültesi daha açılmamalı, mevcut fakültelerin nitelikli eğitim verebilmeleri için YÖK akreditasyonu koşulları ile üniversite kontenjanları, ihtiyaç analizleri yapılmak suretiyle üniversiteler ve yargı erkinin tüm bileşenleriyle görüşülerek belirlenmelidir.”

Başkan Erinç Sağkan, tüm meslektaşlarının ekonomik sorunlarının çözümü için gerçek bir savunma reformuna ihtiyaç bulunduğunu da belirterek, “İlk adım, yakın zamanda Resmi Gazete’de yayınlanacak CMK zorunlu müdafilik ücret tarifesinin asgari ücret ile eşitlenmesi suretiyle atılmalıdır.” dedi.

Adli Yıl töreninde TBB Başkanı Erinç Sağkan’ın yayınlanmayan konuşması

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. TBB ne zaman Atatürkçü oldu.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!