Ahlak polisi kaldırıldı mı? İran devlet medyası: Yetkililer doğrulamadı

İran devlet televizyonu El Alam, 'ahlak polisi' biriminin lağvedildiği yönündeki iddiaları yalanladı. İran Genel Başsavcısı Muhammed Cafer Muntazeri'nin ifadelerine yer verilen haberde, "İran İslam Cumhuriyeti'nden hiçbir yetkili ahlak polisi biriminin kapatıldığını doğrulamadı" denildi.

featured

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı (ISNA) dün, İran Genel Başsavcısı Muhammed Cafer Muntazeri’nin “Hibrit Savaşın Boyutlarının Açıklanması” konulu bir toplantıda yaptığı konuşmada, Ahlak Polisi biriminin kapatılmasına ilişkin bir soru üzerine, “Ahlak polisinin Yargı Erki ile hiçbir ilişkisi yoktur. Ahlak polisi, geçmişte nerede kurulduysa orada kapatılmıştır” dediğini aktardı.

AFP de aynı haberi servis etti.

thumbnail
İlişkili Haber

İran Genel Başsavcısı: Ahlâk polisi kaldırıldı

İRAN DEVLET TELEVİZYONU: İDDİALAR DOĞRULANMADI

Konuya ilişkin Tahran hükümetinden resmi bir açıklama yapılmazken İran devlet televizyonu El Alam, ‘ahlak polisi’ biriminin lağvedildiği yönündeki iddialarla ilgili haberinde “İran İslam Cumhuriyeti’nden hiçbir yetkili ahlak polisi biriminin kapatıldığını doğrulamadı” ifadelerine yer verdi.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ 3 GÜNLÜK BOYKOT BAŞLATTI

Öte yandan, İran’da üniversite öğrencileri, Mahsa Emini’nin polis gözetiminde hayatını kaybetmesi üzerine başlayan gösteriler sonrası üniversite yönetimlerinin öğrencilere yönelik uygulamalarını protesto etmek için 3 gün süreyle dersleri boykot edeceklerini duyurdu.

İslami Kuruluşlar Öğrenci Birliği’nin Telegram sayfasından yayımlanan açıklamada, Mazenderan eyaletindeki “Noşirevani” ile “Bilim ve Teknoloji” üniversiteleri öğrencilerinin 5-7 Aralık tarihlerinde derslere katılmayacağı belirtildi.

Boykot kararı alan öğrencilerin, “tutuklu tüm öğrencilerin serbest bırakılması, üniversite alanında polis ve güvenlik güçlerinin öğrencilere müdahalesine son verilmesi, Disiplin Kurulu’nda alınan tüm kararların iptal edilmesi, öğrencilerin üniversitede toplantı yapma hakkının güvence altına alınması ve üniversite bahçesinden öğrencilerin gözaltına alınarak götürülmesi gibi olaylarda sorumluların belirlenip cezalandırılması” gibi taleplerde bulunduğu aktarıldı.

İsfahan Tıp Bilimleri Üniversitesi öğrencileri de benzer taleplerde bulunarak 3 günlük boykot kararına destek verdiklerini duyurdu.

ÖĞRETİM ÜYELERİNDEN ÜNİVERSİTE YÖNETİMİNE ‘AÇIK MEKTUP’

Tahran’daki Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden 62 öğretim üyesi ise “üniversitenin öğrenci ve öğretim üyeleri üzerindeki baskılarını protesto etmek için” rektöre hitaben bir açık mektup yayımladı.

Öğretim üyelerinin mektubunda “bazı öğrenciler hakkında alınan üniversiteye giriş yasağının kaldırılması, öğrencilerden hiçbir şekilde taahhütname alınmaması, verilen disiplin cezalarının iptali ve Disiplin Kurulu dosyalarının kapatılması” gibi taleplerde bulunuldu.

Tahran’da 13 Eylül’de “ahlak polisi” olarak bilinen İrşad devriyelerince gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini’nin 16 Eylül’de yaşamını yitirmesi, ülke yönetimine karşı protestolara yol açmıştı.

Sokak eylemlerinin yanı sıra protestolar üniversitelere de sıçramış, öğrenciler zaman zaman güvenlik güçlerinin sert müdahaleleri ile karşılaşmıştı.

Gösterilere katılan onlarca öğrenci gözaltına alınırken, üniversite yönetimleri bazı öğrencilerin okula girişlerini yasaklamış bazıları ise Disiplin Kurulu kararı ile üniversitelerden uzaklaştırılmıştı.

 

Ahlak polisi kaldırıldı mı? İran devlet medyası: Yetkililer doğrulamadı

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!