Ahmet Ercan’dan deprem açıklaması: Korkutmak istemem ama…

featured

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, İzmir’de üst üste yaşanan depremlerle ilgili, “Burada olması gereken deprem 6.7 ile 6.9 büyüklüğünde bir deprem. Ama beklenen büyüklükte gerçekleşmedi. Er ya da geç bugünkü deprem odağının olduğu yerde 6.7 ila 6.9 büyüklüğünde bir deprem olacak” dedi.

İzmir güne art arda depremler ile uyandı. 08.20’de 4.1 büyüklüğünde meydana gelen depremi, 08.46’da 5.1, 08.47’de 4.8, 09.00’da 4.7 depremler takip etti. 5.1 büyüklüğündeki deprem İstanbul’da da hissedildi.

İzmir’de meydana gelen depremlerin ardından Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan Sabah’a konuştu.

Ercan, Büyük Midilli Depremi’nin gerçekleşmediğini, er ya da geç 6.9 büyüklüğünde bir depremin olacağını ifade etti. Ercan, İzmir’de olası 6.9’luk depremden en çok etkilenecek ilçeleri tek tek saydı. Ercan, İzmirlilerin korkutan haberlere itibar etmemesini söyledi, ancak yine de yazlıklarında kalmalarının iyi olacağını ifade etti.

Ercan şöyle konuştu:

“Bu deprem İzmir değil, Midilli depremidir. Daha önce, aynı yerde 2017’de 6.3 büyüklüğünde bir deprem olmuştu. Bu depremde gerginlik yeterince boşalmamıştı. Burada olması gereken deprem 6.7 ile 6.9 büyüklüğünde bir deprem. Ama beklenen büyüklükte gerçekleşmedi. Bu depremler 2017’deki depremin ardılları. ‘Ben bugün yeterince boşaltamadım gerginliği ama ileride boşaltacağım’ diyor. Bugünkü depremler önce 4.1 öncü gibi geldi. Bunun ardından 5.1, 4.6, 4.8 gibi depremler meydana geldi. Deprem fırtınası diyemeyeceğim ama deprem kümelemesi gibi bir şeyler gerçekleşiyor.”

Ercan, depremin oluştuğu Midilli hattının gerginliği boşaltmaya ihtiyacı olduğunu, bu boşalmanın 6.9 büyüklüğüne varan bir deprem ile olacağını düşündüklerini söyledi.

Ercan, “Bunun ardından Büyük Midilli Depremi gelir mi, bilemiyorum. Ama er ya da geç bugünkü deprem odağının olduğu yerde 6.7 ila 6.9 büyüklüğünde bir deprem olacaktır” dedi.

Ercan, olası 6.9 büyüklüğündeki depremin en etki alanlarını da sıraladı. Ercan, “Bu depremin etkili olacağı yerler, Bayraklı, Bornova, Alaybey, Karşıyaka, Bostancı, Çiğli, Mavişehir, Beyrek, Menemen gibi yerler. Gediz çatal ağzı ile Melez çatal ağzında bulunan bölgede büyük etki görülecektir” ifadelerini kullandı.

Son Sisam Depremi’ni hatırlatan Ercan, “Bayraklı’da 7 yapıyı göçertmişti. Göçme eşiğine gelmiş ama göçmemiş yapılar var. Nerede bunlar; Bayraklı ve Karşıyaka’da. Bunlar 8-9 raundu bitirmiş boksör yorgunluğu içinde. Bunun dışında sadece yapı yorulması değil, yer yorulması da var İzmir’de. Yer yorulması nedir, sarsıntıların yerden geçmesi sırasında yerin bellenmesi, çapalanmasıdır. Ses geliyor, sarsıntı dalgaları yerin geçirgenliğini artırıyor. Yer artık 30 Ekim’den önceki kadar güçlü değildir” ifadelerini kullandı.

KORKUTMAK İSTEMEM AMA…

Prof. Dr. Ahmet Ercan, Haber Global’e de değerlendirmelerde bulundu.

Ercan, konuşan gerginlik boşalımının süreceğini belirterek, “Bayraklı’dan korkarım, Bayraklı ve Bornova’da yapılar çok etkilendi. Orada yıkılma eşik değerine kadar gelen yapı sayısı çok fazla. 5.1’lik depremin artçısı 4.8 olmaz. Oradaki gerginlik boşalımı sürecek demektir. Şu anda bir deprem fırtınası gibi bir olay var. Bu hiç iyiye işaret değil” dedi.

“Ben İzmirlileri korkutmak istemiyorum ama uyarmak istiyorum” diyen Prof. Ercan, şöyle devam etti:

“Havalar güzel, İzmirliler yazlıklarına gitsinler. Karaburun’da bir yıkım olmasını falan beklemiyorum. Yıkım gücü 5.1’lik depremin şiddeti, Karaburun’da 3’tür. Oraları çok sağlam. Sağlam olmayan yerler genellikle Gediz’in olduğu yerler. Menemen’in bulunduğu kesimler, Çiğli’nin bulunduğu kesimler.”

Ahmet Ercan’dan deprem açıklaması: Korkutmak istemem ama…

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!