Alarm verildi! İstanbul sahillerinde ölüm zinciri

featured

İstanbul’un 6 ayrı bölgesinde karaya vuran ya da denizde tespit edilen ölü yunuslar bilim insanlarını ve yetkilileri düşündürüyor.

24 Şubat 2021 günü Çengelköy (Kuleli), Vaniköy ve Karaköy kıyılarında 4 tırtak cinsi yunusun ölümü, bilim insanlarını ve İBB Deniz Hizmetleri Müdürlüğü’nü harekete geçirmişti. Aynı sürüden olduğu tahmin edilen yunusların ölümü endişe yaratırken 1 yıl sonra uzmanlar İstanbul çevresinde görülen en büyük yunus ölümüyle karşılaştı. 23 Şubat günü Sarıyer-Kilyos plajında bir ölü yunusun karaya vurması, 32 bireye ulaşan ölüm zincirinin ilk halkası oldu. Kilyos Jandarma Karakolu’na ulaşan ihbarın ardından 24 Şubat’ta İBB Deniz Hizmetleri Müdürlüğü, İSTAÇ A.Ş Kıyı Temizleme Ekipleri, Sarıyer İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü uzmanları bölgede incelemeler yapınca 11 ölü yunusa daha rastladı.

ÖLÜ YUNUSLAR İSTANBUL BOĞAZI’NA KADAR GELDİ

Denizkartali.com’un haberine göre, aynı gün Sarıyer Kısırkaya sahilinde de bir ölü yunus bulunarak kayıt altına alındı. 2 günde 13 yunusun ölümü üzerine adeta alarma geçen ekipler 25 Şubat günü aramalarını sahiller boyunca sıklaştırınca Kilyos’ta 3, Rumelifeneri 3, Kısırkaya’da 5 ve Şile’de 1 yunus ölüsü daha buldu. İBB’ye bağlı İstaç A.Ş. teknesindeki ekiplerde 7 adet yunusu deniz yüzeyinde cansız şekilde buldu. Uzmanların tedirginliği ölü yunus sayısının 32’ye çıkması üzerine artarken, 26 Şubat günü Beykoz açıklarında bir yunus daha ölü bulundu. Ölü yunusların İstanbul Boğazı’na kadar geldiğinin kanıtı olan olay ise 27 Şubat günü yaşandı. Beşiktaş-Kuruçeşme sahilinde bir, Sarıyer- Kumköy Plajı’nda bir ve Üsküdar-Vaniköy sahilinde bir yunus ölüsü daha bulununca ölen deniz memelisi sayısı 35’e ulaştı.

Son 20 yılda yaşanan en büyük yunus ölüm olayı karşısında bilim insanları ve yetkililer harekete geçerek bilgilerini birleştirdi. Ölü yunuslardan 2 tanesi İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi’ne, 2 tanesi İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi’ne gönderildi. Bilim insanları 4 yunusun üzerinde nekrospi (hayvan otopsisi) yaparak ölüm nedeninin belirlemeye çalışırken, 31 ölü yunus İBB ekipleri tarafından gömüldü.

CİDDİYE ALINMASI GEREKEN BİR ÖLÜM ZİNCİRİ

Herkesi endişelendiren ve ardı ardına yaşandığı için büyük şüphe uyandıran yunus ölümlerinin nedenini belirlemek için ilçe jandarma ekipleri, İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi, İBB Deniz Hizmetleri Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı il ve ilçe örgütlerinin yanı sıra Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri birlikte çalışıyor. Yunus ölümlerinin çok ciddiye alınması gereken bir olay olduğunu belirten İBB Deniz Hizmetleri Müdürü Dr. İlker Aslan, ilk günden itibaren denizde ve kıyılarda yaptıkları araştırmalarda ölü yunus sayısının artmasının endişe verici olduğunu vurguladı.

Bilim insanlarının yaptığı inceleme ve nekrospinin sonuçlarının beklendiğini belirten Dr. Aslan, “İBB Deniz Hizmetleri Müdürlüğü ve İSTAÇ A.Ş Kıyı Temizleme Ekipleri sürekli alarm halinde. Sayının artmasını istemiyoruz ama ciddi bir sorunla karşı karşıyayız. Tüm birimler, bilgi ve deneyimlerini birleştirerek narin deniz canlılarının daha fazla zarar görmemesi için çalışıyor” dedi.

Alarm verildi! İstanbul sahillerinde ölüm zinciri

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Çok üzüldüm bir an evvel neden öldükleri bulunsun

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!