Ankara Film Festivali’nin 4. gününe ‘Merhaba’

featured

Ulusal Uzun Metraj Film yarışması dün başladı. Yarışmanın ilk gününde Omar ve Biz, Ceviz Ağacı ve Bilmemek filmleri izleyicilerle buluştu.

Veryansın Tv / Gece KALAYCI

 Ankara Uluslararası Film Festivali’nin 4. günü (07.09.2020) itibariyle Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması başladı. Yarışmanın ilk gününde, Omar ve Biz / Omar and Us 2019 Maryna Er Gorbach, Mehmet Bahadır Er, Ceviz Ağacı/ Silenced Tree 2018 Faysal Soysal ve Bilmemek/ Not Knowing 2019 Leyla Yılmaz filmleri gösterime girdi. Film gösterimlerinin ardından film ekipleri ve izleyicilerle söyleşiler gerçekleşti. 

OMAR VE BİZ/ OMAR AND US – MARYNA ER GORBACH/ MEHMET BAHADIR ER 

Omar ve Biz, iki göçmenle komşu olmak zorunda kalan emekli bir komutanın hiikayesini konu ediyor.

İsmet, Türkiye ile Yunanistan sınırında yaşayan, kısa bir süre önce emekli olan bir komutandır.

Aynı apartmanda yaşayan komşuşu Sabri ise ölümden dönmüş, kendisine yardımcı olan iki göçmen sayesinde hayatı kurtulmuştur.

Bu olayın ardından Sabri iki göçmeni evinde misafir etmeye karar verir. Ancak İsmet bu durumdan pek memnun değildir. İki göçmenle komşu olmak zorunda kalan İsmet, bu süreçte kendisini önyargılarıyla yüzleşmesini sağlayacak olayların içinde bulur.

Film gösterimi ardından yapılan söyleşide Omar karakterini canlandıran Taj Sher Yakub Büyülü Fener Sineması’nda izleyicilerin sorularını yanıtladı. 

CEVİZ AĞACI/ THE SILENCED TREE – FAYSAL SOYSAL 

Genç bir adam olan Hayati, Anadolu’nun bir kasabasında edebiyat öğretmenliği yapmaktadır.

Hayati’ni babası, henüz o 6 yaşında bir çocukken intihar eder. Hayati, yetişkin bir adam olana kadar babasının intiharının gerçek nedenini bilmez.

Babası darbe sırasında haksız yere işkence görüp ölen arkadaşına yardım edemediği için intihar etmiştir ve Hayati’nın bunları öğrenmesi hayat ile olan tüm bağının kopmasına neden olur.

Bu sırada Hayati’nin dominant bir kadın olan eşi Yeşim, kocasının yaşadığı psikolojij problemleri de bahane ederek evi terk eder. Tam da bu sırada kasaba yakınlarındaki gölde bir kadın cesedinin bulunması gözleri Hayati’nin üzierine çevirir.

Yeşim’den bir süre haber alınaması, cesedin Yeşim’e ait oldıuğu düşüncesini oluşturur. Hayati, cesedin karısına ait olmadığını bilse de suçu üstlenir.

Hayati’nin suçu üstlenmesinin ardında babasını yazgısını taşıması yatmaktadır.

Gösterim ardından yapılan konuşmada Hayati karakterini canlandıran Serdar Orçin  film hakkında:

”Hayati ve Ceviz Ağacı bizim için çok önemli olduğunu düşündüğüm bir yolculuğa çıktı. Senaryoyu okuduğumdan beri çok önemli cümleler barındıran bir filmdi, ifadelerini kullandı.”

Yapılan söyleşide Faysal Soysal izleyicilerin sorularını yanıtlamadan önce yaptığı konuşmada şunları söyledi:

”Ben Üç Oğul filmim ile de bu festivale katıldım 2014 yılında  Umut Veren Yeni Yönetmen ödülüne uygun görmüştü jüri ve orada benim içinen önemli olan şeylerden birisi aslında üç oğul filminin doğrudan hitap ettiği ve yakaladığı seyirciyi bulduğumu düşünmüştüm Ankara Uluslararası Film Festivali‘nde.

Gösterimlerde  2 festivalin seyircisi beni çok tatmin etmişti bu filmlerle ilgili bir Ankara Uluslararası  Film Festivali bir diğeri ise Kazan Uluslararası Film Festivali. Rus seyircisi olan bir festivaldi. Baya güzel sorular güzel yorumlar, eleştiriler almıştım.

Tabi İran seyircisi de öyle. Umarım sizlerde filmi beğendiniz yapacağınız yorumlarla bize katkıda bulunacağını, geliştireceğinizi düşünüyorum. O yüzden biz aslında sizlerin görüşlerinizi daha çok merak ediyoruz.”

BİLMEMEK/NOT KNOWING- LEYLA YILMAZ 

Bilmemek, hayatlarından memnun olmayan bir ailenin yaşamına odaklanıyor. Selma ve Sinan, artık birbirlerine tahammül etmekte zorlanan bir çiftir. Evin oğlu Umut ise kendisini kanıtlamanın peşindedir. Lise sonda okuyan Umut ile ilgili okulda eşcinsel olduğuna dair dedikodular dolaşmaya başlar. Selma ve Sinan yorucu evlilikleri ile baş etmeye çalıştıkları sırada, dedikodular alıp başını gidince Umut ansızın ortadan kaybolur. Selma ve Sinan oğullarını ararken, aslında kendilerini kaybetmiş olduklarının farkına varır.

Gösterim sonrasında Leyla Yılmaz izleyicilerin sorularını cevapladı.

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışmasının gerçekleştiği sıralarda  9. AB İnsan Hakları Kısa Film Yarışması seçkisi de izleyicileri ile buluştu. Gösterim sonrası EU Delegasyonu Birinci Müsteşarı Eva Horelova, Doç. Dr. Nihan Gider Işıkman ve kısa film yönetmenleriyle “İnsan Hakları ve Belgesel Sinema” paneli düzenlendi.

Ankara Film Festivali’nin 4. gününe ‘Merhaba’

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!