Asgari ücret zammında karar günü

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücrete yapılacak ara zam miktarını belirlemek için çalışmalarına bugün saat 15.30'da devam edecek. Yeni rakamın yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanması bekleniyor.

featured

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücrete yapılacak ara zammı görüşmek için ilk görüşmeyi yaptı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin kararın bugün verileceğini belirtti. Bilgin, “Çalışanlarımızın Enflasyon karşısında korunması bizim görevimiz, bunu yapmak zorundayız” diye konuştu. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ve TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol’un katılımıyla toplandı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu saat 15.30’da ek zam görüşmesi için toplanacak.

Açılışta konuşan Çalışma Bakanı Bilgin, salgının ardından dünyada tedarik zincirinin kopması ve Emtia tedariğinde yaşanan sorunlardan Türkiye’nin çok fazla etkilediğini dile getirdi. Bu toplantı vesilesiyle asgari ücret konusunda kurumsal bir düzenleme yapma imkanı bulunduğunu vurgulayan Bilgin şöyle devam etti:

“Biz çalışanlarımızı, emekçilerimizi korumak, sosyal devlet tedbirlerini devreye sokmak mecburiyetindeyiz. Geçtiğimiz dönemde açıklamalarda bulunduk, bu açıklamalarda, hep asgari ücretin normal süresinde belirlenmesi gerektiğini, yeni bir şey olmadığını söylemiştik ama bugün geldiğimiz noktada çalışanlarımızın enflasyon karşısında korunması, enflasyonun tahribatı karşısında korunması bizim görevimizdir. Bunu yapmak zorundayız. Bu konuda da elimizdeki en önemli araç asgari ücretin yeniden belirlenmesidir. Asgari ücret sadece asgari ücret kapsamında olan 6,5 milyona yakın işçimizle sınırlı değildir, onların üzerindeki ücret gruplarının da ücretlerinde pozitif etki yapacak bir unsurdur.”

Türkiye’nin en büyük bin şirketi içerisinde sendikalaşma oranın yüzde 13 seviyesinde olduğunu kaydeden Bilgin, “Bu çok ciddi bir sorundur. Emekçiler örgütlenmedikleri zaman ücretler, asgari ücret düzeyinde sıkışıp kalıyor. Bunun aşılması için mutlaka örgütlenmenin önünü açmamız lazım. Sendikalaşmanın önündeki engelleri kaldıracak çalışmaları yapıyoruz” diye konuştu.

‘ENFLASYON ÇERÇEVESİNDE DÜZENLEME OLSUN’

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ise işçi tarafı olarak taleplerini “İnsanlar son yıllarda görülmedik bir ekonomik sıkıntı içerisinde. Oluşan enflasyon ortada, bu enflasyon çerçevesinde asgari ücretliye, dar ve sabit gelirliye nefes aldıracak bir düzenleme olmasını talep ediyoruz” diyerek anlattı. Asgari ücretin alım gücünün düştüğünü vurgulayan Atalay, “Asgari ücretliler, sabit gelirliler, emekliler toplumun sıkıntı çeken kesimi. İnsanlar son yıllarda görülmedik bir ekonomik sıkıntı içerisinde. Oluşan enflasyon ortada” dedi.

Asgari ücretin yaygın ücrete dönüşme riskine de dikkat çeken Atalay, asgari ücretteki artışın nitelikli iş ve işçiye de yansıtılması gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin en büyük 500 şirketinden sadece 100’ünde sendikaların örgütlü olduğunu belirten Atalay, “Bunlar ihracat yapıyorlar, iyi para kazanıyorlar. Bunların 400’ünde örgütlü değilsek, burada herkesin düşünmesi lazım. Örgütsüz bir toplumda herkes asgari ücretli oluyor. Bizim bu konuda yasal bir düzenleme talebimiz var” dedi.

‘İŞVEREN MALİYETLERİNİN İLAVE TEŞVİKLERLE DENGELENEREK İSTİHDAMI KORUYACAK’

Komisyonda işverenleri temsilen bulunan TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ise, TİSK’in birinci önceliğinin her zaman çalışma arkadaşlarının sürdürülebilir refahı olduğunu belirtti. Akkol şöyle devam etti:

“Diğer yandan, böyle bir ortamda işletmelerimizi ve üreticilerimizi ayakta tutmanın, üretimin ve istihdamın devamlılığını sağlamanın da büyük önem taşıdığını biliyoruz. Ülkemiz de tüm dünya gibi olağanüstü ekonomik şartların yaşandığı bir dönemden geçiyor. Artan emtia fiyatları, enerji ve taşıma maliyetlerinin yanı sıra Rusya-Ukrayna krizi gibi küresel sorunlar ve yüksek belirsizlik ortamı birçok sektörü olumsuz etkilemeye devam ediyor. Yapılacak değerlendirmelerde bu belirsizlik ortamının göz önünde bulundurulmasının kritik öneme sahip olduğunu düşünüyoruz.”

2022 yılı başında sadece asgari ücrete yüzde 50 zam yapılmadığını aynı zamanda ücretler üzerindeki vergi yükünün hafifletilmesi konusunda da tarihi öneme sahip bir değişikliğe imza atıldığını kaydeden Akkol, tüm ücretlerden asgari ücret kadar olan kısmın vergi dışı bırakıldığını anımsattı. Bu dönemde ise istihdamın korunması için verilecek desteklerin de önemli olduğunu vurgulayan Akkol, “İşveren maliyetlerinin ilave teşviklerle dengelenerek istihdamı koruyacak ve artıracak adımlar atılmasının kritik öneme sahip olduğunu düşünüyoruz” dedi.

VERGİ İLE HERKESE OTOMATİK ZAM

Yeni asgari ücret konusunda işçi tarafı enflasyon kaybının telafisini yani yüzde 40 civarında zammın uygulanmasını bekliyor. İşveren tarafı ise zam oranıyla birlikte bütün işletmeleri kapsayacak şekilde SGK priminde ek indirim bekliyor. Asgari ücretin artması, diğer ücretlerin asgari ücret kadarki kısmının vergiden muaf olması nedeniyle
küçük de olsa otomatik zam getirecek. Ayrıca özel sektörde asgari ücretin üzerindeki diğer tüm maaşlara yönelik olarak yeni ücret ayarlamaları kaçınılmaz hale gelecek.

PAZARLIK MASASINDA NE VAR?

Asgari ücret zam görüşmeleri 6.5 milyon çalışanı doğrudan ilgilendiriyor.

İşçiler asgari ücrete yüksek enflasyon nedeniyle ara zam olarak en az yüzde 40 artış istiyor.

İşveren yüzde 30 zam ve SGK primi destekli asgari ücret öneriyor.

Asgari ücret yüzde 25 zam olursa: 5.316 TL, yüzde 30 zam olursa: 5.529 TL, yüzde 40 zam olursa: 5.954 TL olacak.

TBB’DEN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

Türkiye Barolar Birliği’nden (TBB) yapılan yazılı açıklamada, 20 Kasım 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren avukatlık asgari ücret tarifesinde belirlenen ücretlerin, ülkedeki ekonomik gelişmelerin gerekleriyle bağdaşmadığı belirtildi.

TBB ve baroların yeni avukatlık asgari ücret tarifesine ilişkin çalışmalarını tamamladığı bilgisine yer verilen açıklamada, “Avukatlık asgari ücret tarifesinin güncellenmesi, CMK ücret tarifesinin avukatlık asgari ücret tarifesine eşitlenmesi talebi defalarca Adalet Bakanlığına iletilmiştir. Bu taleplerin karşılanmasına yönelik en küçük bir adım bile atılmamıştır.” ifadeleri kullanıldı.

Adalet Bakanlığının hazırlanan talepleri kabul etmemesi üzerine TBB Yönetim Kurulunca 5 Haziran’da ücretlerde yüzde 73,50 artış yapılmasını öngören yeni kararların alındığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Avukatlar için büyük bir aciliyet teşkil eden bu konu hakkında da aradan geçen iki haftalık süre içerisinde bir adım atılmamış, Adalet Bakanlığı, neler yapılabileceği konusunda Türkiye Barolar Birliğiyle bir diyalog geliştirme çabasına girmemiştir. Altını çizerek ifade ediyoruz, ülkede yaşanan iktisadi krizle birlikte avukatlık ücretleri tahammül edilemeyecek seviyelere inecek şekilde erimiştir.

Bakanlığın süreci sessizlikle geçiştirebileceği eşik aşılmıştır. 2023 tarifesi hazırlanana kadar, 2022’nin geri kalan kısmı için Türkiye Barolar Birliğinin hazırladığı yeni tarife derhal uygulamaya konmalıdır. Aksi halde yurttaşların adalete erişim ve savunma hakkı sınırına hassasiyet gösterilerek kurucu unsuru olduğumuz yargı faaliyeti kapsamında hizmet sunma olanaklarımızın ortadan kalkacağını kamuoyuna ilanen duyururuz.”

Asgari ücret zammında karar günü

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!