Atatürk’ün Afganistan siyaseti nasıldı?

featured

Afganistan’da yaşanan gelişmeler Türkiye kamuoyu tarafından yakından takip ediliyor. Mustafa Kemal Atatürk döneminden bu yana Türkiye, Afganistan’a büyük önem vermiş, Afganistan’ın modernleşme sürecine destek vermek için Türkiye’den subay, doktor ve mühendisler Afganistan’a gönderilmişti.
Bugün Türk askerinin Afganistan’da kalıp, kalmayacağı büyük tartışma konusu. Peki Mustafa Kemal neden Afganistan’a subay göndermişti?

Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz bu soruya “Başkomutan” kitabında yanıt veriyor.
İngiliz emperyalizmine karşı bir faaliyet için Mustafa Kemal’in Afganistan’a subay gönderdiğini belirten Yavuz, kitabında şu ifadeleri kullanıyor:
“Bu dönemde Mustafa Kemal, İttihat ve Terakki’nin önderleriyle sürekli yazışma halindeydi. Bu yazışmalarda Cemal Paşa ve Talât Paşa yapıcı bir rol oynarken Enver Paşa yeniden liderlik rolü arayışına girdi. Bu görüşmelerin bir sonucu olarak Cemal Paşa’nın önerisi üzerine Afganistan’a bir subay heyeti gönderildi. Bu, Orta Asya’da Hindistan’daki İngilizler üzerinde baskı unsuru yaratabilme arayışının parçasıydı. Bu konudaki direktif 21 Aralık 1920’de verildi, görev bölgesi Türkistan ve Buhara’yı da içermekteydi.”

‘AMANSIZ DÜŞMAN’

Mustafa Kemal Paşa’nın Amanullah Han’a yazdığı mektuba da değinen Ahmet Yavuz şu ifadeleri kullanıyor:
“Aynı dönemde Azerbaycan ve Afganistan ile de ilişkiler geliştirildi. Arnavutluk ile Balkanlar’da yapılanın Kafkaslar’a ve daha doğusuna yansımasıydı. Mahmut Şevket Bey (Esendal), Bakü’ye elçi olarak atandı. Ardından Abdurrahman Bey Türkiye’nin Afganistan temsilciliğine seçildi. Mustafa Kemal Paşa Amanullah Han’a yazdığı mektupta, İngilizleri Türkiye ve Afganistan’ın “amansız bir ortak düşmanı” olarak tanımlamaktadır.”

Atatürk’ün Afganistan siyaseti nasıldı?

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!