Bartholomeos, Aynoroz’da konuştu: Osmanlı’da hürmet gördük

featured

Rus Ortodoks rahiplerin yaşadığı ve bin yıldır kadınların girmesinin yasak olduğu tek toprak parçası olan Ayronoz’da açıklamalarda bulunan Fener Rum Patriği Bartholomeos, ‘Osmanlı’nın Aynoroz kadıları, burayı korudular, saydılar, hürmet gösterdiler. Onlardan hiçbir şikayetleri yoktur’ dedi.

Yunanistan’da bulunan ve dünyada kadınların girmesinin yasak olduğu tek yer Aynoroz’daki Athos Dağında, bin yıldır Rus Ortodoks rahipler yaşıyor… Asıl adı Aynoroz Özerk Keşişsel Devleti olan, Yunanistan toprakları içinde 390 km² alanda yer alan özerk bir devlet yönetimi mevcut. Yarımadaya kadınların ayak basması ise tamamen yasak.

Fener Rum Patriği Bartholomeos, adaya giren CNN Türk ekibinden Hakan Çelik’e konuştu. Patrik hem adanın önemini hem de Osmanlı döneminde yaşantının nasıl olduğunu şu sözlerle anlattı:

“Aynoroz çok önemli bir dini merkezdir. Aynı zamanda kültür merkezidir. Asırlardır birikmiş hazineler vardır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde keşişlerin anlattığına göre Osmanlı’nın Aynoroz kadıları, burayı korudular, saydılar, hürmet gösterdiler. Onlardan hiçbir şikayetleri yoktur. Halbuki komünistler geldiği zaman, Almanlar geldiği zaman bazı haksızlık oldu. Osmanlı döneminden ise herkes memnun. Öyle anlatıyor keşişler.”

AYNOROZ’UN ÖNEMİ NEDİR?

Bu özel bölgeye girmek zor. Çünkü manastırlarıyla ünlü Aynoroz’a gidebilmenin iki yolu var. Biri bölgedeki manastırlarla iletişime geçmek, diğeri ise İstanbul’da Patrikhane’den izin almak. Bölge Yunanistan’ın toprağı olsa da, son söz kelimenin tam anlamıyla Patrikhane’de.

Aynoroz’un dünyanın ilgisini çekmesinin bir nedeni de yüzyıllardır bozulmamasına çabalanan yasağı.

Bu yasağın nedeni Hristiyan inancına göre Meryem Ana’nın Kıbrıs’a gitmek isterken gemisinin yoldan çıkıp buraya geldiğine inanılması ve oğlu İsa Mesih’ten bu bölgeyi istemesi. Bu nedenle Aynoroz hala “Tanrının annesinin bahçesi” olarak adlandırılıyor ve dünyada kadınlara yasaklı en geniş alan olarak biliniyor.

Bu nedenle süt ürünleri de, Paskalya için yumurta da dışarıdan geliyor. Ancak geri kalan tüm ihtiyaçlar Aynoroz içinde sağlanıyor.

NASIL YÖNETİLDİ?

Halkın gelir kaynakları ise zeytin ve üzümcülük gibi Akdeniz ürünleridir. 10. yüzyılda dinsel bir topluluk olarak ortaya çıkan Aynoroz; Bizans, Osmanlı ve Yunan egemenlikleri süresince bağımsızlığını korumuştur.
Aynoroz, 20 manastırı temsil eden 20 kişilik bir meclisle yönetiliyor. 20 manastırın da mimari yapısı aynı, yüksek surlarla ve bir kuleyle etrafı çevrilmiş.

Avrupa Parlamentosu’nun AB ülkelerinde temel insan hakları ile alakalı 135 maddeden oluşan raporu 255’e karşı 277 oyla kabul edilmiş ve bu haber pek hoş karşılanmamıştır. Çünkü raporda Aynoroz’a kadınların ayak basmasına ilişkin yasağın, AB vatandaşlarının serbest dolaşım hakkını ve kadın-erkek eşitliğini ihlal ettiği söyleniyordu.

Bartholomeos, Aynoroz’da konuştu: Osmanlı’da hürmet gördük

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. 1 Kasım 2019, 05:08

    Bu sözde haber kanalıda bu milletin evlatlarını iyice akılsız yerine koyuyor. Resmen Rum Kilisesinin papazını Lozan’ı ezip geçerek ekümenikmiş gibi gösterme çabaları bunlar. Bu millet bunu yemez, adında Türk kelimesini taşıyan fakat Türk düşmanı olan Amerikan CNN’i. Bunu iyi öğren! Yok artık buralarda size 3 Liraya 5 köfte anlayın bunu!

  2. 31 Ekim 2019, 16:28

    Lafa bak!Fitne fücur.Gördüğünüz hürmete ihanet ettiniz,Türk’e bıçak çekip sırtından bıçakladınız.Haddinizi ve yerinizi belirledik,kıpraşmayın hak ettiğiniz mevkide.Eyüp Kaymakam’ına bağlısınız,değişmeyecek.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!