‘Büyük Buhran’dan sonraki en büyük çöküş gelecek’

featured

Koronavirüs salgınıyla birlikte tüm dünya, ‘küresel ekonomik düzeni’ sorgulamaya başlarken, bu düzenin sembol yapısı IMF’den de ‘Büyük Buhran’ benzetmesi geldi.

Yüzyıllar boyu dış borç birikimi, döviz kuru hareketleri, aşırı değerlenmiş varlıklar ve bankacılık sektörü kaynaklı birçok krize maruz kalan küresel ekonomide bu kez krizin ayak sesleri bir pandemi… Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etki alanının sadece sağlıkla sınırlı kalmaması, ekonomi ve siyaset gibi birçok stratejik ve kritik alana sıçraması yeni dünya düzenine geçişin sinyalini veriyor.

Batı sermayesinin “dolar” üzerine kurduğu “küresel ekonomik düzen” çatırdarken, “ulus devlet” ve “milli ekonomi” tercihlerinin gündeme geldiği bir dönemde IMF’den ilginç açıklamalar geldi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle küresel ekonomik büyümenin 2020’de ciddi anlamda negatife döneceğini ve 1930’lardaki Büyük Buhran’dan bu yana en büyük düşüşü tetikleyeceğini öne sürdü.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, virüsün ekonomiye etkileri açısından geçen haftalarda yaptığı konuşmalara kıyasla çok daha karamsar konuştu. Georgieva, hükûmetlerin şimdiden 8 trilyon dolarlık ekonomik teşvik önlemleri aldığını, ancak bunun büyük ihtimalle yeterli olmayacağını belirtti.

Georgieva, durumdan en ağır şekilde gelişmekte olan piyasalar ve ülkelerin etkileneceğini söyledi. IMF lideri, bu ülkelerin ağır ekonomik darbeler alması durumunda milyarlarca dolar yardıma ihtiyaç duyacağını ifade etti.

Kristalina Georgieva, önümüzdeki hafta yapılacak IMF ve Dünya Bankası Bahar Toplantıları öncesinde yaptığı açıklamada, “Sadece üç ay önce, 2020 yılında üye ülkelerimizin 160’tan fazlasının kişi başı gelirinde artış olmasını bekliyorduk” derken, bugün durumun değiştiğini şu sözlerle anlattı:

“Bugün bu sayı başa döndü. Şimdi 170’ten fazla ülkenin 2020’de kişi başına gelir artışında negatif olacağını tahmin ediyoruz.”

IMF’nin 189 üye ülkesi bulunuyor.

T24’ün aktardığına göre, IMF Başkanı, pandeminin yılın ikinci yarısında durması durumunda 2021’de kısmi iyileşme olabileceğini söylerken, durumun daha da kötüleşmesinin ihtimal dahilinde olduğunu dile getirdi. Georgieva, “Genel görünümde çok ciddi bir belirsizlik olduğunu vurgulamalıyım. Durum, pandeminin ne kadar süreceği gibi değişkenlere göre daha da kötüleşebilir” dedi.

Georgieva, “IMF’nin bu tür günler için yaratıldığını” söyledi ve salgının ekonomik etkileriyle mücadele için 1 trilyon dolar ayırdıklarını hatırlattı.

‘Büyük Buhran’dan sonraki en büyük çöküş gelecek’

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 9 Nisan 2020, 16:02

    Kenetlendi nokta nokta şehrinin asfalt-beton çenesi (ing. Silent tears full of pride/ In a world made of steel made of stone).

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!