Çarpıcı iddia: Hindistan’dan ithal edilen buğday hastalıklı çıktı

Dünya gazetesinin tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, Hindistan'dan ithal edilen buğday hastalıklı çıkınca Türkiye'ye sokulmadığını iddia etti ve bir belge paylaştı. Tarım Bakanlığı 15 Mayıs'ta yaptığı açıklamada Hindistan'dan ithalat haberlerini yalanlamıştı.

featured

“Buğday deposu” olarak anılan Türkiye’nin Hindistan’dan buğday ithal ettiği haberleri geçen haftalarda gündeme gelmişti. Haberleri yalanlayan Tarım ve Orman Bakanlığı, 15 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, “Dünyanın ilk 10 tarım ülkesinden biri olan Türkiye, güçlü tarımsal alt yapısı ile her geçen gün artan ülke nüfusunun gıda ihtiyacını karşılamaktadır. Türkiye ayrıca 25 milyar dolar tarım ve gıda ürünleri ihracatı ile net ihracatçı konumdadır” demişti.

Ancak Dünya gazetesinin tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım aksi görüştü. Yıldırım bugün sosyal medya hesabından ortaya attığı iddiada ithalatın gerçekleştiğini ve Hindistan’dan ithal edilen buğdayın hastalıklı çıktığını öne sürdü. Yıldırım “ithalatın belgesi” diye bir de belge paylaştı.

Yıldırım paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“Hindistan’dan ithal edilen buğday hastalıklı çıktı – Özel sektörün Hindistan’dan ithal ettiği buğdayın analizlerinde “Hint Sürmesi” hastalığı çıkınca ülkeye sokulmadı – Tarım Bakanlığı, Hindistan’dan 50 bin ton buğday ithalatını yalanlamıştı Hindistan’dan ithalatın belgesi”

BAKANLIK NE DEMİŞTİ?

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan 15 Mayıs’ta yapılan açıklamada Türkiye’nin Hindistan’dan buğday ithal ettiğine dair iddialarla ilgili haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtilerek, “Bilakis, dünyanın ilk 10 tarım ülkesinden biri olan Türkiye, güçlü tarımsal alt yapısı ile her geçen gün artan ülke nüfusunun gıda ihtiyacını karşılamaktadır. Türkiye ayrıca 25 milyar dolar tarım ve gıda ürünleri ihracatı ile net ihracatçı konumdadır. Hindistan’ın ülkede yaşanan aşırı sıcaklardan dolayı buğday ihracatını yasaklaması üzerine kamuoyunda ülkemizde buğday krizi yaşanacağı, Ukrayna ve Rusya’dan da buğday alamadığımız için ekmek fiyatlarının yükseleceğine ilişkin haberler de doğru değildir. Hindistan dünyanın önemli buğday üretici ülkeleri içerisinde yer almakla birlikte, üretiminin büyük çoğunluğunu iç tüketimde kullanmaktadır. Ülkemizin bu süreçte Hindistan’dan herhangi bir buğday talebi olmamıştır. Ayrıca Toprak Mahsulleri Ofisi ithalat ihalelerinde Hindistan menşeli bir ürün için teklif de almamıştır. Nitekim Hindistan’ın buğday arzını durdurmasının, kendi iç piyasasında yükselen enflasyon ile mücadele için alınmış bir tedbir olduğu bilinmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2020-2021 piyasa yılında yeterlilik oranlarımız, ekmeklik buğdayda yüzde 89,2, makarnalık buğdayda yüzde 259 olup buğdayda yeterlilik oranımız yüzde 102,3’dür. Buğday ithalatı büyük çoğunlukla buğday mamulleri ihracatı amacıyla yapılmaktadır” denildi.

‘TÜRKİYE UN İHRACATINDA BİRİNCİ’

2021 yılında ayrıca 2,44 milyar dolarlık buğday ithalatına karşılık 3,23 milyar dolarlık buğday mamulleri (un, makarna, vb) ihracatı yapıldığı ve böylece 795 milyon dolar dış ticaret fazlası elde edildiği vurgulanarak, şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye dünya un ihracatında birinci, makarna ihracatında ise ikinci sıradadır. Hububat piyasasında olduğu gibi baklagil piyasasında da Türkiye dünyanın en önemli ülkelerinden biridir. 2021 yılında ülkemizde 305 bin ton kuru fasulye üretimi ile tüm zamanların üretim rekoru kırılmıştır. Ülkemiz dünya nohut üretiminde 2’inci sırada, mercimek üretimde ise 4’üncü sıradadır. 2021 yılında 64 bin ton kuru fasulye ve 168 bin ton nohut ihracatı gerçekleştirilmiştir. Covid-19 pandemi koşulları, iklim değişikliği ve Rusya-Ukrayna savaşı küresel boyutta tarım ve gıda sektörünü de etkilemektedir. Bakanlığımız, içinde bulunduğumuz süreçte yaşanan bu gelişmeleri yakından takip etmektedir. Gerek üreticilerimizin gerekse tüketicilerimizin olumsuz etkilenmemesi için gereken her türlü tedbir alınmaktadır” denildi.

Çarpıcı iddia: Hindistan’dan ithal edilen buğday hastalıklı çıktı

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. bugday ihracatinin yapilmasi, ithalatinin yapilmadigi anlamina gelmez. Kaliteli ve saglikli anadolu bugdayini ihrac edip, ic piyasada makarna olarak satmak icin daha ucuz ve toksik hindistan bugdayi gayet tabiki ithal edilebilir. Tarim bakanliginin nesine guveneceksin. Aciklamayi yapmasi gereken OBA.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!