Çarşafa dolanan ağaç

featured

Çiğdem Bayraktar Ör yazdı…

Çam ağacını bir AVM’de gören çarşaflı yurttaş isyan ediyor; “Ben bunu yıkarım, istemiyorum”, diyor. Sanki bir puttan söz eder gibi…

İyi de… “İslamiyet’te çarşaf yok”, diyor din bilginleri; aksine çam ağacı “Türk kültüründen çıkmadır, dünyaya yayılmıştır”, diyor kültür tarihçileri. Çam ağacı geleneğine- belli ki detayını bilmediğinden, genelde öğrenmeye de karşı gelindiğinden- itiraz eden ve onu Hristiyanlığa ait bulan kadın sözde kendi geleneklerini savunuyor ve kültürel erozyona karşı duruyor. Peki, üstündeki çarşafla bunu nasıl yapıyor?

Gelelim olay çıkaran çarşaflı hanımın sembolize ettiği çelişkilere ve ortadaki çorbaya:

Yurttaşımızın üzerinde çarşafı var. Simsiyah bir çarşaf giymiş bu hanım. Aynı hanım ileri demokrasi (!) gereği çarşafına ses çıkarılmasını istemez ancak çam ağacını görmeyi seven milyonların tercihini de saygı duyarak kabullenmez. Yani kendisine gösterilen özeni O başkalarına göstermeyi reddediyor. Çelişki 1.

Çam ağacını kendi kültürüne saldırı olarak algılayan aynı hanım kara çarşafı kültürünün bir parçası olarak görüyor ki giymiş. Oysa çarşaf, Farsça ‘çâder-şeb’ sözcüğüne kökenlenmekte ve ‘gece örtüsü’ anlamına gelmekte. Üstelik çok eski bir Pagan ve Hristiyan geleneği. Öyle ki; Endülüs Emevileri döneminde İspanyol rahibelerin çarşaf giydiği biliniyor. Dindar Müslüman kadınlar da Hristiyan hemcinsleri gibi giyinmeye başlayınca sanki İslamiyet ile anılır hale gelmiş kara çarşaf. Elbette Emevi dünyasında iktidar erkinin Müslümanlarda olduğunu düşününce yayılma hızını kestirmek güç değil. Bununla birlikte; kara çarşaf hiçbir İslam fıkıh kitabında yok. Kaldı ki; bazı fıkıh kitaplarında kadına nafaka olarak temin edilecek giysiler tek tek sayılırken çarşafın adı bile geçmiyor. İlgili ayete göre; kadının biri yazlık, diğeri kışlık olmak üzere en az iki takım elbise talep etme hakkı bulunuyor ve belirtildiği üzere bunlar el-bi-se.

Öte yandan çam ağacı ise İslamiyet öncesi Türklerin “Nardugan” (Nar-Güneş, Dugan-Doğan) yani “Doğan Güneş” bayramında süslediği ‘akçam ağacı’nın ta kendisi. Hani el halılarında, kilimlerde sıklıkla dokunan ‘Hayat Ağacı’ var ya, işte o. Geceler kısalıyor, gündüzler uzuyor 21 Aralık’tan sonra. Gün geceyi yeniyor ve Türkler güneşe yeniden kavuştukları için bu güzel akçamı süslüyor. Yeryüzünün merkezinde dikili olduğu kabul edilen akçam ağacı öyle değerli ki dileklerin Tanrı’ya ulaştırılması için dallarına dualar asılıyor. Herkes bayramı kutladığından tertemiz giyiniyor, akraba ziyaretleri yapılıyor. Yani kadının kendi kültürünün parçası saydığı şey Hristiyan geleneği, kendinden saymadığı çam ağacı ise tam bir Türk geleneği. Çelişki 2.

Abbasiler Bizans topraklarında kısmen hakimiyet kurmaya başladıklarında gayrimüslim kadınların İslamlaşması için ilginç bir ceza bulmuş: Onlara bal rengi çarşaf giydirmek. Gayrimüslim kadınların çarşafla dolaşmak yerine Müslüman olmayı tercih edeceklerini düşünmüşler. Haksız da sayılmazlar. Gerçekten de böyle bir giysi kısıtlamasından kaçınmak için Müslüman olmayı tercih edenlerin sayısı kaynaklara göre az değil. Dolayısıyla; ‘ya çarşaf ya Müslümanlık’tan bugüne gelen tuhaf bir durumu tartışıyoruz. Çelişki 3.

Aynı hanıma “Abdülhamid’i nasıl bilirsin?” diye sorsan “Atamızdır, babamızdır” diyeceğine neredeyse eminim. Fakat; onun “Atam, ecdat” diyeceğini öngördüğümüz Abdülhamid’in; “İslamî kurallara, şeriate uygun olmadığı yönündeki kanaati gereği” çarşafı yasakladığını söylesek kıyameti koparacağı da ortada. Ama bunun da belgesi var. Çelişki 4.

“Çarşaf İslamiyet’te yok” diyen İslam alimleri kadının dikkat çekmeyecek bir biçimde, yani hatlarını göstermeyecek şekilde giyinmesi tavsiyesi üzerinde duruyor. Bu tarife uyan ve adına ‘cilbab’ denen hatları belli etmeyecek bir tür giysi öneriliyor. Buradan da anlaşılıyor ki Türk kültüründe ve hatta İslamiyet’te çarşaf yok. Ne var ki; kara çarşaf giyen biri sözde kültürümüzü canhıraş (!) savunarak masum çam ağacına saldırıyor. Her şeyimiz gibi çam ağacı da çarşafa dolanıyor. Bu bir çelişkiler yumağı. Bir kimlik tartışmasıdır sonu gelmiyor. Hep bu cehaletten.

Çarşafa dolanan ağaç

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

7 Yorum

  1. Tek kelimeyle şahanesiniz.

  2. 23 Aralık 2021, 04:37

    Kaleminize sağlık. Konu ancak bu kadar güzel özetlenebilirdi. Çok zekice yaklaşmış, ayna tutmuşsunuz. Teşekkür ederim bir kadın olarak.

  3. Süper tespitler. Örümceklere ağlarını delme fırsatı.

  4. Yüreğinize sağlık Çiğdem Hanım. Benim aklımdan geçenleri çok güzel şekilde yazıya dökmüşsünüz.
    Bu tip ne olduğunu kendi de bilmeyen insanlar, yakında başı açık kadın da görmek istemiyorum diyecekler!

  5. Ortaçağ hrıstiyanlık dönemine ait filmler izledim, kitaplar okudum…benzer zihniyetle benzer olayların yaşandığını gördüm.. Son cümleniz konuyu özetlemiş..

  6. 22 Aralık 2021, 17:07

    Gazetecilerimiz konu hakkında araştırma yapıp bizi bilgilendiriyorlar iyide…..”Haber” olan olay nedir bilinmiyor. Çarşaf tercih eden hanımefendinin ne yapmak istediğini ve neden yapmak istediğini bir türlü kendi ağzından duyamıyoruz. Lütfen gerekirse kendinizde çarşaf giyin, haber yaratan hanımın evine gidin kapıyı çalın, çayını için, çam ağacını neden yıkmak istediğini öğrenin, hanımla kavga etmeyin, hanımın hangi câmiye gittiğini öğrenin, o câminin imamı ile görüşün, imam bey çam ağacının yok edilmesi taraftarı ise onunlada kavga etmeyin, oturun ve haberi okuyucularınıza nakledin. Bin tâne okuyucunuz varsa bu okuyucular diyânet işleri reisine mektup yazsalar ve gazetede verilmiş “haber” hakkında yorum yapmasını isteseler daha sonra devletin Cumhurbaşkanına yüzbinlerce mektup yazılsa ve yorum yapması istense vatanımızda gazetecilik faydalı bir meslek olur zannediyorum. Çam ağacının güzellikleri ve târihimizdeki yeri hakkında araştırmayıda bırakın okuyucular kendileri yapsın. Gazeteciler, sizde lütfen okuyucularınızın yapamadıklarını yapın.

  7. Elinize sağlık!Çölün bilmem hamgi melanet kültürüne bulanıp kalmış,Türk Kültürü’ne düşman ilkel beyinli mahluklara uyarıcı yazı olmuş.Okurlar mı?Hayır!Okusalar anlarlar mı?Hayır!Anlasalar özüne yedirip yola gelirler mi?Hayır.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!