Çavuşoğlu: NATO’da bazı ülkeler savaşın sürmesini istiyor

Katıldığı televizyon programında soruları yanıtlayan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Zelenski ve Putin'in birebir görüşmesine ilişkin yaptığı açıklamada, "Putin-Zelenski her an görüşebilir. İki liderin bir araya gelmesi masada konuşuluyor. Putin ve Zelenski arasında görüşme gerçekleşirse İstanbul'da da Antalya'da da olabilir." dedi. Çavuşoğlu, Rusya-Ukrayna savaşının sona ermesini istemeyen NATO ülkeleri olduğunu söyledi.

featured

Rusya-Ukrayna savaşı devam ederken Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, olası Putin-Zelenskiy görüşmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Çavuşoğlu, “Putin-Zelenskiy her an görüşebilir. İki liderin bir araya gelmesi masada konuşuluyor. Putin ve Zelenskiy arasında görüşme gerçekleşirse İstanbul’da da Antalya’da da olabilir.” ifadelerini kullandı.

İstanbul’daki müzakerelerden sonra Rusya-Ukrayna savaşının bu kadar uzayacağını düşünmediklerini aktaran Çavuşoğlu, “Ama NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’ndan sonra kanaat oluştu; bu savaşın devam etmesini isteyenler de var, NATO’ya bağlı ülkelerin içinde savaş devam etsin arzusunda olanlar var. Savaş devam etsin, Rusya daha zayıflasın diye.” dedi.

Bakan Çavuşoğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar:

DÜZENSİZ SIĞINMACI SORUNU

Düzenli düzensiz göçmen sayısı 5 milyona yakın. Güvenli ve gönüllü geri dönüşler olmalı.

Mülteci meselesini siyasete alet etmemek gerek, geri dönüşleri insan haklarına saygılı, yasalarımıza uygun şekilde olmalı. Göndereceğimiz mültecilerin can güvenliklerini garanti altına almamız lazım.

Geçen sene yurt dışına gönderdiğimiz göçmen sayısı 100 binlerde. Bu yıl 3 ayda 21 binlere ulaştı. Afganistan’a dahi 9 bin 700 göçmen gönderdik. Avrupa’ya geçmek için Türkiye’yi transit olarak kullanmak istiyorlar. Buraya geldiğinde mümkün olmadığını görerek geri dönmek istiyorlar. Gönderdiğimiz göçmenler gönüllü olarak geri döndü.

SOSYAL MEDYADAKİ SIĞINMACI VİDEOLARI

Elbette halkımız etik dışı videoları görünce tepki gösteriyor. Halkımızın homurdanması doğal. Ama bu yaşananlar genel bir durummuş gibi göstermemek lazım. Yurt dışında Türkler hakkında aşağılayıcı haberler yapılmıyor mu? Bizler oradaki Türklere asimile olmadan entegre olun diyoruz. Göçmen sorununu biz her şey normal, sıkıntı yok olarak görmüyoruz. Biz de sorunun olduğunun farkındayız. Sorunu yasal, hukuki ve insani olarak çözmemiz gerektiğini ifade ediyoruz.

PUTİN-ZELENSKİY İSTANBUL’A GELECEK Mİ?

NATO içerisinde Ukrayna savaşının devam etmesini isteyen ülkeler var. Savaşın devamlılığını Rusya’yı zayıflatma olarak görüyorlar. Ukrayna’nın durumu çok umurlarında da değil.

Antalya’daki görüşmelerde biz de bir şey çıkacağını ummuyorduk. Tarafları orada önemli olan bir araya getirmekti. İstanbul’daki görüşmelerden sonra umutlarımız artmıştı ama katliam görüntüleri gelince İstanbul Anlaşması’ndan uzaklaştılar. İki taraf hala müzakerelere devam ediyor.

Putin-Zelenski her an görüşebilir. İki liderin bir araya gelmesi masada konuşuluyor. Putin ve Zelenskiy arasında görüşme gerçekleşirse İstanbul’da da Antalya’da da olabilir.

Ahmet Hakan: Zelensiy için çok inisiyatif sahibi değil deniliyor. Batılı devletlerin güdümünde hareket ediliyor deniyor. Bu doğru mu?Zelenskiy savaşın başlamasıyla çok ciddi bir varlık gösterdi. Dışarıdan yardıma muhtaç oldu diye onların güdümünde bir devlet başkanıdır diyemeyiz.

LAVROV VE KULEBA İLE GÖRÜŞME

Lavrov ve Kuleba ile görüşmelerde müzakere süreci ve sahadaki son durum hakkında bilgiler alıyoruz. Sivillerin can güvenliğini sağlayarak tahliye etme kararı alınırsa bunun nasıl yapılacağı, bizim üzerimize düşen görev nedir bunları konuşuyoruz.

KARADENİZ’DE MAYIN TEHDİDİ

Mairopol’ün önemli bir kısmını Rusya işgal etmiş durumda. Rusya’ya göre burada yabancı savaşçılar var. Türkiye’nin şu anda orada mayından dolayı çıkamayan gemilerimiz var. Ayrıca daha önceden bağlantısı yapılmış olan ithal edeceğimiz ürünlerin yüklü olduğu 22 gemimiz körfezden çıkamıyor. İşin insani boyutu ile birlikte müzakerelere katkı sağlamak istiyoruz. Bununla birlikte Ukrayna’nın istediği garantiler var. Müttefikler böyle bir garantinin içine girmek istemiyorlar.

UKRAYNA -RUSYA SAVAŞI İÇİN KİM NE ÖNGÖRDÜ

Savaş öncesi Avrupalılar Rusya’nın saldıracağına inanmazken, ABD, Rusya’nın saldıracağını söylüyorlardı. Avrupa’nın birçok temsilcisi savaşa Kiev’de yakalandı. Biz de savaşın bu denli geniş boyutlu olacağını düşünmüyorduk. Savaşın başladığı anda Kazakistan’da idik. Olay başlar başlamaz bakanlık bünyesinde bir kriz merkezi kurduk ve çalışmalara başladık. Aynı gün de Kazakistan’dan döndük. Döner dönmez Cumhurbaşkanımız bünyesinde Külliye’de toplantı yaptık. Bir metin hazırlayarak açıklamamızı yaptık.

TÜRKİYE’NİN RUSYA VE UKRAYNA POLİTİKASI

Türkiye’nin Rusya Ukrayna krizinde izlediği ve herkesin takdirini kazanan politika bir günde oluşan bir hareket değil. Türkiye geçmişten beri hem Ukrayna  hem Rusya ile  temasları vardı. Ayrınca Türkiye’nin Rusya ile temaslarında çok zor zamanlardan geçti.  Bizim başarılı olmamızın nedeni açık ve şeffaf politikalarımızın etkisi oldu. Kırım için de Ukrayna’nın işgali için de tavrımız net oldu. Biz uluslararası platformda Rusya’nın kurallara uymayan tavırlarını reddettik. Ayrıca hemen Montrö’yü devreye koyduk ancak hava koridorunu açık tuttuk.

RUS VE AVRUPA’NIN GEMİLERİNE BOĞAZI KAPATTIK

Türkiye’nin Rusya’ya karşı yaptırımlara katılmamasına dünyanın anlayışla karşılamasının nedeni ise bağlayıcı yaptırım BM’nin aldığı kararlardır. Bununla birlikte biz arabuluculuk rolü üstlendik. İki ülke için de aynı mesafede kaldık. Bu nedenle bizim yaptırımlara katılmamamız anlayışla karşılandı. Bu şartlarda bizim yaptırımlara katılmamamız sadece Yunanistan ve Rum kesiminden tepki geldi. Şu anda Türkiye’den başka iki ülke arasında görüşmeyi sürdürebilecek durumda olan ülke yok. Rusya’nın savaş öncesi bildirimde bulunduğu 4 savaş gemisi savaş başladığı gerekçesiyle geçiremeyeceğimizi söyledik. Aynı şekilde İngiltere ve batının gemilerinin de boğazdan geçişine izin vermedik. Biz ayrıca Rusya’ya savaş uçaklarını Türkiye üzerinden uçurmamaları talebinde bulunduk ve uçuşlar durduruldu. Ancak bizim muhalefet partileri Türkiye’nin batı yanında Rusya’ya yaptırım uygulamasından yana oldu. Ancak sonradan bunun yanlış olduğunu anladılar.

WSJ’NİN HABERİNİN AMACI TÜRKİYE’Yİ YAPTIRIMLAR İÇİNE SOKMAK

Rusya – Ukrayna krizi bizlere sıkıntı getirmesine karşın bize yeni fırsatlar da sundu. Rusya’dan kimsenin birşey almaması bizi önemli bir seçenek noktasına getirdi. Enerji arz güvenliği açısından Türkiye daha ön plana çıktı. Ayrıca Çin ile Avrupa arasındaki ticarette kuşak ve yol projesi Rusya’nın durumundan dolayı çok önemli noktaya geldi. Çin’in Avrupa’ya günlük ticaret tutarı 1 milyar dolar tutarında. Bu açıdan Azerbaycan ve Türki Cumhuriyetler ile Çin arasındaki güzergah çok önemli noktaya geldi. Ancak Rusların parası Türkiye’ye akıyor şeklindeki WSJ’in haberi kasıtlı ve Türkiye’nin yaptırımlara katılması baskısı oluşturmak için yapılmış bir haberdir.

Çavuşoğlu: NATO’da bazı ülkeler savaşın sürmesini istiyor

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 Yorum

  1. türki Cumhuriyetler nedir yahu. Algıya bak! türki degil Türk Cumhuriyetleri onlar! osmanlının cokmesıyle ırak ve suriye de kalan Turk nasıl Tukmen yapıldıysa. bu da aynı saçmalıkta Türk varlığına yapılan kasıtlı bir propogandadır.

  2. Putin bu kuklayla görüşmez.

  3. Cavus baskan, bunlari bosver sen. Pelin Hanim’in soylediklerine yanit ver. Kadinin uzerine yuruyup, kufur ettigin dogru mu? Pardon, hata ben de, soruyorum.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!