Cenevre zirvesi öncesi Kıbrıs için 16 yıllık kritik uyarı: Türkiye’yi çevreleme planı

featured

Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde 27-29 Nisan’da Kıbrıslı taraflar arasında düzenlenecek gayriresmi Kıbrıs konulu konferans için gözler Cenevre’de. Zirve, ABD’nin, Türkiye’nin komşularına yığınağı artırdığı bir dönemde gerçekleşiyor. “Güneyden çevreleme” planında takvim işlerken, bu hedefte kritik bir bölge olan Kıbrıs için Veryansın Tv yazarı Nejat Eslen’in 16 yıl önce yaptığı uyarı hala geçerli: “Türkiye Kuzey Irak-Girit ekseniyle güneyden çevreleniyor, Kıbrıs’ta egemenlik devri arzu ediliyor!”

VERYANSIN TV

Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde 27-29 Nisan’da KKTC, Rum kesimi ve garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin de katılımıyla düzenlenecek 5+1 formatındaki gayriresmi Kıbrıs konulu konferansı gözleri yeniden Cenevre’ye çevirdi.

Gayriresmi Kıbrıs görüşmelerine M Genel Sekreteri Antonio Guterres, toplantılara başkanlık edecek.

BM Cenevre Ofisi, toplantıların amacını, “Yakın gelecekte Kıbrıs sorununa kalıcı çözüm bulmak için tarafların ortak zemininin olup olmadığını belirlemek.” olarak açıkladı.

Kıbrıs meselesine ilişkin yürütülen müzakereler kapsamında taraflar 7 Kasım 2016 ila 7 Temmuz 2017’da İsviçre’nin farklı kentlerinde dördü liderler seviyesinde olmak üzere beş kez bir araya gelmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 10 gün süren ve 7 Temmuz 2017’de Crans-Montana kentinde sona eren Kıbrıs Konferansı’nın sonuçsuz kaldığını belirterek “Rum tarafının dürüstlükle bağdaşmayan çok olumsuz adımları gördüklerini” vurgulamıştı.

Crans-Montana toplantısında dönemin Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın izlediği politika ise tartışılmaya devam ediliyor.

Zirve öncesi açıklamalar yapan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar 4. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı eleştirdi ve 2016 yılında eski Cumhurbaşkanı Akıncı döneminde Crans Montana’da Birleşmiş Milletlere (BM) verilen gizli bir harita, tutunakların hala bulanamadığını açıkladı. Tatar, “Sayın Akıncı bana yönelik, Cenevre’de Ankara’nın papağanı olacağımı söylemiş. Ben de ona ‘haritayı verirken sen kimin papağanıydın?’ diye sordum. Biz bu haritayı bulamadık. Akşam tekrar bakmışlar, o meşhur haritayı bulamamışlar. Berlin zirvesiyle ilgili tutanaklar da bulunamadı” ifadelerini kullandı.

ANKARA VE KKTC ‘İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM’ DİYOR

Tatar Akıncı’nın aksine masaya “iki devletli çözüm” planını koyacağını açıkladı. Türkiye de bu çözümden yana olduğu sık sık dile getiriyor.

Son olarak Crans-Montana’da tahrik politikası yürüten Rumlar ve Yunanistan ise adada Türkiye’nin garantörlüğünün kaldırılmasını talep ediyor, iki devleti çözüm planına karşı çıkıyor. 

Bölgede hareketlilik ise üst seviyede. Doğu Akdeniz’de enerji savaşları, Irak’ın ve Suriye’nin kuzeyinde terörle mücadele devam ederken, Kıbrıs konulu görüşmelerin başladığı bir dönemde ABD’nin Yunanistan’a yaptığı yığınak da dikkat çekiyor. 

Bu kapsamda Batı’nın hamleleri Türkiye’nin güneyden kuşatılmasına yönelik planın parçası olarak görülüyor.

GÜNEYDEN KUŞATMA PLANI: NEJAT ESLEN 16 YIL ÖNCE UYARMIŞTI!

Söz konusu plan akıllara Veryansın Tv yazarı emekli Tuğgeneral Nejat Eslen’in 16 yıl önce yaptığı açıklamaları hatırlattı. Hulki Cevizoğlu’nun sunduğu Ceviz Kabuğu programında konuşan Eslen; Irak’ın kuzeyi, Suriye’nin kuzeyi, Kıbrıs ve Girit’i kapsayan çevreleme eksenine dikkat çekmiş, Kıbrıs’ın jeostratejik önemine değinmişti.  

‘TARİHTEN DERS ALARAK…’

“Tarihten ders alarak bugüne tarihin derslerini yansıtmak ve geleceğe bakmak lazım” diyen Eslen’in açıklamaları şöyleydi:

“Tarihten ders alarak bugüne tarihin derslerini yansıtmak ve geleceğe bakmak lazım. Irak’ın kuzeyindeki oluşumun gerçekleşmesi halinde bunun bizi etkileme olasılıkları var. Bu da nasıl olabilecek? Irak’ın kuzeyinde Kürt devleti oluşumuyla bölgede İsrail-Kuzey Irak jeostratejik ekseninin gerçekleşmesi mümkün olabilecek. Bu da zaman içerisinde hem Ortadoğu’daki dengeleri değiştirebilecek hem de bizim başta GAP bölgesi olmak üzere bizim Anadolumuzun güneyini etkileyebilecek. Aynı bölgenin zaman içerisinde Suriye’nin kuzeyiyle Kıbrıs’ta birleşerek vizyon-stratejik eksen oluşturması söz konusu olabilecek. Hatta bu eksenin Irak’ın kuzeyi-Kıbrıs-Girit ve Mora şeklinde de tarif etmemiz mümkün. Böyle bir eksen oluştuğu takdirde bu Türkiye’nin güneyden çevrelenmesi anlamına gelir. Tabii buradaki oluşumun ve Kıbrıs’ın ayrıca küresel enerji güvenliği açısından da önemi vardır.

KIBRIS İÇİN ‘EGEMENLİK DEVRİ’ HEDEFİ

Kıbrıs bu açıdan büyük önem taşıdığı için de egemenlik devri arzu edilmektedir. Kıbrıs hem Basra Körfezi’nden Akdeniz’e taşınan petrolü hem de Kafkaslardan Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattıyla doğrudan Akdeniz’e indirilen petrolü denetleme özelliklerine sahiptir. Böyle bir küresel önemli olduğu gibi az önce de söylediğim gibi Irak’ın kuzeyiyle mütaala ettiğimizde Türkiye’nin güvenliği açısında büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle Kıbrıs ve Irak’ın kuzeyinde dikkatli olmamız gerekmektedir.”

İşte o video:

Cenevre zirvesi öncesi Kıbrıs için 16 yıllık kritik uyarı: Türkiye’yi çevreleme planı

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!