Cumhuriyet’te ‘6’lı masa’ itirazı

featured

6 muhalefet partisi genel başkanının “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” mutabakat metnindeki ifadelere Cumhuriyet yazarları itiraz etti.

6 muhalefet partisi genel başkanının “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” mutabakat metnindeki ifadelere tepkiler gelmeye devam ediyor.

thumbnail
İlişkili Haber

O metne itirazlar yükseliyor… ‘6 değil, 36 parti bir araya gelse…’

Cumhuriyet yazarı Işık Kansu, 6 partinin 1921 Anayasası’nın ardından yapılan anayasaları “dar kalıp” olarak adlandırmasını eleştirdi.

‘DAR KALIP LAİKLİK Mİ?’

Kansu şunları yazdı:

“Dar kalıptan kasıt ne?

Örneğin, 1928’de bir anayasa değişikliği yapılmış, “Türkiye devletinin dini İslamdır” hükmü çıkarılmış. Daralma dedikleri bu mu?

Bir değişiklik de 1937’de olmuş. Anayasaya altı okla birlikte laiklik girmiş. Daralma bu mu?

Bildirgeye göre, Türkiye’nin en demokratik ve özgürlükçü anayasası olarak kabul ettiğimiz 1961 Anayasası da “vesayetçi” ve darbe ürünüymüş!

‘MGK, AYM DE VESAYET KURUMU MU?’

Bu anlayışa bakarsanız, 1961 Anayasası ile kurulan Milli Güvenlik Kurulu, planlama örgütü, hatta kimi partileri kapatması nedeniyle bildirgede eleştirilen Anayasa Mahkemesi de vesayet kurumu oluyor…

‘YENİ SİSTEMİN ADINI KAÇINCI CUMHURİYET KOYACAKLAR?’

Altı partinin bildirgesinde hedef belirlenmiş:

“Bizler geçmişin dar kalıplarını reddediyoruz.”

“Geçmişe geri dönmüyor”larmış, “yeni bir sisteme geçiyorlar”mış?

Yeni sistemin adını kaçıncı cumhuriyet koyacaklar merakla bekliyoruz…

Altı partinin bildirgesinde “laiklik” tek bir yerde geçiyor: Din ve vicdan özgürlüğünün güvencesi olarak…

İnsanlığın uygarlık yönünde verdiği ve yüzyıllar süren acılı mücadeleler sonucu vardığı aydınlanmanın ürünü olan laiklik, kamusal yaşamın da akılcı eğitimin de bilimin de hukukun da demokratik devletin de demokrasinin de özetle çağdaşlaşmanın güvencesi ve temelidir.

Dar kalıplara sokulamaz.”

‘LİDERLİĞİN KAFASI KARIŞIKTIR’

Cumhuriyet yazarı Ergin Yıldızoğlu da mutabakat metnine tepki gösterdi.

Yıldızoğlu bugünkü köşesinde öne çıkan ifadeler şöyle:

Millet İttifakı’nın Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e geçiş belgesi ya bir kafa karışıklığının ürünüdür ya da CHP’nin siyasal İslamın “pasif devrim sürecinde” birbiri ardına verdiği tavizlerin sonunda geldiği noktada bir “termidor” (değişim görüntüsü altında sürecin kazanımlarını koruma) projesine teslimiyetin…

Aslında karşımızda gerçek anlamda (özgün kültürü, geleneği, sosyal tabanı olan) yalnızca 2.5 (CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi) parti var. DEVA ve Gelecek “partileri” toplumsal tabandan, özgün program ve kültürden yoksun, adeta birer şahıs partisidir. Dahası, “CHP için hâlâ ‘özgün kültürden’ söz edilebilir mi” gibi bir soru da var. Liderliğinin kafası da anayasadan ülkenin dinini sabitleyen ifadeleri çıkarıp yerine tüm dinlere eşit yaklaşmayı öneren, (“kalıbı” genişleten) laiklik ilkesinin konmasını “daralma” sanacak kadar karışıktır.

‘KLİNİK BİR VAKA!’

Blokun açık arayla en büyük dolayısıyla lideri olması gereken partisi CHP’ye gelince, bugünkü liderliği, yıllardır, kendi geleneksel seçmeninin arzularını dikkate almayarak ısrarla Siyasal İslamın sosyal tabanının sempatisini arzuluyor. Bu arzu, her seçimde, en kritik siyasi dönemeçlerde hep karşılıksız kalıyor ama hiç zayıflamıyor: Adeta klinik bir vaka!

Kısaca, karşımızda, son 20 yılın “algısal kilitlerine” tutsak, kültürel dünyasının içinde kalmaya kararlı partilerden oluşan, “her şeyin aynı kalması için bazı şeyleri değiştirir gibi yapmaya” hazırlanan garip bir muhalefet bloku var.”

‘BÜYÜK SKANDALDIR!’

İtiraz eden isimler arasında bir diğer Cumhuriyet yazarı Örsan Öymen de var:

“Ancak Türkiye’nin en önemli konularından birisi olan laiklik, açıklanan metinde kısaca geçiştirildi; laikliğin olmadığı bir siyasal düzende demokrasinin değil, teokrasinin olacağı gerçeği, bir kere daha göz ardı edildi.

Söz konusu metinde “Yeni Bir Sistem Öneriyoruz” başlığı altında yer alan “1921 Anayasası’nın nispeten kapsayıcılığının peşinden kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti, sonraki anayasalarında daha dar kalıplara girmiştir… Reform önerimiz ile 1961 Anayasası’nda geçerli olan, bürokratik kurumların, siyaset üzerinde bir vesayet makamı olarak kurgulanmasını reddediyoruz” ifadesi ise büyük bir skandaldır!

‘DEVA, GB VE SP CHP, İYİ PARTİ VE DP’Yİ ESİR ALMIŞTIR!’

Böylece Türkiye’nin demokratikleşmesi ve laikleşmesi için 1920’lerde, 1930’larda ve 1961 yılında yapılan tüm anayasa değişiklikleri neredeyse yok hükmünde sayılmıştır, laiklik ilkesinin yer almadığı 1921 Anayasası kutsanarak, AKP’nin yıllardır ortaya attığı söylemler kabul edilmiştir!

28 Şubat 2022 tarihinde, ittifakın içinde yaklaşık yüzde 5’i oluşturan DEVA, GP ve SP, yaklaşık yüzde 40’ı oluşturan CHP’yi, İYİ Parti’yi ve DP’yi esir almıştır!”

thumbnail
İlişkili Haber

Sinan Meydan’dan 6 partinin mutabakat metnine tepki: 1924 Anayasasına ‘dar kalıp’ demek kabul edilemez

METİNDE NE VAR NE YOK?

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi’nin ortak çalışması olan “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” mutabakat metni 28 Şubat’ta genel başkanlar tarafından imzalandı. Kemal Kılıçdaroğlu, Meral Akşener, Ahmet Davutoğlu, Ali Babacan, Temel Karamollaoğlu ve Gültekin Uysal, törenin ardından imzaladıkları 48 sayfalık metni kamuoyuna duyurdu.

thumbnail
İlgili haber

Atatürk’ün anayasasına ‘dar kalıp’ dediler!

Metinde yer alan ve almayan kimi ifadeler dikkat çekti.

“Ülkemizde hiçbir zaman gerçek anlamda çoğulcu demokrasiye geçiş de mümkün olmamıştır” ifadelerinin ardından dikkat çeken bir cümle göze çarptı: “1921 Anayasası’nın nispeten kapsayıcılığının peşinden kurulan Türkiye Cumhuriyeti devleti, sonraki anayasalarında daha dar kalıplara girmiştir.” Bu sözlerle Atatürk liderliğinde yürürlüğe giren ve Cumhuriyetin ilk anayasası olan 1924 Anayasası da o “dar kalıbın” içine sokulmuş oldu.

Diğer yandan metinde “Atatürk” ve “Türk Milleti” adının hiç geçmemesi dikkat çekti.

thumbnail
İlgili haber

‘Atatürk’ ve ‘Türk Milleti’ sorusuna ‘magazinel konular’ dedi


Cumhuriyet’te ‘6’lı masa’ itirazı

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 7 Mart 2022, 20:44

    “Birileri Türk milleti yenildi derse inanmayınız, yenilen komutandır.” Mustafa Kemal Atatürk

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!