Denizaltı şehitleri için Heybeliada’da vefa

4 Nisan 1953 günü Akdeniz’de katıldığı çok uluslu NATO tatbikatından dönerken Çanakkale Boğazı çıkışındaki Nara Burnu’nda İsveç bayraklı yük gemisi Naboland ile çarpışarak batan TCG Dumlupınar denizaltısı için Hamit Naci Mavi Vatan Vakfı Heybeliada’da bir anma töreni gerçekleştirdi.

featured

Türk denizaltıcılık tarihinin en büyük faciası TCG Dumlupınar ile 14 Temmuz 1942 tarihinde batan TCG Atılay’daki şehitlerinde anıldığı törende denize kırmızı karanfiller atıldı. Hamit Naci Mavi Vatan Vakfı Kurucu Başkanı Cem Gürdeniz, “Türk denizaltıcılığı devletimizin bağımsızlık ve egemenliğinin en büyük garantilerindendir. Caydırıcılığımızın en büyük unsurudurlar. Tüm denizaltıcılarımız ve denizaltı filomuzun kutsal vatan savunmasında kaza ve talihsizliklerden uzak kalmaları ve daima muzaffer olmaları temennisi ile selamet diliyoruz. Pruvaları daima nete, düşmanları mert olsun.” dedi.

‘HEYBELİADA İÇİN BÜYÜK ONUR’

Türk denizciliğinin gelişmesi ve toplumun denizcileşmesi için kurulan Hamit Naci Mavi Vatan Vakfı’nın üyeleri, denizaltıcı şehitlerin anıldığı 4 Nisan günü Heybeliada’da buluştu. 4 Nisan 1953 günü battığında Türk denizaltıcılığının en büyük trajedisine dönüşen TCG Dumlupınar’la ölümsüzleşen denizaltı şehitleri için toplanan vakıf üyeleri önce Dumlupınar’da şehit düşen Komodor Albay Hakkı Burak ile TCG Atılay’da şehit düşen Başçarkçı Ahmet Muhtar Törün’ü andı. Emekli Albay Rüstem Kurtoğlu’nun yönettiği kısa panelde konuşan Hamit Naci Mavi Vatan Vakfı Kurucu Başkanı Cem Gürdeniz, “Dumlupınar’da bulunan Birinci Denizaltı Filotillası Komodoru Deniz Kurmay Albay Hakkı Burak ilk çarpışmada kaybedilenler arasındaydı. Gemi bir dakika içinde batmıştı. 11 yıl önce TCG Atılay da aynı hızda batmıştı. Kaderin cilvesi olsa gerek, Atılay’ın Başçarkçısı Yüzbaşı Ahmet Muhtar Törün ile Hakkı Burak Heybeliadalıydılar. Her ikisi de adadaki Bahriye Mektebinde sınıf arkadaşıydılar. 1929 yılında teğmen olmuşlar ve birlikte denizaltıcılık kursuna başlamışlardı. İki sınıf arkadaşından önce Yüzbaşı Ahmet Muhtar Törün 1942’de Atılay’da; 11 yıl sonra da Hakkı Burak 1953 yılında Dumlupınar’da şehit düştüler. Atılay, Boğazın girişinde; Dumlupınar, Boğazın tam ortası sayılacak Nara’da Mavi Vatanın sualtı karakoluna devam ediyorlar. Bu iki denizaltı şehidi Bahriye’nin 246 yıllık subay kaynağı ve Türk aydınlanmasının en önemli cevherlerinden Bahriye Mektebine ev sahipliği yapan Heybeliada için büyük onurdur.” dedi.

TCG Atılay için yazdığı kitapla tanınan mimar ve araştırmacı yazar Kaya Şener, iki denizaltı faciasından Türk toplumunun ders alması gerektiğini ve daha çok hatırlanması için çaba gösterilmesi gerektiğini belirtti. Vakıf üyeleri daha sonra deniz kenarına inerek tüm denizaltı şehitleri adına karanfilleri maviliklere gönderdi. Vakıf üyeleri şehit komodor Albay hakkı Burak’ın adının verildiği sokaktaki evine giderek ahşap yapısına bir hatıra plaketi çaktı. “Dumlupınar Denizaltısı Şehidi Deniz Kurmay Albay Hakkı Burak(1909-1953) Bu Evde Doğmuştur” yazılı plaket, denizaltı şehitlerine gösterilen vefanın örneği olarak duygulu anlar yaşattı.

 

 

Denizaltı şehitleri için Heybeliada’da vefa

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!