Depremle mücadelede TSK’nın önemi

Türkiye depremle sarsılırken, AFAD koordinesinde yürütülen arama kurtarma çalışmalarında göçen binlerce binaya ulaşılmaya çalışıyor. Felaketin boyutu, kriz yönetiminde TSK’nın önemini akıllara getiriyor.

featured

VERYANSIN TV

Türkiye güne deprem felaketiyle uyandı.

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde saat 4.17’de 7,7; Elbistan ilçesinde saat 13.24’te 7,6 büyüklüğünde deprem olurken, Gaziantep’te de büyüklükleri 6,4 ile 6,5 olan iki deprem meydana geldi.

Türkiye’yi sarsan depremler 10 kenti doğrudan etkilerken, AFAD koordinesinde yürütülen arama kurtarma çalışmalarının 3 bine yakın çöken binaya ulaşması bekleniyor.

Uzmanlar söz konusu deprem çalışmalarında AFAD’ın tek başına yetersiz kalacağı tehlikesini gündeme getirirken, akıllara deprem felaketinde TSK desteğinin önemi geliyor.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası TSK’nın komuta yapısı değişmiş, afet durumlarında TSK’nın eski görevlerinin yeni teşkilat yapısı içinde nasıl yürütüleceği ve koordine edileceği merak konusu olmuştu. 

KARATAŞ YILLAR ÖNCE UYARMIŞTI

Emekli Tümgeneral Beyazıt Karataş İstanbul’da 2019 yılında yaşanan 5.8 şiddetindeki depremin ardından TSK desteğinin kritik olduğuna dikkat çekmişti.

İlgili Haber: Yetkileri budanan TSK depremde ne yapacak?

Karataş ayrıca 17 Ağustos 1999’daki depreminde kriz masalarından birinin Genelkurmay Başkanlığı’nda kurulduğuna yönelik dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’in açıklamasını hatırlatmıştı.

‘ANİ MÜDAHALE ÇOK MÜHİM’

Veryansın Tv Genel Yayın Yönetmeni Erdem Atay da Kahramanmaraş depremi sonrası Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda Türkiye’nin her bölgesinde örgütlü tek gücün TSK olduğunu, Mehmetçiğin kurtarma çalışmalarına katılarak felaketin boyutunu önleyebileceğini belirtti.

Atay şunları söyledi:

Elazığ depremi sonrası şunları yazmıştım: Bu deprem felaketi bizlere gösterdi ki, vatandaşa yardıma koşabilecek, güvenliğini sağlayabilecek ve koordinasyon sağlayabilecek yegane güç TSK’dır. Her kentte bulunan kurtarma ekiplerinin belli bir sayısı vardır.

Küçük olaylara ani müdahale için çok mühimdir. Ancak büyük felakette başka illerden yardım gelene kadar vatandaşın çığlığına ilk Mehmetçik koşar. TSK ve bünyesindeki Mehmetçik sadece iç ve dış tehditler için hazır bulunmuyor.

İşte Türkiye’nin afet günlerinde de gözler yine Mehmetçik’i arıyor ve gözler yine Mehmetçik’i görüyor. Çünkü ülkemizin her bölgesinde tek örgütlü yapı TSK’dır. Bölgenin insanı bir afette önce eşini, dostunu, ailesini kurtarmak için koşar ama Mehmetçik milletine koşar.

Bugün yine Mehmetçik her yere koşmalı, bundan sonrası için de TSK-Jandarma-Emniyet içinde afetlere karşı hazır olması için planlama yapılmalı.”

‘EN ORGANİZE YAPI TSK’

Veryansın Tv programcısı Serkan Öz de ‘Basına Mercek’ programında söz konusu felaketi yönetecek en iyi kurumun TSK olduğunu söyledi.

Serkan Öz şu ifadeleri kullandı:

TSK personeli, salt silahlı mücadelenin Mehmetçikleri değildir. Türkiye’de büyük felaketler karşısında TSK’nın organizasyonunu görmüşüzdür. En güven veren, en organize çalışacak grup TSK’dır.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin özellikle Jandarmanın Türkiye’nin her bölgesinde en geniş teşkilata sahip olduğunu hatırlatalım. Bu bakımdan organizasyonu TSK üzerinden ve Jandarma üzerinden yapmak gerekmektedir. Savaş durumunda da böyledir, harp durumunda da, sel durumunda da, deprem durumunda da… Bunun önümüzdeki günlerde sağlıklı bir şekilde tartışılması ve buna dair teşkilatların genişletilmesi gerekmektedir.

TSK her türlü iç ve dış tehdidin yanında, her türlü doğal afete karşı gerekli reaksiyonu ve gerekli örgütlenmeyi de yapabileceği, Türk milletinin de güveneceği kurumdur. Bunun dışındaki hiçbir organizasyon kapasite olarak TSK’nın ve Jandarmanın niteliklerine sahip değildir. Kriz dönemlerinde birçok kurumun ve birçok kurum personelinin savrulduğunu, belirli bir disiplinden uzak kaldığını gördük. Organizasyon olarak TSK’ya bu görevlendirme yapıldığında, TSK emir ve komuta içerisinde bu organizasyonu en iyi ve en sağlıklı hayata geçirecek kurum olduğu ortadadır.

‘ASİMETRİK TEHDİTLER BUNLAR’

Prof. Dr. Kemal Üçüncü de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “ TSK içinde yüksek hazırlık seviyeli Afet ve Deprem Kolorduları kurulmalı sivil uzmanlarla takviye edilmeli. Kuraklık, salgın, afet, göç artık geni asimetrik tehditler bunlar” ifadelerini kullandı.

Depremle mücadelede TSK’nın önemi

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. Mühim olan Arama kurtarma ekiplerinin çok ve iyi donanımlı olması. Afad, umke, itfaiye 112 bu durumlarda en mühim kurumlar. Bu yüzden TSK veya başka kurumun pek ehemmiyeti yok. İlk Yardım ve destek için zaten milyonlarca insanımız var

  2. 7 Şubat 2023, 04:57

    Amatör telsiz gruplarının görünmez bir etkisi var. Afet bölgelerinden ya da bölgeye giden yolların yönlendirmesinden tutunda ….

    Anlayabilmek için dinlemek lazım.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!