Squid Game kimin oyunu? Yaratıcısı, ekranlara kilitleyen diziyi anlattı

featured

İzlenme rekorları kıran ve şiddet görüntüleri tartışma konusu Squid Game dizisinin yönetmeni Hwang Dong-hyuk, ‘Bu, eziklerin hikâyesi. Kazananlar seviye atlarken yaşamın güçlükleri karşısında bocalayan ve geriye düşenlerin hikâyesi’ dedi. Yönetmene göre dizinin merkezinde ‘rekabetçi toplum’ eleştirisi var. Bir diğer soru ise diziye hakim olan ‘anne’ kavramı ne anlama geliyor?

Netflix’te yayınlanan, başrollerini Lee Jung-jae, Park Hae-soo, Hoyeon Jung ve Wi Ha-joon’un paylaştığı 9 bölümlük ‘Squid Game’ dizisi gündemde. Hayatta kendisini başarısız bulan ve maddi sorunlar içinde debelenen 456 karakter bazı çocuk oyunları oynayarak büyük para ödülüne ulaşmaya çalışıyor.

KALAMAR OYUNU

CNN’e konuşan yönetmen Hwang Dong-hyuk bu oyunların hepsinin kendi çocukluğunun bir parçası olduğunu söyledi, “Hepimiz bir noktada bu basit ve çocuksu oyunları oynamışızdır” dedi. Sputnik’in CNN’den aktardığına göre çocukken oynadığı oyunlar arasında en zorunun diziye de adını veren kalamar oyunu olduğunu belirten Hwang, kalamar şeklindeki bir alanda bazı oyuncuların ilerlemeye, bazılarının da savunma yaptığı bu oyunu “En çok fiziksel dayanıklılık isteyen oyun. Ne zaman oynasak biri yaralanırdı, üstü başı yırtılırdı ya da ağlayan olurdu. Hep günün son oyunu olarak oynardık” ifadeleriyle anlattı.

REKABETÇİ TOPLUM ELEŞTİRİSİ

Artık yetişkin bir birey olduğunda ise “O günlere dönüp o oyunları yeniden oynasak nasıl olurdu?” sorusunun tüm dizinin başlangıç noktasını oluşturduğunu söyleyen Hwang’a göre hikâye günümüzün ‘rekabetçi toplumunu’ yansıtıyor. “Bu, eziklerin hikâyesi. Kazananlar seviye atlarken yaşamın güçlükleri karşısında bocalayan ve geriye düşenlerin hikâyesi” diyen Hwang, hikâyenin aslında çok kişisel olduğunu da dile getirdi.

Gİ-HUN GİBİ YALNIZ BİR ANNE TARAFINDAN YETİŞTİRİLDİM

İki ana karakter Seong Gi-hun ve Cho Sang-woo’nun adını kendi çocukluk arkadaşlarından aldığını açıklayan Hwang, “Benim iki yönümü temsil ediyorlar. Aynı Gi-hun gibi ben de Ssangmun-dong’da maddi zorluk çeken yalnız bir anne tarafından büyütüldüm. Aynı zamanda Sang-woo gibi Seul Ulusal Üniversitesi’nde (ülkenin en prestijli üniversitelerinden ‘Seoul National University- SNU’) okudum. Tüm mahalle beni övdü, benden beklentileri büyüktü” anekdotlarını paylaştı.

İKİNCİ SEZON GELECEK Mİ?

Dizinin hayata geçirilme sürecinin kendisi için yoğun bir deneyim olduğunu, stresten 6 dişinin döküldüğünü anlatan Hwang dizinin ikinci sezonu olup olmayacağına ise henüz karar vermiş değil: “Bir diziyi yazıp, çekip yönetmek başlı başına büyük bir iş. Aynı şeyleri ikinci sezonda da yapmak zorunda olacağımı düşününce aslında endişeleniyorum ama çok fazla insan ikinci sezon konusunda istekli, o yüzden düşünüyorum.”

DİZİNİN POLİS MEMURU Wİ: BÖYLE SÜRERSE GERÇEK OLABİLİR

Dizide polis memurunu canlandıran Wi de The Sun gazetesine verdiği demeçte toplumdaki bu aşırı rekabet ve ekonomik eşitsizlik sürerse dizideki konseptin gerçeğe dönüşebileceği öngörüsünü aktardı, “Ama umarım hiçbir zaman gerçek olmaz” dedi. Wi’ye göre toplumun Kovid-19 pandemisi nedeniyle duyduğu korku, dizinin popülerleşmesinde büyük bir etken.

BEYAZ AYAKKABI SATIŞI PATLADI

Dizinin içeriğine ve çevirisine dair konuşmalar kadar diziye dair görsel unsurlar da kapış kapış gidiyor. Fransa’da açılan Squid Game temalı dükkanın önünde yumrukların havada uçuştuğu haberlerinin ardından dizide kullanılan Vans marka beyaz ayakkabıların satışı da yüzde 7 bin 800 arttı. Sole Supplier sitesinin verilerine göre dizideki oyuncuların giydiği yeşil eşofmanlar ve ilk bölümdeki oyuncak bebeğin çorabı gibi sembolik kıyafetlere de büyük rağbet var.

OKULDA SQUİD GAME ALARMI

Belçika’daki bir okulda ise dizi nedeniyle korku dolu günler yaşanıyor. Erquelinnes Béguinage Hainaut adlı okulda öğrencilerin dizideki oyunları oynaması, kaybedenlerin de dövülüyor olması üzerine velilere Facebook üzerinden uyarı gönderildi: “Sayın veliler, muhtelemen Squid Game dizisinden haberdarsınızdır. Bu dizide karakterle çocuk oyunları oynuyor, kaybeden eleniyor… Şiddet içerikli sahneler nedeniyle 18 yaşın altındakiler izlememeli!”

‘ANNE KAVRAMI NEOLİBERALİZME KARŞI BİR TUTUNMA NOKTASI’

Türk kamuoyunda diziyle ilgili bazı eleştiriler oldu. Aşırı şiddet görüntülerinin yanı sıra, dibe vurmuş insanlara birbiriyle savaşma mesajı verdiği yorumları da oldu. Eleştirileri yorumlayan Bilim ve Ütopya Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Emrah Maraşo diziyle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

“Squid Game, rahatsız edici bir şiddet üzerine kurulmuş, oyun üzerinden ilerleyen bir dizi. Neden böyle olduğunu dizinin sonunda anlıyorsunuz, o da tutarlı ve bütünlüklü olarak ifade etmese bile kapitalizmin yıkıcılığı ve şiddetinin yoğunlaştırılmış bir şekilde yansıtılması.

Bu durum diziyi devrimci antikapitalist veya sosyalist yapmıyor. Zaten bu beklentiye girip bir eleştiri yapmak da doğru olmaz çünkü dizinin sınırlılıkları belli. Yani büyük bir yapım olması, tekelci bir platformda gösterilmesi vs.

Ancak tüm bunlar dizinin bu kadar ilgi görmesinin nedeninin salt bu sınırlılıkların gücü olduğunu da göstermiyor. Dizi çok basit ve çok açık olarak şunu söylüyor: Sen yarış atı değilsin, insansın. Ve bu çağrı bu kadar kaba, şok edici bir şekilde yapıldığı için karşılık buluyor.

Evet sistemin şiddeti o kadar incelikli ve uzun süreli, çeşitli yöntemlerle dolu ki bu dizi söz konusu şiddeti çok saf ve bu ölçüde iğrendirici bir şekilde verdiği ve bunu slogancı bir mesaja bağladığı için izleniyor. Çünkü insanlık çağrısı, ne olursa olsun karşılık buluyor.

Dizinin yönetmeni ve yazarı Hwang: “Hikaye günümüzün rekabetçi toplumunu yansıtıyor. Bu, ezilmişlerin hikayesi. Kazananlar seviye atlarken yaşamın güçlükleri karşısında bocalayan ve geri düşenlerin hikayesi.”

Dizideki en önemli temalardan biri de anne vurgusu. İki ana karakter sadece kendileri için değil anneleri için de hayatta kalmaya çalışıyor çünkü anne çocuk masumiyetini, karşılıksız emeği ve insanın vatanını temsil ediyor. Anne kavramı neoliberalizme karşı bir tutunma noktası.”

Kuzey Kore’den Güney’e ‘Squid Game’ göndermesi

Squid Game kimin oyunu? Yaratıcısı, ekranlara kilitleyen diziyi anlattı

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!