Erdoğan’ın ‘Meral Akşener’ planı… ‘Terk et’ çağrısının arkasında ne var?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İYİ Parti'ye çağrısı muhalefet tarafından “çaresizlik” ve “altılı masa korkusu” olarak yorumlanırken, iktidar cephesi ise “siyasi manevra” olduğu iddiasında. İktidara yakın Sabah yazarları, Erdoğan'ın çıkışının hedefini “İyi Parti'nin manevra alanını kısıtlama ve baskı altına altına alma” olarak sunuyor.

featured

VERYANSIN TV

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İYİ Parti’ye yönelik “Temenni ederiz ki bunlar da bir dönüşüm yapmak suretiyle gerek bu masayı terk etmek, gerekse milli ve yerli bir duruş sergilemek üzere konumunu yeniden gözden geçirir” sözleri, siyasetin ana gündemi oldu.

Meral Akşener bu çağrıya, “Milletimizin geleceğinin heba edildiği, ortaya sürüldüğü bir kumar masasında hiç olmadık. Bundan sonra da olmayız” diye yanıt verdi.

Muhalefet, Erdoğan’ın bu çıkışını “Altılı masa korkusu” şeklinde yorumlarken iktidara yakın yazarlar, “taktik hamle” olarak değerlendirdi ve “devamı gelecek” mesajları geldi.

‘SİYASİ MANEVRA’

Hükümete yakın Sabah gazetesi yazarı Burhanettin Duran, Erdoğan’ın çağrısının “siyasi bir manevra” olduğunu öne sürdü.

Duran şöyle yazdı:

“(…)Erdoğan’ın reddedeceğini bildiği halde İyi Parti’ye dönüşüm çağrısı yapması birçok çevrede merak uyandırdı. Hatta bazı yorumcular bunu Erdoğan’ın 6’lı masadan korkmasıyla açıklama garabetine düştüler.
Halbuki yapılan siyasi bir manevra.
Reddedilse bile bu manevra yeni hamlelerle kendini tamamlayacak bir siyaset tarzına tekabül ediyor. Malum, Cumhurbaşkanlığı sisteminin yüzde 50 artı 1’e ulaşmayı gerekli kılması ittifak siyasetini getirdi. Aslında 2018’den bu yana da Cumhur İttifakı ile Millet ittifakı birbirlerini yoklamada aynı taktiği uyguluyor: Karşıda çatlama oluşturmaya çabalarken kendi içinde bütünlüğünü korumak.

‘ERDOĞAN, AKŞENER’İN MASADAKİ DEĞERİNİ YÜKSELTİYOR’

“Yerli-milli dönüşüm” çağrısıyla da İyi Parti’nin ve Akşener’in masadaki değerini yükseltiyor. Nitekim Akşener, Erdoğan’ın önerisini reddetmekle kalmadı partisini “ülkenin kilit taşı” ilan etti…

“Merkez sağın büyük partisi olma” iddiasındaki İyi Parti’nin çözemeyeceği bazı sorunları var.
1- CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun ortak aday olması durumunda Akşener, bırakın merkez sağın başına oynamayı 6’lı masada ikincil role düşecek.
2- İkincil rolde kalmak muhafazakâr ve laik sağ seçmene aynı anda hitap edebilme iddiasını da zayıflatıyor.
3- 6’lı masada ortak politikalar ve geçiş süreci konularında DEVA ve GP daha fazla ağırlık koyarken, İyi Parti sürekli ortak aday, başörtüsü ve HDP konularında şikâyet eden konuma düşüyor. Masaya ne politika ne de yeni bileşenler ekleyebiliyor.
4- Ortak aday konusundaki manevraları da CHP çevrelerinden sürekli terbiye edici ve sorgulayıcı eleştiriler alıyor.
5- Türk milliyetçisi bir örgütlenme ile başlayan Akşener, laik sağ tabana ulaşmakta DEVA ve hatta CHP ile yarışmakta zorlanıyor.
6- HDP’yi 6’lı masaya bir şekilde eklemek isteyen çevreler İyi Parti’nin “Kılıçdaroğlu ile kazanamayız” mesajına “HDP’siz kazanamayız” cevabıyla karşılık veriyor.
7- Bir yanda Cumhur İttifakı, İyi Parti’yi yerli-milli olmaya çağırırken diğer yanda HDP Akşener’i “Kürt düşmanı” ilan ediyor.

***

Bütün bunlar gösteriyor ki, İyi Parti ittifakların iç ve dışa yönelik manevralarından en fazla etkilenen parti durumunda. Bu parti kimlik ve ideoloji fay hatlarının da tam ortasında…
Şimdilik Akşener’in seçim yaklaştıkça daha da hareketlenecek hatlar üzerinde başarılı bir sörf yaptığını söyleyemeyiz.
CHP’nin “artık bizim zamanımız” özgüveni ile İyi Parti’nin “kotarılamaz sağın büyüğü olma” iddiası birbiriyle çatışıyor.
Erdoğan’ın yaptığı ara sıra buna işaret etmek, o kadar…”

‘ERDOĞAN İYİ PARTİ’Yİ BASKI ALTINA ALIYOR’

Bir başka Sabah yazarı Hasan Basri Yalçın ise, bu çağrının çaresizlikten değil aksine, Erdoğan’ın bu açıklamayla İyi Parti’nin manevra alanını kısıtladığını ve baskı altına aldığını öne sürdü.

Yalçın’ın yazısının satır başları şöyle:

“(…) Siz bazı muhalif yazarçizer takımına bakarsanız, “Erdoğan seçim kazanamayacağını düşündüğü için İyi Parti’yi kendi tarafına çekmeye” çalışıyormuş. Bu arkadaşların son gelişmeleri okuyamamak gibi ciddi bir sorunları var bence. Özellikle anketlerin muazzam bir dönüş göstermeye başladığı bir dönemde Erdoğan’ı çaresiz falan zannetmeleri akla ziyan bir durum.
Halbuki daha yeni başlıyoruz ve başladığında Erdoğan’ın gündemi nasıl kendi lehine dönüştürebileceğinin ipuçlarını yine görmeye başladık. Bu saatte Erdoğan’ı çaresiz zannetmek hem komik hem de trajik. Aksine Erdoğan bu açıklamayla İyi Parti’nin manevra alanını kısıtlıyor ve baskı altına alıyor.
Erdoğan, tabii ki İyi Parti’nin mecburiyetlerini biliyor. İttifaktan ayrılamayacaklarını görüyor. Bu tür beyanlarla durumu daha da açık hale getiriyor. İyi Parti’nin ittifak içindeki pazarlık şansını da kısıtlıyor. İyi Parti’nin mahkûmiyetini perçinliyor. Bence olan budur. Bu saatten sonra Erdoğan’ın İyi Parti’ye davetiye çıkardığını düşünmek İyi Parti’ye gereksiz bir anlam yüklemek olur.”

Erdoğan’ın ‘Meral Akşener’ planı… ‘Terk et’ çağrısının arkasında ne var?

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!