Euronews’in ‘Çin’de vahşi hayvan pazarları yeniden açıldı’ yalanına imalı cevap

featured

Yeni tip koronavirüs salgınından sonra başta ‘yarasa çorbası’ gibi Çin’le alakası olmayan görüntüleri servise sokan Batı basını bir yandan koronavirüsle uğraşıyor öte yandan Çin’e yönelik gerçek olmayan haberlerine devam ediyor. Yoğun karantina önlemlerinin uygulandığı Çin’de ‘vahşi hayvan pazarları açıldı’ haberini Euronews’in Türkçe servisi yayınladı. Demirören Haber Ajansı dahil Türkiye’deki basın iddiaları haberleştirdi.

VERYANSIN TV

Çin İstanbul Başkonsolosluğu Sözcüsü resmi Twitter hesabından, Çin’de hükümetin corona virüsü salgınını tamamen kontrol altına aldığını açıklamasının ardından ülkede vahşi hayvan pazarlarının yeniden kurulduğuna yönelik haber yalanlandı.

Yalanlamada Euronews’in haberine yanıt veren İstanbul Başkonsolosu Sözcüsü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sıklıkla kullandığı bir ifadeyi kullandı.

‘Eyy Euronews’ şeklindeki yanıt, sosyal medyada günün dikkat çeken paylaşımlarından biri oldu.

Eurnews’in haberi sonrası şarkıcı Demet Akalın küfür ederken sosyal medyada yine nefret söylemleri havada uçuştu.

Euronews’in haberinde kullandığı fotoğraf 2017 yılında Endonezya’da çekilmiş

Çin Büyükelçiliği’nin açıklaması:

ÇİNLİLER VAHŞİ HAYVAN MI YİYOR?

National Geographic tarafından hazırlanan “Dünya Ne Yiyor” başlıklı araştırmanın verilerine göre, Çin’de gündelik olarak en çok tüketilen gıda, yüzde 47 ile tahıl; çoğunlukla da pirinç. Etin gündelik tüketimdeki payı ise yüzde 17. Ortalama bir Çinlinin günlük aldığı kalori miktarı ise bin 451.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’ne (OECD) göre, ülkede 2018 yılında kişi başı yıllık besi eti tüketimi (domuz, sığır, koyun ve kümes hayvanları) 48,9 kilo idi. Bu rakam Amerika Birleşik Devletleri’nde 99,3 Türkiye’de ise 32 kilogram. Veriler Çin’deki et tüketiminin dünyanın kalanından belirgin bir fark sergilemediğini ortaya koyuyor.

VAHŞİ HAYVANLAR GÜNDELİK TÜKETİMİN BİR PARÇASI DEĞİL

Vahşi hayvan tüketiminin ülkenin diyetinde ne kadar yer tuttuğunu rakamlarla ortaya koymak ne yazık ki mümkün değil. Vahşi hayvanlar dünyanın her yerinde farklı amaçlarla öldürülüyorlar; etlerini yemek, kürklerini ve derilerini kullanmak, ilaç yapımı, mücevherat bunlardan yalnız bazıları. Dünyadaki vahşi türlerinin yüzde 52’sinin soyunun son 50 yılda tükendiğine bakarak, Çin de dahil hiçbir ülkenin masum olmadığı söylenebilir. Kimin doğal rezervleri ne kadar tükettiğini görmemizi sağlayacak sağlıklı bir veri ise yok. Bu durum Türkiye’de de böyle. Et tüketimi ile ilgili araştırma sonuçları ve verilerde, av hayvanları dışarıda bırakılıyor, çünkü balıkçılık hariç doğadan avlanma, sağlıklı veri toplamanın tanımı gereği mümkün olmadığı bir alan. Yasadışı avlanma da cabası.

Euronews’in ‘Çin’de vahşi hayvan pazarları yeniden açıldı’ yalanına imalı cevap

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!