Fabrikaları satanlar şimdi çare arıyor! Şeker ithalatına izin çıktı

Dört yıl önce devletin elindeki 25 şeker fabrikasından 13'ü özelleştirilmiş, fiyat belirleme gücü piyasaya bırakılmıştı. Şimdi ise piyasada spekülatif fiyat hareketleri gerekçe gösterilerek yurtdışından şeker ithalatının yolu açıldı.

featured

Tarım ve Orman Bakanlığından, şekerde son günlerde spekülatif fiyat ve miktar hareketlerinin oluştuğunun gözlemlendiği belirtilerek, “Piyasa dengelerinin sağlanması ve spekülasyonların önlenmesi amacıyla şekerli mamul üreten imalatçılara şeker için tarife kontenjanı açılarak ithalat yetkisi verilmesine ilişkin çalışma başlatılmıştır” açıklaması yapıldı.

Dün geç saatlerde bakanlığın Şeker Dairesi Başkanlığının sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşım yapıldı. Şeker Kanunu kapsamında, yurt içi şeker talebinin karşılanmasının, planlı üretim modeli olan kotalar vasıtasıyla gerçekleştirildiği anımsatılan açıklamada, şu ifadeler yer buldu:

“Bu çerçevede, pancar şekeri için 2021/2022 pazarlama yılında, ülke ihtiyacını karşılayacak düzeyde, Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 2 milyon 632 bin 500 ton A kotası tahsis edilmiştir. Bu kotaya karşılık pancar şekeri üretimi ise 2 milyon 520 bin ton olarak gerçekleşmiştir.”

Son üç pazarlama yılında yurt içine satılan A kotası şekerin, yurt içine satılabilen şeker miktarının, 2 milyon 455 bin ton, 2 milyon 468 bin ton, 2 milyon 507 bin ton olarak gerçekleştiği hatırlatılan açıklamada, “Bununla birlikte son günlerde spekülatif fiyat ve miktar hareketlerinin de oluştuğu gözlemlenmektedir. Piyasa dengelerinin sağlanması ve spekülasyonların önlenmesi amacıyla şekerli mamul üreten imalatçılara şeker için tarife kontenjanı açılarak ithalat yetkisi verilmesine ilişkin çalışma başlatılmıştır.” ifadeleri kullanıldı.

ÖZELLEŞTİRME SONRASI YÜZDE 35’E GERİLEDİ

Türkşeker 2018 yılındaki özelleştirmeler öncesi pancardan şeker üreten şirketler içerisinde yüzde 65 paya sahipken, bu oran günümüzde yüzde 35’e geriledi.

Fabrikaları satanlar şimdi çare arıyor! Şeker ithalatına izin çıktı

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 Yorum

  1. 26 Mayıs 2022, 18:35

    Önce ormanı ateşe ver sonra ormanı söndürmek için orman sahibine suyu sat , sonra ormanı yakanlara benzini sat. Ortada ne kalır? Yakılmış orman, fakir orman sahibi, ve sürünmeye mahkum olan orman sahibinin çocukları, ve zengin ve güçlü düşman. Türkiye ekonomisi su durumda. Kur ateşlenir, devlet söndürmek için döviz pazara dağıtır, devlet fakirleşir ve bedelini halk öder. Devlet sanıyor ki emperyalistlere karşı mücadele veriyor ama onları zenginleştirmek için bir bitmeyen oyuna düşmüş

  2. 26 Mayıs 2022, 15:04

    Ah ulan ah!

  3. seker fabrikalarini satmalarinin pek cok nedeni vardi. Bunlardan bariz gorunen ilk sebep yurtdisindan yuksek fruktozlu nisasta surubu (kargil vb sirketler) ithal etmek. Sehir hastaneleri ve sigorta sistemi ile ikinci bir vurgunu ilac sirketleri uzerinden yapmak. Ucuncu sebep de seker fabrikalarinin uzerindeki tasinmazlar. Cumhuriyet doneminde kuruldugu icin pek cok degerli arazi vardi uzerlerinde. Bunlari kendi yandaslarina aktardilar. Yetmez ama evet, yediginiz baklava bile kanserojen oldu artik. Mustehak.

  4. 26 Mayıs 2022, 12:22

    Cumhuriyet tarihinde bukadar kötü bir iktidar olmadı.Para için herşeyi
    satıp sonunda kifayetsiz cahil bir takım işbaşına geldi ve sonunda deniz
    bitti karaya oturdular.Tv lerde izliyorum bakan denen tipleri sırıtarak in-
    şallah maşalahla demeçler veriyorlar ama hiçbirinde utanma sıkılma yok.

  5. 26 Mayıs 2022, 12:12

    Turkiye iktidarlari, 1980 Amerikan darbesi sonrasi getirilmis ekonomik duzen icinde surekli kaynaklarini en yanlis sekilde kullanmakta. Millet surekli bedel odemekte.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!