Gazeteciler hakim karşısına çıkıyor

featured

‘MİT mensuplarının ifşa’ edildiği iddiasıyla tutuklanan Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, Haber Müdürü Barış Terkoğlu, Muhabir Hülya Kılınç ve Yeniçağ yazarı Murat Ağırel’in de aralarında bulunduğu 6 gazetecinin yargılanmasına bugün başlanıyor.

Libya’da şehit düşen MİT mensubunun cenazesinden fotoğrafların yayınlandığı gerekçesiyle tutuklanan Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, Haber Müdürü Barış Terkoğlu, Muhabir Hülya Kılınç’ın da aralarında bulunduğu 6 gazetecinin davası bugün Çağlayan Adliyesi’nde İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlanacak. 4 aydır tutuklu bulunan gazeteciler ilk kez hâkim karşısına çıkacak.

FOTOĞRAFI ÇEKEN TUTUKSUZ, YAYINLAYAN TUTUKLU

Davada gazeteciler Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan, Hülya Kılınç, Murat Ağırel, Mehmet Ferhat Çelik ve Aydın Keser tutuklu bulunuyor. Yurtdışında olan gazeteci Erk Acerer hakkında ise yakalama kararı bulunuyor. İddianamede, ‘şehit MİT mensubunun cenaze törenine ait fotoğraflara bakıldığında, belirli bir mesafeden gizlice kayda alındığının görüldüğü’ görüşü yer alıyor. Söz konusu fotoğrafı çeken Akhisar Belediyesi’nin basın biriminde görevli Eren Ekinci aynı dosyada tutuksuz şüpheli olarak yer alıyor.

Gazeteciler hakkında “devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklamak” suçundan beşer yıldan onar yıla, “istihbarat faaliyeti ile ilgili bilgi ve belgeleri ifşa etmek” suçundan ise dörder yıldan onar yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.

İddianamede ayrıca, şehit MİT mensuplarının kimlik bilgileri, fotoğrafları ve cenazeye katılan diğer MİT mensuplarının görüntülerinin bir “plan dahilinde, sistematik ve koordineli biçimde” sosyal medya hesapları ile bir kısım gazete ve internet siteleri üzerinden ifşa edildiği öne sürülüyor.

Oysa ki Libya’da şehit düşen MİT görevlisinin cenaze haberinin Odatv’de yayınlanmasından günler önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Libya’da şehitler olduğunu açıklamıştı. Sosyal medyada da şehit MİT görevlisinin kimliğine ilişkin bilgiler ve fotoğrafı paylaşılmış, konu ayrıca İYİ Parti Milletvekili Ümit Özdağ tarafından kamuoyuna duyurulmuştu.

CELAL ÜLGEN: HATADAN DÖNÜLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ

Duruşma öncesi Veryansın Tv’ye açıklama yapan Avukat Celal Ülgen, şunları kaydetti:

“Gazetecilerin, özgürlüklerinden yoksun bırakılmış aydınlanma pencerelerinin duruşması var. Türkiye’de ne yazık ki FETÖ yargısı sürecinden sonra ikinci hukuk tutulmasını yaşıyoruz. Bu hukuk tutulmasının sona ereceği ve aydınlığın yeniden yolumuzu aydınlatmaya başlayacağını umut etmek istiyoruz. Bir ülkede hukuk ya vardır ya da yoktur. Hukuk var ise bütün kurum ve kurallarıyla uygulanmalıdır.

Duruşmadan sonra bu büyük hatadan dönüleceğini ve gazetecilerin normal yaşamlarına döneceğini düşünüyoruz. Duruşmanın saat 10’da başlayacağını ve yaklaşık 6 saat kadar süreceğini tahmin ediyorum.”

‘NEYİ İFŞA ETTİKLERİNİ ANLAYAMIYORUM’

Deneyimli gazeteci Toygun Atilla da, konuyla ilgili olarak sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşımda bulundu.

Atilla, Devletin resmi yayın organı Anadolu Ajansı’nın 6 Ocak 2020’de “MİT Libya’da üzerine düşen görevleri hakkıyla yerine getiriyor” başlığı ile yaptığı haber ile 6 Ocak günü Amerika’nın Sesi’nde yer alan “MİT Libya’da sahada” başlığındaki haberi paylaşarak, “Barış’ların neyi İfşa ettiğini ve tutuklu olduklarını cidden anlayamıyorum” ifadelerini kullandı.

TGC VE TGS’DEN AÇIKLAMA

İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek dava öncesi gazetecilik meslek örgütleri açıklama yaptı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Genel Sekreteri Sibel Güneş, “Ülkemizde gazetecilik son 15 yıldır ağır bir baskı altında olduğu için ne yazık ki, gazeteciler haber yaptıkları için gözaltına alınmaya, tutuklanmaya devam ediyor. 6 arkadaşımızın haber nedeniyle tutuklanması halkın haber alma hakkının bir kez daha yok sayılmasıydı. Adaletin işlemesini ve meslektaşlarımızın özgür kalmasını istiyoruz. İktidar ve muhalefete cezaevlerinde tutuklu ve hükümlü bulunan 85 gazetecinin de bir an önce serbest bırakılması ve Türkiye’nin gazetecilik konusunda ayıplı ülke statüsünden çıkarılması için çağrı yapmaya devam ediyoruz” dedi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş ise MİT mensubunun kimliğine ilişkin bilgilerin Meclis’te ve sosyal medya üzerinden yayıldığının bilinmesine rağmen gazetecilerin aylardır özgürlüklerinden mahrum bırakıldığını anımsatarak Durmuş, “Bu yaşananlar Türkiye’de hukuk sisteminin çöktüğü anlamına gelmektedir. Meslektaşlarımız aylardır tecrite koşullarında yapılacak duruşmayı beklemekte. Bizler bugün meslektaşlarımızın yanında olacağız, onlar özgürlüğüne kavuşana kadar hukuksuz bir biçimde tutulduklarını her platformda dile getireceğiz” dedi.

Gazeteciler hakim karşısına çıkıyor

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. 23 Haziran 2020, 13:42

    Traji-Komik. Azıcık istihbarat işlerine meraklı bir insan bile bu iddialara mabadıyla güler. Düşman istihbarat örgütleri zaten kimin, nerede, kiminle ne iş yaptığını, üç aşağı beş yukarı bilir. Belki isim isim bilemez ama genel hatlarıyla bilinir. Açık sosyal medyadan bile bir yığın bilginin alınabildiği günümüzde, böyle bir suçlama akıl dışı. Eh hadi suçlama da bir yere kadar anlaşılabilir, ancak tutuklu yargılamak hiç anlaşılmayacak bir durum. Hele de vatanseverliklerinden kuşku duyulamayacak kadar çok şey yapmış, yazmış çizmiş, bedel ödemiş insanlar için hiç anlaşılmaz. Gerçek ajanlar, yabancı istihbarat tarafından angaje edilmiş bir sürü hain her gün köşeleri tutmuş, papağanlık yaparken. Çok yazık.

  2. Ülkede adalet yok hukuk kişiye göre var ..ve barışlara müyesserlere muratlara yapılanlar taşı ağlatır …Fetöcüleri yargı koruyor ..somut…

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!