Gülüşe tebessüme düşman olanlar! Bugün Uluslararası Gülümseme Günü!

featured

Şerif Ağayar yazdı…

Ünlü İtalyan bilim insanı ve yazar Umberto Eco’nun dünyaca ünlü romanı GülünAdı’nda kahraman bir ortaçağ manastırında gizlice öldürülen keşişlerin katilini aramaya başlar. Bütün ölülerin tek tanığı parmaklarıdır. Parmaklarında gökyüzü maviliğinde renk vardır.

Romanın sonuna doğru bu gizem ortaya çıkıyor: Manastırın antik kütüphanesinde saklanan Aristoteles’in kahkahayla ilgili yazdığı eski bir el yazması var. Bu el yazmasının sayfalarına kimse okumasın okuyan da kimseye anlatamasın diye zehir sürülmüş. Kitabı okudukça parmağını ağzına sokup sayfaya dokundukça zehirleniyorsun.

Peki bu kitap neden böyle yasaklanmıştı? Kitabın içeriği, manastır kültürü de dahil olmak üzere Orta Çağ Ortodoks dini düşüncesi için tehlikeliydi de ondan.

Çünkü  kitap mizahla ilgiliydi!

MİZAH ve DİN

Muhafazakar Hıristiyanlar, İsa’nın hiçbir zaman gülmediğine, yüzünde bir gülümsemeye bile inanmadıklarına inanıyor.

Bu nedenle, kahkaha destekçileri ve bunun hakkında bir şeyler öğrenmek isteyenler cezalandırılmalıydı.

Aslında asıl sebep Alman filozof Friedrich Engels tarafından dile getirilmişti: Mizah, insanları hayvanlardan ayıran en önemli bileşenlerden biridir.

Ancak mizah bir insanı sadece bir hayvandan değil insandan da uzak tutabilir. Örneğin, gülebilen veya gülen bir kişiyi hipnotize etmek asla mümkün değildir.

Dinin asıl amacı, meyhanelerin çoğunluğunu ikna etmek ve onu istediği gibi yönlendirmekti.

İslam peygamberinin de kahkahalara karşı çok hassas olması tesadüf değildir. Ancak Hıristiyanlara yasaklanmadı. Yüksek sesle gülmek, ağzını açmak ve dişlerinin beyazını göstermek gülünçtü ama yine de gülümsemeyi desteklediler.

Görgü tanıklarının ifadesine göre, İslam Peygamberi şakaları severdi, bazen ailesi ile şakalaşır ve yüzüne bir gülümseme verirdi.

Ancak sonraki zamanların muhafazakar inançları, konuştuğumuz Hıristiyanlardan çok farklı değildir. Şakalara makalara, çizgi filmlere ve komedilere karşı sert tutumları bunun açık bir göstergesidir.

İncil’e ibadet etmek, dini törenlere itaat etmek ciddiyet gerektirir ve belki de biraz keder  gerektirir. Bak, cennet kitaplarındaki tüm hikayeler dramla dolu. Bütün dinler, ciddi niteliklere sahip kişilerde bile ciddi korkuya neden olmaktadır.

Bu anlamda, Budizm biraz farklıdır. Türklerin dediği gibi, buradaki en önemli etkenlerden biri “iç huzuru sağlamak”.

Kıskanç olanlar için gülümseme eksik değildir. Cennetteki dinlere mükemmel bir inançla bu rahatlığı sağlamak mümkündür. Gülüşler ve gülümsemeler insan özgürlüğünün, insan iradesinin, iç direnişinin, kişinin seçiminin, kişiliğinden bir başka kişiliğe dönüşümünün bir göstergesidir.

Uygar dünyada gülümsemek de bir etikettir. Durgun olmak ve etrafa negatif enerji yaymak etik dışı kabul edilir. Ne de olsa, tanıştığınız ve sık sık endişelerinizi bile bilmeyen insanlar.

İnsanın, uzaya ilettikleri enerjiyi telafi edebilmesi olgusu bilimsel bir gerçektir: Ne ekersen onu biçersin. Başka bir deyişle, güzel bir yüz verirseniz ve çevrenize gülümsersiniz, ödüllendirilirsiniz.

GÜLÜŞÜN EN İYİSİ

Gülüşlerin içten gelmesi iyidir. Yani, yapay olmamalı. Genellikle bir kişi içsel bir endişe duyduğunda ve gülümsediğinde, ateşi hissedilir ve tam tersi meydana gelir. İçten bir gülümsemenin olması için çevre güzel olmalı ve kanlı olaylar olmamalıdır.

Dünyadaki mükemmel sanat eserleri, aynı zamanda insanda iyimserlik ve güven oluşturmak ve onu rahatlatmak için tasarlanmıştır.

Çizgi romanların, filmlerin ve oyunların zaman zaman çok sevilmesinin nedeni budur. Sorunlu bir dünyada yaşıyoruz. Dahası, devam eden bir savaşımız ve birçok sosyo-ekonomik problemimiz var. İçsel sevincimizin sebepleri o kadar büyük olmayabilir. Sanat, bu zamanlar bizi hayatta tutmaya yardımcı olur.

Ne kadar korkunç olursa olsun, umut için bir sebep bulmak mümkündür. Umarım umut asla ölmez.  Umut, bir insan öldüğünde ölür. Ölülerin hiçbir umuda ihtiyacı yoktur.

Bunları neden yazıyoruz? Çünkü bugün Uluslararası Gülümseme Günü!

Böyle bir günü kutlamak için yapılan girişim Amerikalı sanatçı Harvey Ball’dan geldi. Kendisini Happy and Smile Corporation‘ın uluslararası büyükelçisi olarak ilan etti ve her ekim ayının ilk cuma gününü gülücükler günü olarak kutladı

2001 yılında ölen sanatçının bu asil girişimi devam etti. Uluslararası Gülümseme Günü’nün ana sloganları şunlardır:

“İyilik yapın!”

“Birinin gülmesine yardım edin!”

Anlaşıldı, gülümsemek aynı zamanda birisini mutlu etmek demektir.

Bir insan çeşitli nedenlerle gülümseyebilir ve en iyi gülümsemesi içten gülümsemektir.

Sevincini kaybetme!

(www. kulis.az‘dan çeviren Ahmet Yıldız)

Gülüşe tebessüme düşman olanlar! Bugün Uluslararası Gülümseme Günü!

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!