Hakemler arasında ‘çeteleşme’ mi var? İşte MHK krizinin perde arkası

Merkez Hakem Kurulu Başkanı Ferhat Gündoğdu üyelerle birlikte istifa etmişti. Adana Demirspor Başkanı Murat Sancak ise açıklamasında hakemler içinde çeteleşme olduğu iddialarını aktarmıştı. Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği (TFFHGD) üyesi, yaşanan krizi Veryansın TV'ye değerlendirdi.

featured

MERVE DUMAN/ VERYANSIN TV

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir’in istifasının ardından, Merkez Hakem Kurulu Başkanı Ferhat Gündoğdu da üyelerle birlikte istifa etti.

Ferhat Gündoğdu’nun istifası üzerine, bir televizyon programında açıklama yapan Adana Demirspor Başkanı Murat Sancak, Türk futbolunun iyi gitmediğini, birinin ortalığı karıştırdığını söyledi. Sancak, “Federasyon yok, başkanı yok. MHK yok, hakemler içinde çeteleşme var deniyor” ifadelerini kullanmıştı.

‘CEKETİN İLK DÜĞMESİ YANLIŞ İLİKLENİNCE İŞLER TERS GİDER’

Veryansın Tv’nin ulaştığı Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği (TFFHGD) üyesi, Murat Sancak’ın hakemlerle ilgili iddialarını ve Gündoğdu’nun istifasını değerlendirdi.

Sözlerine “Ceketin ilk düğmesi yanlış iliklenince sona kadar işler ters gider” diyerek başlayan TFFHGD üyesi, Ferhat Gündoğdu’nun MHK Başkanı olarak atanmasının yanlış olarak iliklenen ilk düğme olduğunu söyledi ve Ferhat Gündoğdu ile ilgili şu bilgileri paylaştı:

“2000 yılların başında hakemlikten uzaklaştırılmış ve 2022 yılına kadar hakemlik camiasının dışında kalmış biri. Değişen oyun kurallarından tutun da değişen kural yorumlarına ve en önemlisi değişen hakem jenerasyonuna uzak kalmış. 1998-2000 yılları arasında bugünün Süper Lig’i, o günlerin 1. Ligi’nde toplamda 7-8 maç yönetmiş, yönettiği maçlar da prestij maçlardan ibaret.”

‘FERHAT GÜNDOĞDU, BUGÜN YAŞANAN SIKINTILARIN YEGANE SEBEBİDİR’

TFFHGD üyesi, Ferhat Gündoğdu’yu MHK Başkanı olarak göreve getirilmesi ise şu sözlerle dile getirdi:

“Yani açıkçası sportif ve hakemlik liyakati olmayan birini siz TFF olarak kişisel ve nasıl olduğu bilinmeyen ve basında çok şey söylenen ilişkiler sayesinde Ferhat Gündoğdu’yu MHK Başkanı olarak göreve getiriyorsunuz. Düğme baştan yanlış iliklendi demenin ötesinde düğme iliklemeye çalışırken kırıldı zaten.

Bu MHK Başkanı daha düne kadar “Cüneyt hocam, Fırat hocam, Ali hocam” diyerek onların yakınında olmak, onlarla temas kurmak, oyun kuralları ile ilgili FIFA ve UEFA’nın güncel yorumlarını onlardan öğrenebilmek onlardan alabilmek için uğraşırken ve onlara sempati ikmali yapmaya çalışırken bir anda bu üst düzey hakemlerin “Performanslarını yeterli bulmuyorum, yaşlandılar.“ diyecek kadar çizgi ötesi altını dolduramadığı konuşmalarda ve icraatlarda bulunması bugün yaşanan sıkıntıların yegane sebebidir.

‘KİMSENİN GÜVEN DUYMADIĞI BİR FİGÜR OLMUŞTUR’

Yayıncı kuruluşta yaptığı konuşmalardan anlaşılacağı üzere MHK Başkanı yetersiz olduğu hiçbir konuyu bilmediği ve nasıl bir ruh hali içinde olduğu kamuoyunun gözleri önünde sergilenmiştir. Öyle ki Halis Özkahya, 2 ay önce kendi isteği ile hakemliği bıraktığını beyan etmiş olmasına rağmen ‘hakemlikten uzaklaştırılan hakemler’ listesinde adını okuyacak kadar konuya uzak bilinç kaybına uğramış gerçeklikten bihaber, kendini güncellemeyen, sadece verilen talimatları uygulayan bir MHK Başkanı görüntüsü içinde kimsenin güven duymadığı, inanmadığı bir figür olmuştur.”

‘MHK’NIN İŞ BİLMEZLİĞİ HAKEMLERİ KARPUZ GİBİ İKİYE AYIRDI’

TFFHGD üyesi, “Böyle bir MHK Başkanı olunca futbol ailesinin kuruma güveni bitti. Hakemler içinde çeteleşme diye bir şey asla yok. Hakemleri, bu MHK yönetim yanlışları, iş bilmezliği, yetersizliği sebebiyle karpuz gibi ikiye ayırdı. Hakemlik müessesesinin genleri ile oynadı, huzurunu ve kimyasını bozdu.” dedi ve kulüp başkanlarına ve medyadaki bazı yorumculara şirin gözükmek adına bu uygulamaları yaptığını ve gereksiz söylemlere, polemiklere ortam hazırladığını belirtti. 

TFFHGD üyesi, “Bugün gelinen noktada sorunlar yumağı ile karşı karşıya kalındığında TFF Başkanı ve Başkanvekili ve kıymetli TFF yöneticileri istifa etmek durumunda kaldı. Son çare ve gecikmiş bir kararla MHK da istifa ettirildi.” ifadelerini kullandı.

‘HAKEMLERDE ÇETELEŞME YOK, HAKEM YÖNETİCİLERİNDE YETERSİZLİK VAR’

TFFHGD üyesi, sözlerini şöyle noktaladı:

“Ülke futbolu; canı yanarak, sıkıntılar yaşayarak ‘MHK’lar UEFA ve FIFA da olduğu gibi liyakati uygun eski hakemlerden MHK Başkanı mutlaka ve MHK’nın bir kaç üyesi de eski FIFA kokartlı hakemlerden oluşmalıdır.’ gerçeğini gördü. 55 UEFA ülkesinde genel temayül bu doğrultudadır. Sadece bizim ülkemizde tuhaf MHK’lar oluşmaktadır.

Hakem kökenli olmayan MHK başkanları, FIFA kokartı takmamış MHK başkanları maalesef sadece biz de oluyor. Gelinen noktanın da bu yanlışların sonucu olduğu acı da olsa anlaşılıyor. Sözün özü, hakemlere çeteleşme yok, hakem yöneticilerinde yetersizlik var. Hakemlerin başına liyakati uygun yönetici getirirsen huzur ve başarı yakalarsın. Hakem ona ders anlatana onu yönetene saygı duyacak. Yani Atalarımız “At sahibine göre kişner” diye boşuna dememişler.”

BU NOKTAYA NASIL GELİNDİ?

MHK, Süper Lig’de görevli hakem listesinde değişiklik yapmış, 13 hakemin sezonun geri kalanında görev yapmamasına karar vermişti.

MHK, 8 Mart’ta Spor Toto Süper Lig ve Spor Toto 1. Lig’de kalan haftalarda görev yapacak hakemleri yeniden belirlerken; tecrübeli isimler Abdulkadir Bitigen, Ali Palabıyık, Alper Ulusoy, Bahattin Şimşek, Burak Şeker, Caner Ak, Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus, Hüseyin Göçek, İbrahim Hakkı Ceylan, Koray Gençerler, Kutluhan Bilgiç, Mert Güzenge, Murat Erdoğan, Mustafa Öğretmenoğlu, Ramazan Keleş, Serkan Tokat ve Tugay Kaan Numanoğlu’nu liste dışı bırakmıştı.

TFF Tahkim Kurulu ise 26 Mart’taki toplantısında TFF Yönetim Kurulunun 8 Mart’ta aldığı kararın kaldırılmasına oy çokluğu ile karar vermişti.

BİTMEYEN YAYIN İHALESİ KRİZİ

Yayın ihalesi süreci 20 Ocak’ta başlamıştı ve dönemin TFF Başkanı Nihat Özdemir istifa ettiğinde hala belirsizliğini koruyordu. Yayın ihalesine katılabilmek için 46 firma, ihale komisyonu tarafından belirlenen yayın hakkı paketlerine ilişkin şartname edinmişti. 14 Şubat’ta ise tüm teklifler komisyona sunulmuştu.
Saran Group, ayın ihalesinde oluşturulan 5 pakete imza hakkı kazanmıştı ve belirlenen tarih içerisinde paketleri imzalayarak, gerekli teminatı ödemişti. Ancak TFF, konuyla ilgili bir adım atmamıştı.

Saran Group, TFF’den gerekli adımların gelmemesi üzerine, TFF’nin çağrısı ile 5 paket için atılan imzaların karşılığı olmaması durumunda sürecin mahkemeye taşınacağı açıklamıştı. Paket 1D için imza atan TRT ise daha sonra ihaleden çekilmişti ve TFF’nin açıklamasına göre paket 1-D için imza hakkı Saran Group’a geçmişti. Saran Group, bu pakete de imza atarak teminatı yatırmıştı.

NİHAT ÖZDEMİR’İN İSTİFASI

TFF Yönetiminin Kulüpler Birliği ile birlikte maçların yayın ihalesinin gündemde olduğu toplantı öncesinde Nihat Özdemir görevinden istifa ettiğini açıklamıştı.

Nihat Özdemir, “Bugün itibariyle federasyon başkanlığı görevinden istifa ediyorum. Hepiniz hakkınızı helal edin. İnanın, futbol konuşmak, maç izlemek bile istemiyorum. Kulüp başkanlarını görmek dahi istemiyorum. Birbirlerinin yüzüne gülüyorlar, sonra toplantıda demediklerini bırakmıyorlar” diye konuşmuştu.

Hakemler arasında ‘çeteleşme’ mi var? İşte MHK krizinin perde arkası

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!