Haksız tahrik indirimiyle ilgili yol haritası belli oldu

Pınar Gültekin'i boğduktan sonra varile koyup yakan Cemal Metin Avcı'nın yargılandığı davada aldığı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının 'haksız tahrik indirimi' uygulanarak 23 yıla düşürülmesi tepki çekmişti. Adalet Bakanlığı, haksız tahrik indirimiyle ilgili yol haritasını belirledi. Avrupa’daki uygulamalar incelenecek ve AKP’li kurmaylar, ceza hukukçularıyla toplantılar yapacak.

featured

Adalet Bakanlığı, haksız tahrik indirimiyle ilgili düzenleme için kolları sıvadı. Buna göre ilk etapta dünya örnekleri incelenecek. Avrupa’da haksız tahrik indiriminin hangi durumlarda ve koşullarda yapıldığı örneklerle tartışılacak. Bakanlık ayrıca AKP’den ilgili kurmayların da katılımıyla ceza hukukçularıyla toplantılar yapacak.

‘EKİM AYINA KADAR NETLEŞİR’

Hürriyet’ten Gizem Karakış’ın haberine göre, AKP kurmayları konu ile ilgili şunları söyledi:

“Haksız tahrik indirimi konusunda özellikle Avrupa örneklerini inceleyeceğiz. Önemli olan mukayeseli olması, yani uluslararası olmasıdır. Başka ülkeler bu konuya nasıl bakıyor? Oraları gördükten sonra bir değerlendirme yapacağız. Ekim ayına kadar bu çalışma netleşir. Haksız tahrik 50-100 senelik bir iş değil. Her ülkede olan yüzlerce senelik bir iş. Çok köklü bir hukuk müessesesi. Bizim ona göre ciddi bir değerlendirmeye ihtiyacımız var.”

‘YARGITAY İÇTİHAT GELİŞTİREBİLİR’

Kadına şiddetin önlenmesine yönelik kanun teklifiyle “iyi hal indirimi” kaldırılmıştı. Yakın bir dönemde Yargıtay’ın bu konuda ilk değerlendirmesini yaparak içtihat geliştirebileceği belirtiliyor.

Kurmaylar, “Yargıtay bunu nasıl uygulayacağını yeniden oturup konuşacak. Orada içtihat geliştirebilir. Takdiri indirim nedenlerini biz belli şartlara bağladık. O şartlara göre Yargıtay değerlendirme yapacaktır. O içtihat yeni bakış açısı, yorumlar ve değerlendirmeler getirebilir” değerlendirmesini yaptı.

PINAR GÜLTEKİN KARARI TEPKİ ÇEKMİŞTİ

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İktisat Bölümü öğrencisi Pınar Gültekin, 16 Temmuz 2020’de Akyaka Mahallesi’nde yalnız yaşadığı evinden ayrılmış, aynı gün ablasıyla telefonla görüştükten sonra kendisinden bir daha haber alınamamıştı. Ailesinin Akyaka Jandarma Komutanlığına kayıp ihbarında bulunması üzerine başlatılan çalışmada Gültekin’i tanıyan kişilerin listesi çıkarılmış ve bölgedeki güvenlik kamerası kayıtları incelenerek görgü tanıklarının ifadelerine başvurulmuştu.

Şüphe üzerine gözaltına alınan Cemal Metin Avcı, ilk ifadesinde hakkındaki suçlamaları kabul etmese de deliller ortaya konunca bir süre arkadaşlık yapıp ayrıldığı Gültekin’i bağ evinde öldürdüğünü, cansız bedenini yaktıktan sonra varille Gülağzı mevkisindeki ormanlık alana attığını itiraf etmiş ve tutuklanmıştı.

Gültekin’i katleden Cemal Metin Avcı ile suç delillerini gizleyerek yok ettikleri gerekçesiyle suçlanan kardeşi Mertcan Avcı, annesi Ayten Avcı, babası Selim Avcı, boşandığı Eda Karagün ve ortağı Şükrü Gökhan Orhan’ın yargılandığı davanın karar duruşması 20 Haziran’da Muğla 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmüş, mahkeme heyeti, Cemal Metin Avcı’ya ağırlaştırılmış müebbetten indirime giderek 23 yıl hapis, tutuksuz sanık kardeşi Mertcan Avcı, annesi Ayten Avcı, babası Selim Avcı, boşandığı eşi Eda Karagün ve ortağı Şükrü Gökhan Orhan’ın ise beraatine karar vermişti.

Pınar Gültekin’in katiline verilen cezada ‘haksız tahrik’ indirimi uygulanması tepki çekmişti.

Haksız tahrik indirimiyle ilgili yol haritası belli oldu

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Kadını öldüren insanın haksız tahrik’i olmaz. Çok tahrik olan insan çeker gider. Haksız tahrik indirimi öldürmeye teşviktir.

    Öyle köklü bir sorun falan da değil. Millet kadını parkta korkuttu diye 3-5 sene yatırıyor. Oralarda göçmenler dahil herkes kuzu gibi.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!