İktidar yazarları ‘ekonomi’ alarmı veriyor: Bu işin şakası yok!

featured

Hükümetin ‘ekonomik büyüme’ masalları iktidar yazarlarını bile ikna edemiyor. Sabah gazetesi ekonomi yazarı Dilek Güngör, ciddi ekonomik uyarılarda bulundu. Başka bir iktidar yazarı Cem Küçük de pazartesi günkü yazısında marketlerde fiyatların ateş pahası olduğunu yazmış, ‘Sofrasını kuramayan, çocuğunu doyuramayan insanlar öfkesini her demokraside iktidara yöneltir’ demişti.

Hükümete yakınlığıyla bilinen Sabah gazetesi ekonomi yazarı Dilek Güngör, sert ekonomik uyarılarda bulundu.

Güngör, sosyal medya mesajında “Markette, pazarda, çarşıda fiyatlar son bir yılda uçtu. Çarpıcı örnek… Tavuk eti 1 yılda yüzde 57, son 10 yılda ortalama yüzde 10 artmış… TÜFE’ye katkı veren bir sürü ürün var böyle… Bu işin şakası yok. Enflasyon için topyekün mücadeleye girişmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Bugünkü yazısında da Güngör, “Fiyatlar sürekli artmaya devam ettikçe kazandığımız para pul oluyor. Maaşlara belki de tarihte görülmemiş oranlarda zamlar yapılmış olsa da vatandaşın satın alma gücü azaldığı için yansıma hissedilmiyor. Bana sorarsanız, hükümette ilgili bakanların tüm işi gücü bırakıp gerekirse 24 saatini buna ayırmaları lazım…” dedi.

TAVUK ETİ 1 YILDA YÜZDE 57 ARTTI

Güngör şöyle devam etti:

Her ay enflasyon açıklandığında gıdanın etkisini görüyorsunuz. Hoş, enflasyonun açıklanmasını beklemenize de gerek yok… Markete, pazara, bakkala gittiğinizde fiyatların neredeyse haftada bir arttığını bizzat yaşıyorsunuz.
Temmuz enflasyonu açıklandıktan sonra TÜFE artışına en yüksek katkıyı veren ürünlere baktım. (Birkaç tane çarpıcı olanı anlatayım, merak eden tabloyu inceleyebilir.)

Misal tavuk eti… 10 yıllık ortalama artışı yüzde 10 civarında… Son 1 yıldaki artış ne derseniz? Neredeyse yüzde 57…
Temmuz enflasyonuna katkısı, 0.59…
Hepimizin çocuklarımıza içirmek için hemen hemen her gün almak zorunda olduğumuz süt… 10 yıllık artış 10.69… Son bir yıllık artış 32.64.
Yumurtaya bakalım. 10 yılda ortalama artışı yüzde 14.34 iken, son 1 senede neredeyse yüzde 28’e yakın yükselmiş… PVC pencere de araba da televizyon da hepsi aynı durumda…
‘Fiyatlar nasıl bu kadar arttı?’ deyince malları üretenler ve satanlar döviz kurundan dem vuruyorlar.
Yahu, son 1 yılda euroya, dolara bakın. Kurlardaki artış yüzde 16.
Tavuk eti ne kadar zamlanmış?
Neredeyse bunun üç katı…
Oradan tutturamayınca emtia fiyatlarındaki yükselişi anlatıyorlar. Tavukların yediği soyayı, mısırı hesaplamaya çalışıyorlar. Tamam, emtia fiyatlarındaki artış konusunda haklı olabilirler. Keza, fiyatlardaki yükseliş şu anda dünyanın her ülkesinde enflasyonu tetikliyor.
Fakat emtiadaki fiyat artışlarını fersah fersah katlayacak zam yapmak da neyin nesi!
Bu tavuklar altın mı yumurtluyor?

MESELE CİDDİ

Mesele, üreticinin marketçinin insafına bırakılmayacak kadar ciddi…

Soru şu…
Vatandaşı ’emtia fiyatları artıyor, ne yapalım’ diyerek fahiş fiyatlarla baş başa bırakanları izleyecek miyiz? Ya da her şeyi para politikasının çözebileceğini düşünüp kulağımızın üzerine mi yatacağız?
Bir kere şunu söyleyeyim…
Enflasyon hele hele gıda enflasyonu konusu Merkez Bankası’nın para politikalarıyla çözülebilecek aşamayı çoktan geçti. Tavuk etindeki yüzde 57’lik artışın, faizi 500 baz puan artırarak çözebileceğini sanmak herhalde ahmaklık olur.”

‘MARKETLER ATEŞ PAHASI’

Bir başka iktidar yazarı Cem Küçük de pazartesi günkü yazısında, market alışverişinde gördüklerini şöyle yazmıştı:

“(…)Küçük markette en ucuz yoğurt 14,40 TL. İçecekler bile 2-3 TL’den başlıyor ki, 6’lı ya da 12’li aldığınızda fiyat ciddi yekûn tutuyor.
Her iki marketten de çıktığınızda, “Ben ne aldım ki?” duygusu size hâkim oluyor. 200-300 TL veriyorsunuz, aldıklarınız 4 kişilik bir aileye belki 1 hafta bile yetmiyor.

Demem o ki, marketler ateş pahası… Benim gibi az çok geliri olanlar bile böyle düşünüyorsa AK Parti’nin bu konu üzerinde düşünmesi lazım. Abartmadan söylüyorum, fiyatlar can yakıyor… Sofrasını kuramayan, çocuğunu doyuramayan insanlar öfkesini her demokraside iktidara yöneltir.
Bugün 3000 lirayla geçinmek imkânsız ötesi bir şey. Türkiye son 20 senede çok büyüdü. Bu, su götürmez bir gerçek. Ama iki yıldır orta ve alt sınıf ekonomik anlamda zorlanıyor.
Anadolu’da belki bu sert hissedilmiyor ama büyükşehirlerde sert dalga gibi insanı bunaltıyor. AK Parti ne yapıp edip hayat pahalılığını, özellikle marketlere bir çare bulmalı…
Son olarak da geçen hafta iş yerlerine yapılan yüzde 15 doğalgaz zammına gerek var mıydı? Ciddi merak ediyorum. Yüksek enflasyon bugün mücadele edilmesi gereken en temel konu.

İktidar yazarları ‘ekonomi’ alarmı veriyor: Bu işin şakası yok!

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. Beter olun

  2. 9 Eylül 2021, 07:37

    Günaydın.Herseyin bittiğini hala farketmemisler.Vatandaş öyle kin dolu ki seçim barajıyla ilgili yapılmak istenen düzenlemeyi bile “barajı geçemeyeceklerini anladılar onun için barajı düşürüyorlar”diye yorumluyor.akp.nin iktidar olma şansı %1 bile değil.o enflasyon,büyüme rakamlarına inanan kimse de yok.bu ülke çok kriz gördü geçirdi ama bu kadar pahallılık görmedi.temmuz ağustos aylarında bu yıla kadar pazardan hiç eli boş dönmemişti çünkü.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!