İngiltere, Fransa, Yunanistan, ABD ve AB’den Erdoğan’a ‘Kapalı Maraş’ tepkisi

featured

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın KKTC’de yaptığı Kapalı Maraş açıklamasına ABD, Avrupa Birliği, İngiltere, Fransa ve Yunanistan’dan tepki yükselirken, Türkiye’nin adımlarının ‘kabul edilemez ve yasa dışı’ olduğu öne sürüldü. Rum Yönetimi ise, BM kararlarının ihlal edildiği iddiasıyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne başvurdu.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nicos Anastasiades, Türkiye’nin amacının bölgenin statüsünü değiştirmek olduğunu açıkça gösterdiğini iddia etti. Anastasiades bu hamlenin ‘kabul edilemez ve yasa dışı’ olduğunu ileri sürdü. “Erdoğan’a şu güçlü mesajı göndermek istiyorum. Atacağı adımlar ve talepleri kabul edilemez” diyen Anastasiades, Kapalı Maraş’ın kontrolünün Birleşmiş Milletler’e verilmesi çağrısı yaptı.

YUNANİSTAN: ABD’Yİ BİLGİLENDİRDİK

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin söz konusu adımlarının en güçlü şekilde kınandığını duyurdu. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Victoria Nuland ile telefon görüşmesi yaptığını ve konuyla ilgili bilgi verdiğini aktardı.

RUM YÖNETİMİ BMGK’YA BAŞVURDU

Yunan mevkidaşı Nikos Dendias’la bir araya gelen GKRY Dışişleri Bakanı Nikos Christodoulides, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada konunun gündeme getirilmesi için BMGK’ye başvuru yaptıklarını söyledi.

Christodoulides, “Atılan bu adımlar Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının açık bir şekilde ihlalidir. Yeniden başlaması için efor sarf edilen görüşmelere etkisi negatif olacaktır” ifadelerini kullandı.

ABD: GÜÇLÜ BİR YANIT VERİLECEK

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da yapılan duyurunun provokatif ve kabul edilemez olduğunu öne sürdü. Blinken, “ABD ortak görüşe sahip olduğu ülkelerle birlikte çalışarak, endişe verici bu durumu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde görüşecek, güçlü bir yanıt verilmesi çağrısı yapacaktır” dedi.

İNGİLTERE: TANSİYONU YÜKSELTMEYİN

Sözcü’nün aktardığına göre, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyesi İngiltere, konunun acil olarak diğer konsey üyeleriyle birlikte tartışılması gerektiğini belirtirken, durumun endişe verici olduğunu savundu. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “İngiltere, tüm taraflara Kıbrıs anlaşması uyarınca adadaki tansiyonu yükseltecek herhangi bir adım atmamaları çağrısı yapıyor” denildi.

FRANSA: MÜZAKERELER ACİLEN YENİDEN BAŞLATILMALI

Fransa, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Kıbrıs için “iki devletli çözüm” sözleriyle provokasyon yapmakla itham etti. Fransa Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Fransa, koordineli olmayan ve provokasyon teşkil eden bu tek taraflı adımdan derin üzüntü duymaktadır” denildi.

Açıklamada ayrıca Erdoğan’ın açıklamasıyla ilgili olarak, “Kıbrıs sorununun adil ve kalıcı çözümü için müzakerelerin acilen yeniden başlatılması için gerekli olan güvenin yeniden tesis edilmesi çabalarına zarar veriyor” ifadeleri kullanıldı.

Bakanlık, bu ay BM Güvenlik Konseyi’ne başkanlık eden Fransa’nın konuyu Perşembe günü konseyde gündeme getireceğini belirtti. Açıklamada, “Fransa, iki toplumlu ve iki bölgeli bir federasyona dayanan, iki topluma siyasi eşitliklerinin tam garantisini sunan BM Güvenlik Konseyi tarafından onaylanan çerçeveye bağlılığını teyit ediyor” denildi.

BORRELL: ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRI

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın açıklamalarının Kıbrıs’ın statüsünü değiştirmeye yönelik tek taraflı kararlar olduğunu iddia etti. Adada tansiyonun yükselmesi riski bulunduğunu öne süren Borrell bu durumun kabul edilemez olduğunu söyledi. Borrell, AB’nin uluslararası hukuka aykırı, tek taraflı eylemlerden ve provokasyonlardan kaçınılması çağrısı yaptığını ifade etti.

Dışişleri’nden AB’ye Kıbrıs tepkisi

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in açıklamasına tepki göstererek, “AB Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in, Sayın Cumhurbaşkanımızın KKTC ziyaretinden sonra yaptığı açıklama, AB’nin Kıbrıs konusunda gerçeklerden ne kadar kopuk olduğunun yeni bir kanıtıdır” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kapalı Maraş’la ilgili şu ifadeleri kullanmıştı:

“Atılan adımlarla Maraş’ta yeni mağduriyetler oluşturulmayacak, bilakis mevcut mağduriyetler giderilecektir. Bizim kimsenin toprağında, hakkında, mülkünde gözümüz yoktur. Kimse de bizim ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin hakkına el uzatamaz. Cumhurbaşkanı Sayın Tatar’ın bizlerle paylaştığı kararla Maraş’ta hayat yeniden başlayacaktır. Mülkiyet haklarına riayet edilerek yürütülen bu çalışmalar ışığında artık Maraş’ta herkesin yararına olacak yeni bir dönemin kapıları açılacaktır. Açılımın öncelikle Kapalı Maraş’ın yüzde 3 buçuğuna tekabül eden pilot bölgede başlayacak olması Kıbrıs Türk makamlarının bu konuya ne kadar hassas yaklaştığını ortaya koyuyor.”

İngiltere, Fransa, Yunanistan, ABD ve AB’den Erdoğan’a ‘Kapalı Maraş’ tepkisi

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 Yorum

  1. 21 Temmuz 2021, 21:02

    Boşuna zıplıyorlar. Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ilân edilecek. Bir hava bir de deniz üssümüzün inşaatı devam ediyor. KTC en az 6 ülke tarafından ilan edildiği gün tanınacak. BMGK hiç bir halt edemez. Rus ve Çin vetolarını yiyip k.çlarının üzerine otururlar. Dünya yeniden kuruluyor, emperyalizme geçmiş ola!

  2. 21 Temmuz 2021, 15:35

    Türk katliamı Türk soykırımı yapıp sonra yaşadışı demeleri, neden dava açılmıyor rumlara

  3. Kibrista yaptigin referandum, simdi birtaraflarimizi tirmaliyor reyiz. Bu isi daha fazla sürüncemede birakirsak, kibris yakin bir zamanda elden gidecek. Les kargalarinin koro halinde „gak“ lamasindan belli. Erbakanin tirnagi bile olamayacak adamlar koskoca Devleti yönetmeye kalkarsa, sonuc aynen bugünki gibi olur.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!