Karadeniz’de bulunan doğal gaz dışa bağımlılığımızı bitirir mi?

featured

Karadeniz’de bulunan doğal gaz rezervi rakamsal tartışmaları da beraberinde getirdi. Enerji uzmanı Oğuz Türkyılmaz, 320 milyar metreküplük rezervin Türkiye’nin 6-7 yıllık ihtiyacını karşılayabileceğini söyledi.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Karadeniz’de keşfedilen 320 milyar metreküp doğalgaz bulunmasına ilişkin gelişmeleri Veryansın TV’ye değerlendirdi.

İşte Türkyılmaz’ın açıklamaları:

Aritmetikle başlayayım. Türkiye yılda 45-50 milyar metreküp gaz tüketiyor bu 320 milyar metreküpün tamamını üretmiş olsak bile 6 ile 7 yıllık bir ihtiyacı karşılıyor. Bir kere birinci resmin birinci karesi bu, yani çağ atlatmak, çağ değiştirmek gibi bir şey yok. Rakamsal bedeliyle dün Moldovya gaz şirketi açıklama yapmış ‘Türkiye gazı kaç paraya alıyor’ diye.  En son verdiği rakamlar Bin metreküpe 190 dolar.  Bin metreküpe 190 dolar veriyorsak biz demek 50 milyar dolardan daha yüksek bir rakamla denk düşüyor… 

Şimdi burada ‘çağ atladık’, ‘hayat değişti’ vesaire bunlar propaganda amaçlı yapılan şeyler. Bir kere bundan sonra yapılacak bir dizi iş var bu rezerve ilişkin. Rakam açıklaması çok tartışmalı çünkü yaklaşık bir ay sondaj yapıyor ya da bir aydan kısa. “Burada bir rezerv bulduk bu rakamlar” diyorlar. Bunlar tamamen kaba hesaplar,

Şimdi rezervin ciddi hesapları aylar yıllar alacak başka sondajlar yapılacak hesaplar kitaplar yapılacak… 

‘2023’TE ÜRETİME İHTİMAL VERMİYORUM’

Siz bir sene sonra bu rezervin miktarını bulabilirsiniz, rezervin miktarını bulduktan sonra da o rezervi nasıl işleteceğinize dair yöntem çalışmaları yapacaksınız. Gerekli yatırımları sağlayacaksınız mesela… Demiş ki sayın cumhurbaşkanı ‘2023’te üretime başlayacağız’. O bana çok iyimser geldi 2023’e yetişebileceğine ihtimal vermiyorum 

Bu bölge daha önce Türkiye’nin sondaj yaptığı bir yer değil, burası karadan yaklaşık 100 deniz mili uzaklıkta bir mesafe. Aynı zamanda Tuna nehrinin deltasına denk düşüyor… Büyük nehirlerin deltaların olduğu yerlerde petrol çok oluyor o yüzden Tuna’nın deltasında olma olasılığı var. Kaldı ki yakın coğrafyada yapılmış bir takım sondajlar var yani bu itibarla bu haber üfürük olmayabilir. Ha 320 milyar vardır yoktur daha azdır daha çoktur onu yapılacak çalışmalar gösterir. Ama Türkiye’nin kaderini değiştirir mi, olacak bir iş değil. Siz burada ithalata 40 milyar dolar para ödüyorsunuz. 40-45 milyar dolayında enerji ithalatınız var, en büyük pay petrol kimse onu konuşmuyor. İthal ettiğiniz 25 milyar dolar ödediğiniz petrolün 3/2’sini ulaşım sektöründe kullanıyorsunuz. Türkiye’deki kamyon sayısı tüm Avrupa’daki kamyon sayısından daha fazla. Siz kamyon taşımacılığı otobüs taşımacılığı yapıyorsunuz, milyonlarca araba yapıyorsunuz asıl yatırımınızı araba imalatına giriyorsunuz…

Türkiye’de o ölçüdeki bir gaz üretim işine ortak olacak iki ülkeyi ben size baştan söyleyeyim. Biri Çin, öteki Rusya.

DIŞA AĞIMLILIĞI BİTİRİR Mİ?

Türkiye’nin dışa bağımlılık sorununu ortadan kaldırmaz bir kere. Yıllık üretim miktarının ne olacağını görmek lazım. Mesela diyelim ki 320 milyar metreküp var. Siz 20 yılda çıkarmayı düşünüyorsunuz. Bir miktarı da çıkaramıyorsunuz. Yılda 15 milyar metreküp çıkardınız diyelim bugün ki tüketimde yüzde 30’dur yani doğal gaz ihtiyacının yüzde 30’unu kazanmış oluyorsunuz. Bugünkü rakamla çarparsanız 3 milyar dolar kazanç sağlıyor. Yani bunlar oyun değiştirecek şeyler değil en başta da söyledim Türkiye’nin enerjideki dışa bağımlılığında en büyük pay petrol, siz petrolün payını azaltamıyorsunuz. O kadar çok taşıt var, toplu taşıma yapmadıkça, raylı sistemlere önem vermedikçe, petrolün payını düşürmedikçe yüklü miktarda fatura ödersiniz. 

Karadeniz’de bulunan doğal gaz dışa bağımlılığımızı bitirir mi?

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Yap islet modelinde…. düsünce itibariyle bir sakatlik ve düsünme hatasi var… sözde yapilan yatirimlarla… ülkemizde… 1 dolar girdi saglaniyorsa… verilen kar payi garantilerle… 2 dolarin ülkemizden cikmasi saglaniyor… bir yerde… devletimizin 3-1=2 dolar hortumlanmasina… yataklik ediyorlar… kimse 3 dolar ciro olmadigi yerde… 1 dolar harcamaz… bu aradaki fark… ülkemize nerden gelecek… basit düsünce ile bu eko-modelle… döviz acigi nah kapanir… bu Modelle ülkemizin hem yeralti hemde yer üstünde her türlü kaynaklari… hortumlaniyor, peskes cekiliyor… sonucta… yatirim yapanlar ana para + kar paylarini döviz cinsinden cuvallara doldurup ülkemizden götürüyorlar… bu düsünce tarziylami denge saglanakmis…. biraz alcaktan atalimda… civcivlerde yesin diye.. bir halk deyimi vardir…

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!