Kılıçdaroğlu deprem bölgesinden seslendi: Şimdi yapmayacaksa ne zaman?

Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Malatya’da depremden etkilenen Akçadağ ilçesinde “Bizler Türkiye’nin neresinde olursak olalım, acı yaşayan vatandaşların hemen imdadına koştuk. Sizin acılarınız, bizim acılarımızdır. İnşallah bütün bu acıları hep beraber çözeceğiz” dedi. Et ve Süt Kurumu yetkililerine ve Toprak Mahsulleri Ofisi’ne çağrı yapan Kılıçdaroğlu "Kayısı var elde, onları satın alsınlar. Et ve Süt Kurumu, süt üreticilerinden ellerindeki sütleri satın alsınlar." ifadelerini kullandı.

featured

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, depremin vurduğu illerden Malatya’da incelemelerde bulundu. Bir fabrikayı ziyaret eden Kılıçdaroğlu, iş insanları ile bir araya geldi.

Ziyaretin ardından konuşan Kemal Kılıçdaroğlu, fabrikalarda Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın özel bir çalışma yapmasının faydalı olacağını belirterek, “Çünkü iş insanlarının fabrikalarını çalıştırmaları gerekiyor, üretim yapmaları gerekiyor, ihracat yapmaları gerekiyor, milli gelirin artışına katkı vermeleri gerekiyor. Böyle bir endişeleri var. Bu endişelerini aktardılar, bunu buradan dillendiriyorum; kendilerine de söz verdim. Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra Allah nasip eder, kazandığımızda görecekler. Bu bölgede, deprem bölgesinde en azından belli bir süre işçilerin ücretlerinden vergi alınmaması, böyle bir avantajın sağlanması gerektiğini ifade ettim. Buradan da iktidara çağrı yapmakta benim görevim; biz bunu yapmayı taahhüt ediyoruz ama lütfeder kendileri daha erken yaparlarsa bundan da memnun oluruz” dedi.

‘FAİZLERİN SİLİNMESİ GEREKİYOR’

Depremde yıkılan evlerin olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, “Kırsal kesimde ciddi sorunlar var, elde kalan bazı ürünler var, süt üreticileri ‘sütümüzü satamıyoruz, arzu ettiğimiz kadar alıcı bulamıyoruz’ diye bir sitemleri oldu. Et ve Süt Kurumu yetkililerine ve Toprak Mahsulleri Ofisi’ne buradan çağrı yapıyoruz; kayısı var elde, onları satın alsınlar. Et ve Süt Kurumu, süt üreticilerinden ellerindeki sütleri satın alsınlar. Dolayısıyla ‘sosyal devlet’ ise şimdi yapmayacaksa ne zaman yapacak? Bunların yapılması lazım. Yaraların bu bağlamda sarılması lazım, bir an önce sarılması lazım. Çadır sıkıntıları ve konteyner sıkıntıları var, dile getirildi. Kendilerine de söyledim, iş dünyasına da ifade ettim, buradan da ifade ediyorum; kim konteyner üretiyorsa ve ‘biz bu işleri bulamıyoruz’ diyorsa, kim çadır üretiyor ve ‘biz çadırı satmak için müşteri bulamıyoruz’ diyorsa bize haber versinler, bana haber versinler, Büyükşehir Belediye Başkanlarımıza haber versinler. Derhal konteynerleri ve çadırları alacağız ve deprem bölgesine bunları getireceğiz. Yaraların sarılması çok önemli, esnaf da son derece sıkıntılı bir pozisyonda. Esnafın da sorunları çözülmesi lazım. Onların bankalardan, esnaf kooperatiflerinden aldığı krediler var. En azından bu kredilerin ötelenmesi, silinmesinden yanayız, faizlerin silinmesi gerekiyor. Onun da biraz rahatlaması gerekiyor. Dolayısıyla bu sorunları onlar dile getirdiler ve biz de kendi düşüncelerimizi iş dünyasıyla paylaştık” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, daha sonra Akçadağ ilçe merkezi ile Ören ve Polatlı mahallelerinde depremzedelerle bir araya geldi. Cumhuriyet, Gazi ve Atatürk mahalle muhtarlıklarını ziyareti sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, seçim takviminin Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandığının sorulması üzerine “Hayırlısı olsun Türkiye’nin buna, seçime ve değişime ihtiyacı var.” diye konuştu.

Akçadağ ilçe merkezinde Kılıçdaroğlu ile birlikte vatandaşlarla sohbet eden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nda yaptıkları toplantıda depremzedelerin kayısılarını pazarlayamadıklarını öğrendiklerini söyledi.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası ile yapacakları protokolle üreticilere katkı sağlamayı hedeflediklerine işaret eden Yavaş, “Büyük tüccarların nasıl olsa pazarladığı, üretici esnafın ürününü pazarlayamadığını öğrendik. Ankara’nın en merkezi yerlerinde de mallarını pazarlayabilecekleri alanlar göstereceğiz. O nedenle bir protokol hazırlıyoruz.” ifadesini kullandı.

‘BU ACILARI BERABER ÇÖZECEĞİZ’

Ören Mahallesi’ndeki ziyareti sırasında bugünkü programını değerlendiren Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

“Şundan emin olmanızı isteriz ki bizler Türkiye’nin neresinde olursak olalım acı yaşayan vatandaşlarımızın imdadına koştuk. Bugün Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımız da burada. Malatya’da çadır kentleri gezdik ve iş dünyasını gezdik, sorunlarını dinledik. Şundan emin olmanızı isterim, sizlerin acıları bizlerin acıları. İnşallah bu acıları hep beraber çözeceğiz.”

Kılıçdaroğlu, seçim takviminin yayımlanmasına ilişkin, “Hayırlısı olsun Türkiye’nin buna, seçime ve değişikliğe ihtiyacı var” dedi.

 

Kılıçdaroğlu deprem bölgesinden seslendi: Şimdi yapmayacaksa ne zaman?

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!