Köpekler nasıl yıkanır?

featured

Yavru köpekler nasıl yıkanır, köpeklerimizi ne sıklıkla yıkamalıyız ve nasıl kurutmalıyız sorulanın cevabı ve köpek bakımda dikkat edilmesi gerekenler haberimizde…

Köpek bakımının en önemli unsurlarından biri, köpeğin yıkanma gereksinimdir. Köpeklerin kir, toz ve parazitlerden uzak kalabilmeleri için düzenli olarak yıkanmaya ihtiyaç duyarlar.

KÖPEKLERİMİZİ YIKARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Köpek, yıkanmak istemiyor gibi davransa da tüylerinin sağlığı için düzenli olarak yıkanmaları gerekiyor. Köpek bakımında, köpeği yıkama sıklığına dikkat etmek ve doğru bakım ürünlerini kullanmak oldukça önemlidir. Bu unsurlar köpeğin yaşı, cinsi ve dışarıda geçirdiği süreye göre değişiklik gösterebilir.

Köpek yıkarken dikkat edilmesi gerekenler şöyledir:

• Köpekleri yıkarken ılık su kullanın. Suyun ısısını elinizle suya dokunarak kontrol edebilirsiniz.

• Köpeklere uygun bakım ürünleri kullanın.

• Köpeğin gözüne, kulağına ve burnuna su kaçmamasına dikkat edin.

• Yıkama işlemi bittikten sonra köpeği kurutun.

• Köpeği yıkarken onunla şefkatli ve sevgi dolu bir ses tonuyla konuşun.

YAVRU KÖPEKLER NASIL YIKANIR?

Öncelikle köpek yıkamak için; ılık su, havlu, köpek fırçası, köpek şampuanı ve köpek yıkama şampuanına gerek vardır. (Yıkama işlemine başlamadan önce veteriner hekime danışarak köpeğinizin ihtiyaçlarını öğrenebilirsiniz.)

Bazı köpekler banyo yapmaktan hoşlanmazken bazılarıyla çok sever. Köpeği yıkarken; şefkatli bir sesle konuşarak ve nazik hareketlerle yaklaşarak köpeklerin sevmediği ama ihtiyaçları olan bu aktiviteyi sevmelerini sağlayabilirsiniz.

Köpeğe banyo yaptırdıktan sonra da onunla ilgilenmeniz köpeğin sudan korkmamasını sağlayacaktır. Özellikle yavru köpekleri yıkarken dikkatli davranırsanız, köpeğinizin büyüdüğünde de sudan korkmamasını sağlayabilirsiniz. Yavru köpekler yıkanırken heyecanlanıp korkabileceği için davranış biçiminiz oldukça önemlidir.

Köpek yıkamanın aşamaları şöyledir:

1. Köpeği yıkayacağınız alanı hazırlayın

Köpeği banyoda, banyonuzda uygun alan bulunmuyorsa köpek yıkama küvetinde veya bahçeniz varsa bahçede yıkayabilirsiniz. Eğer köpeğiniz yavruysa leğende de yıkayabilirsiniz.

2. Köpeğin tüylerini fırçalayın

Köpekler uzun süre yıkanmadığında tüyleri birbirine dolaşabiliyor. Bu yüzden köpeğin tüylerinin temizliğinden emin olmak için yavaş hareketlerle köpeği fırçalayın. Bu tarama köpeği hem rahatlatacak hem de tüylerini yıkanmaya hazır hale getirecektir. Genellikle kısa tüylü köpeklerde bu işleme gerek yoktur.

3. Ilık su hazırlayın

Köpeklerin çok sıcak veya çok soğuk suda yıkanması hatalı bir tercih olacaktır. Köpeği yıkayacağınız suyun sıcaklığı, bir bebeğin yıkandığı suyun sıcaklığıyla aynı yani ılık olmalıdır. Suyun doğru ısıda olduğundan emin olmak için suyu dirseğinizde veya elinizle test edebilirsiniz. Köpeğinizi suya alıştırmak için yavaşça ve korkutmadan ıslatın.

4. Şampuanı elinizde hafifçe köpürtün ve köpeğe sürün

Köpek şampuanını elinize dökerek köpürtün. İsterseniz köpek fırçası ile tarayarak masaj yapabilirsiniz. Ardından şampuanı yavaşça köpeğe sürün. Bu aşamada suyun veya şampuanın kulaklarına, gözlerine ve burnuna kaçmaması gerekiyor. Köpeğin hassas olduğu bu bölgelere su kaçmasını engellemek için köpeğin kafasına su dökmeyin. Köpeğin kafasını yıkarken suyu elinize alın ve elinizle silerek nazikçe temizleyin.

5. Köpeğin tüylerini durulayın

Köpeği ılık suyla, şampuan katıntısı kalmayana kadar yıkayın. Köpeğin tüylerinde şampuanın kalıp kuramaması ve köpeğin cildinin tahriş olmaması için bu aşamada oldukça dikkatli olmak gerekiyor. Durulama işlemini iki kere tekrarlayarak köpeğin cildinde şampuan kalıntısı kalmadığından emin olabilirsiniz.

6. Köpeğin patilerine dikkat!

Köpeklerin özellikle dışarıda gezerken en çok kirlenen bölgesi patileridir. Bu sebeple köpeğin patilerini iyice yıkadığınızdan emin olun. Köpeğin patilerini tek tek, yukarıdan aşağıya ve nazik hareketlerle yıkayın.

7. Köpeği kurulayın

Yıkama işlemi bittiğinde, köpeği havlu veya köpek bornozu yardımıyla kurutun. Havlu çok ıslandıysa birden fazla havlu kullanabilirsiniz. Daha sonra köpeği havluya sarın ve biraz bekletin. Genellikle fön makinesinin sıcaklığının köpekler için uygun olmadığı için köpeklerin havluyla kurutulması öneriliyor. Ancak yıkanılan köpeğin tüylerinin uzunluğuna göre fön makinesinin en düşük ayarında kurutulabileceğini söyleyenler de var. (Bu konuda veteriner hekiminize danışın.)

8. Köpeği ödüllendirin

Son olarak köpeği sevdiği bir yiyecek veya ödül mamasıyla ödüllendirin. Köpeğe nazik ve sakin davranmak bu işlemi daha kolay hale getirecektir.

KÖPEKLERİMİZİ NASIL KURUTMALIYIZ?

Köpeğinizi havlu veya köpek bornozuyla kurutabilirsiniz. Havlu ile kuruladıktan sonra hava şartlarına bağlı olarak güneşte kurumasına izin verin. Eğer havalar soğuksa veteriner hekiminize de danışarak saç kurutma makinesinin en düşük ayarında ve saç kurutma makinesini köpeğe uzak tutarak kurutabilirsiniz. Bu işlemi bazı kişiler önerirken bazıları da uygun bulmamaktadır. Yavru köpekler fazlasıyla hassas olduğu için yıkama ve kurulama işlemleri bittikten sonra en az bir saat sıcak tutulmaları gerekiyor.

KÖPEKLERİMİZİ NE SIKLIKLA YIKAMALIYIZ?

Köpeklerin kirlerden ve parazitlerden korunabilmesi için düzenli olarak yıkanması gerekiyor. Ancak köpeklerin ter bezleri olmadığı için insanlar kadar sık yıkanmaları, vücudunun tahriş olmasına yol açabilir. Köpeklerin yıkanma sıklığı; köpeğin yaşına, ırkına, kirlenme durumuna, mevsimsel faktörlere ve tüy dökme sıklığına göre değişiklik gösterebilir. Genellikle bu süre bir aydır. Kısa tüylü yavru köpeklerin yılda 2 kez yıkanması yeterliyken uzun tüylü yavrular üç ayda bir yıkanabilirler. Köpekleri yıkama sıklığı birçok faktöre göre değiştiği için veteriner hekime danışarak köpeğinizin ne sıklıkla yıkanması gerektiğini öğrenebilirsiniz.

ÖZEL BİR ŞAMPUAN KULLANMAMIZ GEREKİYOR MU?

Köpekleri yıkarken mutlaka köpek şampuanı kullanılmalıdır. Kendi şampuanınız köpeğin cildiyle uyumlu olmadığı için vücuduna zarar verebilir. Bu sebeple köpeklerin insanlar için üretilen şampuan, sabun veya deterjanla yıkanması önerilmemektedir. Köpeği yıkarken köpeğin tüy yoğunluğuna uygun miktarda şampuan kullanılmalıdır.

Köpekler nasıl yıkanır?

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!