‘Kur korumalı TL mevduatı’ sistemi sorunu çözecek mi?

featured

Eski Sanayi Genel Müdürü Bülent Esinoğlu, ‘dövize endeksli Türk Lirası mevduat sistemi’ni değerlendirdi. Düzenlemenin ‘örtülü bir faiz artışı’ olduğunu söyleyen Esinoğlu, enflasyon tehlikesine dikkat çekti.

VERYANSIN TV

‘Dövize endeksli Türk Lirası mevduat sistemi’ tartışılıyor. 
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, dövizin muhtemel getirisine Türk lirası varlıklarda kalarak ulaşılabilmesini sağlayacak yeni bir aracın devreye alınacağını açıkladı.

Açıklamanın ardından dolarda sert düşüş yaşanırken, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, yeni sistemin ayrıntılarını duyurdu. 

Peki yeni düzenleme ne anlama geliyor? 

Veryansın Tv’ye konuşan eski Sanayi Genel Müdürü Bülent Esinoğlu, şunları söyledi: 

“Şu anda faizler düşük tutulduğu için bankalarda Türk Lirası tutanlar zarar ettiğini düşünüp bankalardan paralarını çekerek dolar alıyorlardı. 

Dolar alımı arttıkça piyasada dolar azalacağı için doların değeri yükseliyordu. Hatta son olarak 18’e kadar yükseldi. Bunu durdurmak için yeni bir düzenlemeye gittiler. Yurttaşlara ‘Siz paranızı tutun, aradaki farkı size ödeyelim’ dediler. Dövize endeksli mevduat hesabı demek.“

HAZİNE FARKI NASIL KAPATACAK?

Söz konusu fark için iki seçeneğe dikkat çeken Esinoğlu, şöyle devam etti: 

“Aradaki farkı Hazine ödeyecek. Hazine nereden alacak? Hazine iki yerden alabilir. Ya vergi toplayacak ya da Merkez Bankası’nın bastığı parayı alacak. 

Bu noktada Hazine’nin doğrudan alamayacağını söylemek isterim. Lizbon Anlaşmasının 123. Maddesi’ne göre -ki bu bana göre yağma ve soygunun ana mekanizmasıdır- Merkez Bankası parayı basıp doğrudan Hazine’ye veremez. Parayı ticari bankalar faizle alır kendi faizini de üstüne koyarak Hazine’ye verir. Dolayısıyla Hazine iki türlü faiz ödemek durumunda kalır. Peki Hazine bunu nereden karşılar? Halktan topladığı vergilerle…  “

ENFLASYON DURACAK MI? 

Bunu yapmakla Türk Lirasını dolara kaçırmanın önünü alıyorlar. Enflasyonun duracağını düşünmüyorum. Birisi para basılacak ve bankalara verilecek ki aradaki farkı ödesinler. O basılan para enflasyon yaratacak. Bir kısmını da vergilerle almak isteyebilirler, bütçede de görülmesi lazım çünkü. Bu da enflasyon yaratacak, görünen bu. 

Doların artmasına bağlı oluşan enflasyonun da geriye gelmeyeceğini düşünüyorum. O enflasyon yerinde duracak, onu geri almak mümkün değil. “

‘DAHA ÖNCE NİYE BU KARARI ALMADINIZ?’

24 Eylül’den itibaren faizler düşürmeye başladılar. Faizler düşünce dolar yükselmeye başladı. O zaman bu karar neden alınmadı? Bu şekilde dolardaki yükselişe bağlı enflasyon durdurulabilirdi. 

‘ÖRTÜLÜ FAİZ ARTIŞI’

Esinoğlu’na göre düzenleme örtülü bir faiz artışı:

“Buna örtülü bir faiz artışı da diyebiliriz. Örtülü servet sınıfına para aktarmak da diyebiliriz. Kağıt al, kağıt sat, üretmeden kazan sisteminde yeniden bir sermaye aktarımı bu. “

Düzenlemenin dolarizasyonu artıracağını dile getiren Esinoğlu, kambiyo sistemini önerdi:

“Bu yaptıkları iş dolarizasyonu da hızlandırıyor. Türk lirasına bir nevi dolar muamelesi yapıldığı için dolarizasyon da artıyor. 

‘DOLARİZASYONUN ÇÖZÜMÜ KAMBİYO’

“Dolarizasyondan nasıl kurtuluruz? Kambiyo sistemine geçmemiz gerektiğini düşünüyorum. Dolar alım satımının, kağıt alım satımının devletin kontrolünde yapılması gerekiyor. ‘Sen bu parayı niye alıp, niye satıyorsun?’ denmeli. Sadece para alıp para satma üzerinden kazancın durdurulması gerekiyor. Kambiyo sistemi kağıt alıp kağıt satmak üzerinden kazancı durdurmak demektir.”

‘Kur korumalı TL mevduatı’ sistemi sorunu çözecek mi?

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!