‘NATO’nun Karadeniz stratejisi için model’

featured

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, NATO’nun Karadeniz stratejisi üzerine düşünürken, Ukrayna ve Türkiye’nin siyasi, askeri ve teknik iş birliğini geliştirerek örnek alınabilecek bir model oluşturduğunu iddia etti.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Ukrayna ve Türkiye’nin diplomatik ilişkilerin tesisinin 30. senesi olan Şubat 2022’de düzenlenmesi planlanan Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı’nı serbest ticaret anlaşması (STA) imzalanması için fırsat olarak gördüğünü belirtti.

Kuleba, Atlantic Council’de yayımlanan “Güçlü Ukrayna-Türkiye ortaklığı Karadeniz’in güvenliğinin yoludur” başlıklı yazıda iki ülke ilişkileri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

NATO’nun Karadeniz stratejisi üzerine düşünürken, Ukrayna ve Türkiye’nin siyasi, askeri ve teknik iş birliğini geliştirerek örnek alınabilecek bir model oluşturduğunu ifade eden Kuleba, iki ülke stratejik ortaklığının böylesine bir iş birliğinin yalnızca gerçekleştirilebilir değil aynı zamanda karşılıklı faydalı olduğunun iyi bir örneği olduğunu iddia etti.

Kuleba, gelecek sene iki ülkenin diplomatik ilişkilerin tesisinin 30. senesini kutlayacağına dikkati çekerek, bu olayın şerefine o tarihte devlet başkanlarının katılımıyla Ukrayna-Türkiye Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyi düzenlemeyi planladıklarını anlattı.

İki tarafın da Şubat 2022’deki toplantıyı uzun süredir beklenen serbest ticaret anlaşmasının imzalanması için bir fırsat olarak gördüğünü söyleyen Kuleba, anlaşmanın imzalanmasıyla iki ülke arasındaki kuvvetli ticaret bağlarının daha da gelişmesinin sağlanacağını vurguladı.

UKRAYNA SİHA’LARLA RUSLARI VURDU

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, önceki gün Donbas’ta Rus güçlerinin kullandığı bir obüsü Bayraktar TB2 SİHA ile vurduklarını duyurmuş ve görüntülerini paylaşmıştı. Operasyonda 2 askerin yaralandığı duyurulmuştu.

MOSKOVA’DAN SİHA TEPKİSİ

Ukrayna’nın Bayraktar TB2’leri Donbass’ta kullanması üzerine Rusya’dan tepki gelmişti. Dışişleri Bakanı Lavrov “Bayraktar insansız hava aracının Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından Donbass’taki mevzilerde kullanıldığına dair raporlara gelince şimdi bu bilgiyi teyit etmeye çalışıyoruz. Kiev yetkililerinin son açıklamalarından gerçeğin nerede olduğunu ve kurgunun nerede olduğunu anlamak çok zor. Ve şimdi Donbass temsilcileriyle temaslar da dahil olmak üzere mümkün olan tüm yollarla iki kez kontrol ediyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

DONBAS KRİZİ

Başkent Kiev’de, dönemin Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in Avrupa Birliği (AB) Ortaklık Anlaşması’nı imzalamaması üzerine 21 Kasım 2013’te gösteriler başlamıştı.

Yanukoviç’in, gösterilerin büyümesi üzerine Şubat 2014’te ülkeden kaçmasının ardından ülkenin doğusundaki Donbas bölgesinin Donetsk ve Lugansk şehirlerinde Rusya yanlıları bağımsızlıklarını ilan etmişti.

Rusya’nın destekleiği güçlerle Kiev yönetimi arasında 2014’ten bu yana süren çatışmalarda, 13 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

‘NATO’nun Karadeniz stratejisi için model’

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!