Nevruz Bayramı mübarek

featured

Emekli Kurmay Albay Mustafa Güneş yazdı…

Sevgili Okuyucular;

Türk Dünyasında çok önemli bir yeri bulunan Nevruz Bayramı; bizlere unutturulmuş ve 1990’lı yıllara kadar Iğdır-Kars illerimizdeki vatandaşlarımız dışında  Türkiye Cumhuriyetinde kamu görevlilerimizin de katılımıyla kutlanmaz olmuştu.

1990’lı yılların başında; bölücü terör örgütü PKK’nın propaganda yapmak, etnik bölücülüğüne tarihten destek bulmak amacıyla güneydoğudaki vatandaşlarımızı kullanarak posterler ve bez parçalarını öne çıkartarak bölücü terör örgütünün propagandasını da yaptırmışlardır. Türk Tarihi bizlere doğru öğretilmediği ve unutturulduğu için de bu bayramın başka bir etnik yapıya ait olduğuna inanan vatandaşlarımızın sayısı da artmıştı.

PKK’nın propaganda amacıyla gündeme getirdiği Türk Dünyası için çok önemli bu bayrama 1990’lı yılların ortalarından itibaren devlet yöneticilerimizin sahip çıkması ile idari ve mülki amirlerin öncülüğünde tüm yurtta kutlanmaya başlanmıştır.

Nevruz Bayramına Türk Dünyasında ne kadar önem verildiğini de 2011 yılında Azerbaycan’a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyetinde görevli iken yaşayarak gözlemledim. Şöyleki;

Mart ayının başından itibaren herkes tarafından evinde, işyerinde  bir tabak, bardak, tepsi içerisinde  “semen” ismini verdikleri arpa çimlendirilerek tabiatın uyandığı mesajını gösterecek şekilde fiziki hazırlıklara başlanmıştır.

21 Mart’tan önceki son salı günü; aile büyüklerinden vefat edenlerin mezarları ziyaret edilmiş, hazırlanan ikram tepsileri ev ve iş yerlerinde misafirlere sunulmaya başlanmıştır. Nişanlılar birbirlerine aile büyükleri aracılığıyla hediyeler göndermiştir.

Aynı gün akşam; (Ahır Çarşamba Gecesi olarak isimlendirilmekte) her yerde büyük ateşler yakılmıştır. Çoluk-çocuk, genç-yaşlı, erkek-kadın “bütün ağırlığım, uğursuzluğum bu odda (ateşte) kalsın” diyerek birden çok defa ateşin üzerinden atlamışlardır.

Akşam yemeğini, aile büyüklerinin de katıldığı ve özenerek hazırladıkları sofralarda  “Bayram Yemeği” olarak yemişlerdir. Benimle birlikte o dönemde Nahçıvan’da görevli tüm TSK Personelini, birer Azerbaycan Ordusu personeli evinde konuk etmiştir.

Yumurta tokuşturma oyunu, komşu ve akrabalara “papak atması” yapılmıştır. (Komşu veya akrabanın kapısı çalınıyor ve kapının önüne bir şapka bırakılıyor ve  saklanılıyor. Ev sahibi kimin çaldığını bilmeden kapısını açıp sahipsiz şapkayı alıyor ve o şapkanın içine şeker, meyve vs. koyuyor ve aldığı yere bırakıp kapıyı kapatıyor. Şapka sahibi kapı kapandıktan sonra saklandığı yerden çıkıp şapkayı içindeki ile birlikte alıp başka bir komşu veya akrabasının evine gidiyor)

O yıl; 19-22 Mart arasında resmi tatil olarak ilan edildi ve tüm personel izin kullandı. Başka hiç bir bayramda (Ramazan , Kurban bayramı gibi) resmi tatil verilmemişti.

Nahçıvan içindeki en büyük parkta (Haydar Aliyev Parkı) devletin tüm Kurum ve kuruluşları ürettikleri ürünlerini hafta boyunca sergilediler, vatandaşlar sergileri gezdi ve alışveriş yaptı.

21 Mart günü; Nahçıvan Milli Meclis Başkanı tarafından yakılan ateş ile resmi açılış töreni yapıldı. Çeşitli kortejler, yöresel kıyafetleriyle geçit resmi  yaptılar. Halk Oyunları oynandı. Spor gösterileri yapıldı.

Anlattığım etkinlikler ve en üst düzey yöneticilerin katılımı ile yapılan kutlamalar ile  yeni yıla girilmiş olundu.

Konu ile ilgili Asker ve sivil kardeşlerimizle yaptığım konuşmalarda “Bu kutlalamaları yüzlerce yıldır aynı şekilde ve önemde yaptıklarını” ifade ettiler.

Bir şeyi daha belirtmekte fayda var. Azerbaycan’da 31 Aralık gecesi “Dünya Azerbaycanlılar Günü” olarak kutlanmaktadır. Yeni yıl kutlaması ise 21 Mart’ta “Nevruz Bayramı “ olarak kutlanmaktadır.

Nahçıvan’da gördüklerimden ve yaşadıklarımdan anlıyorum ki Nevruz Bayramı Türk Milletinin en önemli bayramıdır ve öyle de kalacaktır.

Bu vesileyle Asil Türk Milletimizin Nevruz Bayramını kutluyorum. Azerbaycan ve Nahçıvan’daki kardeşlerime de “Nevruz Bayramınız Mübarek” diyorum.

Nevruz Bayramı mübarek

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 21 Mart 2021, 13:12

    Nevruz sözcüğü bir farsça sözcüktür. Nev yani yeni , ki kadim türkçede yeniye ergene denilir. Ve ruz yani gün ki kadim türkçede kon ya doğrusu qon denilir. Yani nevruz türkçede ergenekon oluyor. Ayrıca nevruz sözcüğü farsça bir sözcük olsada türkçe kurallarına oygun yazılmış, çünkü

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!