Otomobil fiyatları düşecek mi?

featured

Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Ali Bilaloğlu ‘Döviz düşerken de, markalar kendi stok politikasına fiyatları indirecektir. Bunun farklı yöntemleri var.’ dedi.

Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Ali Bilaloğlu, otomobil fiyatlarında düşüş yaşanıp yaşanmayacağı, sektördeki stokçuluk soruşturmaları, yeni yıl beklentileri ve 2022’de Türkiye’de satışa sunacakları modeller gibi hem sektörü hem de tüketiciyi yakından ilgilendiren birçok farklı konuda açıklamalarda bulundu.

‘MARKALAR KENDİ POLİTİKALARINA GÖRE FİYATLARI İNDİRECEK’

Sözlerine fiyatlardaki son duruma değinerek başlayan Ali Bilaloğlu, otomotiv sektörünün döviz kurlarına bağlı bir sektör olduğunu belirtti.

Habertürk’ten Yiğitcan Yıldız’a konuşan Bilaloğlu, “İster üretici olun ister ithalatçı, otomotiv sektörü döviz kurlarına doğrudan endekslidir. İthalatçılar yüzde 100 dövize endekslidir, üreticiler de yerlilik oranı kadar dövizden bağımsızdır. Bundan dolayı, döviz kurları artarken, her marka kendi stratejisi ve stok durumuna göre modelleri içinde farklı fiyat politikaları uygular” dedi.

Son aylarda markaların fiyatlarını dövizdeki artışın altında artırdığını kaydeden Bilaloğlu, “Hiç bir markanın dövizdeki artışı doğrudan fiyatlarına yansıtmadığını görüyoruz. Eğer, bu olsaydı satışlar anında dururdu. Döviz düşerken de, markalar kendi stok politikasına fiyatları indirecektir. Bunun farklı yöntemleri var. Liste fiyatında indirim ve kampanya gibi. Döviz kurları yüzde 20-30 oranında artarken otomobil fiyatları aynı oranda artmıyorsa, döviz kurları gerilerken de fiyatların aynı oranda düşmeyeceği aşikar” ifadelerini kullandı.

‘VERGİ SİSTEMİ YAMALI BOHÇAYA DÖNDÜ, YENİ SİSTEM GEREKLİ’

Bilindiği üzere, otomobillere uygulanan Özel Tüketim Vergisi’nde (ÖTV) son güncelleme Ağustos ayında yaşanmış, fakat o günden bu yana artan fiyatlar düşük vergi diliminde kalan otomobillerin vergi oranını da yükseltmişti. Sonuç olarak, pazarın tamamına yakını yüzde 80 ve üzeri ÖTV oranlarına sahip otomobiller oluşur hale geldi.

Gelinen noktada, ÖTV’de yeni bir güncelleme beklentisiyle ilgili konuşan Doğuş Otomotiv CEO’su Ali Bilaloğlu, vergi sisteminin değişmesi gerektiğini söyledi.

ÖTV sisteminin hem motor hacmine hem de fiyat baremine bağlı olduğun vurgulayan Bilaloğlu, “Otomobildeki fiyat artışları iki unsurdan oluşuyor, bunlar aracın net bedeli ve vergi dilimidir. Dolayısı ile en düşük vergi diliminde olan bir araca 1 TL zam geldiğinde, bu aracın vergi dilimi yükseliyor ve aracın fiyatı da yüzde 20 kadar artabiliyor. O yüzden fiyat artışlarını net bedel üzerinden incelemek gerekir. Fiyatlardaki ana artışlar vergi dilimlerinin değişimden kaynaklı” dedi.

Bilaloğlu, mevcut ÖTV sisteminin güncelleğini yitirdiğini belirterek, “ÖTV’de çağdaş, çevreci, adaletli bir sistemin artık devreye girmesi elzem. Mevcut sistem, Türkiye Gümrük Birliği’ne girdiğinde tasarlanmıştı. Vergi sistemi, yıllar içinde ek yapa yapa adeta yamalı bohça haline geldi. O günlerde elektrikli araçlar yoktu, emisyon değerleri bu kadar hassas ölçülmüyordu. Bugünkü teknolojik gerçekler, çevre konusunda gelinen nokta ve devletin çıkarlarını gözeterek, daha sağlıklı, daha çağdaş ve geleceği tasarlayabilen bir vergi sistemine geçmemiz gerekli” görüşünü paylaştı.

‘EKİM’DEN SONRA TALEP YÜZDE 30 AZALDI’

Ali Bilaloğu, yıl sonu ve gelecek yıl beklentilerine ilişkin de konuştu.

Tüm dünyayı kasıp kavuran çip krizinin etkilerini Haziran’dan sonra görmeye başladıklarını aktaran Bilaloğu, pazardaki yüksek talebin faiz indirimleri ile birlikte düşüşe geçtiğini bildirdi.

Bilaloğu, “Ekim ayına kadar pazarda talep çok kuvvetliydi. Fakat, Merkez Bankası’nın Ekim ayında faiz indirimine gitmesi ve dövizin yükselmesine bağlı olarak fiyatlar arttı ve talep azalmaya başladı. Geçen haftaki showroom trafiği ile bundan 3 ay önceki showroom trafiği bizim markalarımızda yüzde 30 azaldı. Bu da talebin azaldığını gösteriyor” dedi.

Ali Bilaloğlu, Ekim’e kadar daha fazla araç tedarik edilebilseydi, sektör genelinde satışların yüzde 15 kadar artacağı tahmini ile de, otomotiv sektörünün yıl içinde çip krizi kaynaklı yaşadığı satış kaybına ışık tutmuş oldu.

‘PAZARIN SEYRİ STABİLİTENİN DEVAMINA BAĞLI’

Türkiye otomotiv pazarının ise 2021’i 750-800 bin adet aralığında kapatacağını kaydeden Ali Bilaloğlu, 2022 beklentileri ile ilgili olarak da belirsizliğe işaret etti.

Otomotiv pazarının birkaç faktöre bağlı olarak geliştiğini belirten Bilaloğlu, “Bunlar araç fiyatları, kredi faiz oranları ve ülkenin büyüme oranlarıdır. Faiz oranları aylık yüzde 1 civarında olduğunda, ekonomi de belirli bir büyümeye gelirse, o zaman otomotiv pazarı da büyüyor. Bu rakamları şu an için öngörmek zor. Son atılan ekonomik önlem adımları ile daha stabil bir ortama giriyoruz, bunun biraz oturması lazım. Stabil ortam devam ederse, 2022 yılında otomotiv pazarı 2021’in biraz altında kalacak şekilde gelişir. Fakat, volatilite son 6 hafta olduğu gibi devam ederse o zaman pazar 2022’de 500 bin adetlerin altına inebilir” görüşünü paylaştı.

Otomobil fiyatları düşecek mi?

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!