Rusya, güvenlik tekliflerine ilişkin ABD’nin yazılı yanıtını aldı

featured

Ukrayna krizi sebebiyle ABD ve Rusya arasında gerilim artmaya devam ediyor. ABD’den yapılan ‘Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması durumunda Putin’in şahsına yaptırım yapılacağı’ açıklaması sonrası Rusya Dışişleri Bakanlığı’na, güvenlik tekliflerine ilişkin ABD’nin yazılı yanıtı sunuldu. Öte yandan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya’nın anlaşma teklifine yazılı karşılığı ilettiklerini bildirdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ABD’nin Moskova Büyükelçisi John Sullivan’ın bakanlık binasına geldiği belirtildi.

Sullivan’ın, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko ile görüştüğü bilgisine yer verilen açıklamada, “ABD Büyükelçisi, Rusya’nın güvenlik tekliflerine ilişkin ABD’nin yazılı yanıtını teslim etti.” ifadesi kullanıldı.

BLİNKEN: DİPLOMATİK YOL OLUŞTURUYOR

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, yazılı yanıtın teslim edilmesinin ardından gazetecilere demeç verdi. Blinken, verilen yanıtın ileriye dönük ciddi bir diplomatik yol oluşturduğunu ve Rusya’nın dile getirdiği endişelere ilişkin ilkeli ve pragmatik bir değerlendirmeye sahip olduğunu söyleyerek, ABD’nin diyaloğa açık olduğunu belirtti.

ABD’nin NATO’nun açık kapı politikasına ilişkin duruşunu değiştirmediğini söyleyen Blinken, Rusya’nın “Ukrayna’nın NATO’ya alınmaması” talebini reddettiklerini belirtti.

Blinken şu ifadeleri kullandı: “Aylardır söylediğimizi tekrar ettik. NATO’nun ‘açık kapı’ politikasını sürdüreceğiz. Bizim duruşumuzda bir değişiklik yok. Açık kapı politikasını tartışmak, ABD’nin tek taraflı yapacağı bir şey değildir. Sanırım bundan daha açık konuşamam, açık kapı politikası sürüyor. Bizim taahhüdümüz bu.”

ABD ve müttefiklerinin endişelerinin yazılı yanıtta belirtildiğini ifade etti.

Blinken, Rusya Ukrayna’ya saldırırsa bunun Rusya’ya ağır maliyeti olacağını tekrarlarken; ABD güçlerinin tetikte hazır olduğunu ve ABD ve müttefiklerinin Ukrayna’ya yardımlarının durmayacağını söyledi. Blinken, “ABD’nin Kiev’e yaptığı askeri yardım bu hafta 3 parça halinde ulaşacak. Bu yardımların içinde Ukrayna’da ön saflarda kullanılacak Javelin füzeleri, diğer terörle mücadele sistemleri, 283 ton cephane ve askeri teçhizat olacak. Daha çok yardımın da önümüzdeki günlerde gitmesi bekleniyor” diye konuştu.

‘İYİ NİYET’ VURGUSU

Yazılı yanıtın detaylarını kamuoyuyla paylaşmayacaklarını belirten Blinken, Rusya ile diplomasinin “iyi niyet” çerçevesinde devam etmesini istediklerini vurguladı.

Blinken, yanıtlarında Rusya ile ortak zemin bularak çalışabilecekleri alanları da açıkladıklarını aktararak, “İlerleme kaydedilme potansiyeli gördüğümüz diğer alanları da belirledik. Buna, Avrupa’daki füzelerle ilgili silah kontrolü de dahil New START anlaşmasına ek bir mutabakat yaparak, bu anlaşmayı tüm nükleer silahları kapsayacak ve şeffaflık ve istikrarı artıracak şekilde genişletebileceğimizi belirttik.” dedi.

Blinken, Rusya’ya verilen yazılı yanıta ilişkin Kongre üyelerini bilgilendireceğini de sözlerine ekledi.

NATO DA TEKLİFİNİ İLETTİ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın güvenlik garantileri konulu anlaşma teklifine yazılı karşılığı ilettiklerini söyledi.

Stoltenberg, düzenlediği basın toplantısında, “NATO, Rusya’ya yazılı tekliflerini iletmiştir. Bunu ABD ile paralel şekilde yaptık.” dedi.

Anlaşmazlıkların diyalog ve diplomasi yoluyla çözülmesi gerektiğini vurgulayan Stoltenberg, NATO ve Rusya’nın Moskova ve Brüksel’deki ofislerini karşılıklı olarak yeniden açmalarını önerdi.

Stoltenberg, ayrıca risklerin düşürülmesi için mevcut askeri iletişim kanallarının tam olarak kullanılması gerektiği, bunun dışında acil durumlar için sivil bir “acil durum hattı” kurulması teklifinde bulundu.

Rusya ile gerçek bir diyaloğa hazır olduklarını ifade eden Stoltenberg, Rusya’nın başka ülkelere karşı zor kullanmaması çağrısında bulundu. Stoltenberg, her ülkenin kendi güvenlik düzenlemelerini seçme hakkı olduğunu yineleyerek Rusya’ya Ukrayna, Gürcistan ve Moldova’daki askerlerini çekme çağrısı yaptı.

MÜTTEFİKLERİ GÖRÜŞMEYE HAZIR

Stoltenberg, risklerin azaltılması, şeffaflık ve silahların kontrolü konularında görüşmeler istediklerini belirterek, “İlk adım olarak NATO-Rusya Konseyinde tatbikatlar ve nükleer politikalar hakkında karşılıklı bilgilendirmeler teklif ediyoruz. Ayrıca askeri şeffaflık konusunda Viyana Belgesini yenilemeliyiz.” diye konuştu.

Nükleer silahlar, orta ve kısa menzilli füzeler dahil olmak üzere silahların kontrolü hakkında da ciddi bir diyalog istediklerini aktaran Stoltenberg, “Tüm müttefikleri ve Rusya’yı, NATO-Rusya Konseyinde bütün konuları detaylıca ele almaya davet ettim. Müttefikler en kısa zamanda görüşmeye hazırdır.” ifadesini kullandı.

Stoltenberg, “NATO müttefiklerinin güvenliği ve Avrupa ile Kuzey Amerika’nın güvenliğine dayanak olan ilkelerden taviz veremeyiz ve vermeyeceğiz.” dedi.

Stoltenberg, NATO’nun “açık kapı” politikasına devam edeceğini, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması halinde bunun ağır bedeli olacağını da sözlerine ekledi.

LAVROV: TALEPLER KARŞILANMAZSA GEREKEN YAPILIR

Son olarak dün, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ‘Moskova’nın güvenlik talepleri karşılanmazsa gerekenin yapılacağını’ söylemişti.

Rusya, güvenlik tekliflerine ilişkin ABD’nin yazılı yanıtını aldı

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!