Sessiz sedasız devletin değil Cumhurbaşkanı’nın valisi olmuşlar!

featured

Daha önce “Vali, ilde devletin temsilcisi” olarak tanımlanırken, bu tanım 3 yıl önce KHK ile “Vali, ilde Cumhurbaşkanı’nın temsilcisi ve idari yürütme vasıtasıdır” diye değiştirildi.

Son yıllarda bazı valilerin, kaymakamların siyasetçi gibi davranmalarının, yasalarda yapılan değişiklikten kaynaklandığı ortaya çıktı. İl İdaresi Kanunu’ndan “Devletin valisi” tanımı kaldırıldı. Kanunda Valilerin, Cumhurbaşkanıyla göreve gelip, görevinin bitmesiyle valiliğin de sona ermesi ya da görev süresi dolmadan da görevden alınması hükmü yer alıyor. Ancak, gelecek Cumhurbaşkanı o valiler arasından yine atama yapabilecek.

MUHALEFETİN BUNDAN HABERİ YOK

Sözcü’den Saygı Öztürk’ün haberine göre, vali ve kaymakamların üyesi olduğu Türk İdareciler Derneği’nden bir yetkili yapılan bu değişiklikten muhalefetin bile yeterince bilgi sahibi olmadığını  kaydetti ve şunları söyledi: “5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 9 maddesinde ‘Vali, ilde Devletin ve hükümetin temsilcisi ve ayrı ayrı her bakanın mümessili ve bunların idari ve siyasi yürütme vasıtasıdır’ deniliyordu. 2 Temmuz 2018 çıkarılan 703 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile bu madde değiştirildi.

‘DEVLETİN TEMSİLCİSİ’ ÇIKTI

Yeni haliyle, ‘Devletin  temsilcisi’ çıkarıldı, yerine ‘Cumhurbaşkanının temsilcisi ve idari yürütme vasıtası’ olarak tanımlandı. Yetkili sözlerine şöyle devam etti: “Yeni sistemde bu arkadaşlarımız Cumhurbaşkanının atadığı ve ona karşı sorumlu kamu görevlileridir. Yani, Devlet temsili gibi hukuki bir statüleri yoktur. Bu durum bilinirse kim niye öyle yahut böyle davrandı diye eleştiride bulunmazlar.”

ATAMA KOŞULLARI DEĞİŞTİ

Vali ve kaymakamların atama koşullarında da bir değişikliğe gidildi. 5 yıl SGK’lı çalışan herkes Vali, 5 yıl kamu görevi yapan her fakülte mezunu Kaymakam olarak atanabilecek. Kaymakam, ilçede Cumhurbaşkanının idari yürütme vasıtası olarak tanımlandı, hiçbir temsil yetkisi kalmadı. Yani kaymakamların da hükümeti ve milli bayramlarda Devleti temsil yetkisi artık yok.

10 Haziran 2018’de Resmi Gazetenin mükerrer sayısında yer alan İl İdaresi Yasasında değişiklik öngören kararnamede şu hükümler yer aldı: “Atama şekilleri 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nde düzenlendi. 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 4. Maddesi, 1 sayılı cetvelde sayılan görevlilerin görev süreleri Cumhurbaşkanının görev süresi ile sınırlandırdı. Yani bugün Vali olarak görev yapanlar, Cumhurbaşkanının görev süresi sonunda onunla birlikte ayrılmak durumunda.”

Sessiz sedasız devletin değil Cumhurbaşkanı’nın valisi olmuşlar!

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 Yorum

  1. Yapmayın gözünüzü seveyim, Türkiye Cumhuriyeti kurulduğundan bugüne üç tane mülki amir vardır; Cumhurbaşkanı, vali, muhtar, kelimeler üzerinden oynayarak yeni birşeymiş gibi sunmayın. Eyalet valisi gibi bağımsız vali mi istiyorsunuz ne istiyorsunuz anlamadım ki.

  2. 22 Şubat 2021, 10:48

    Valiler Devleti temsil ettikleri için Bayrağımızı araçlarının sağında fors olarak kullanabilirdi, artık kullanamaz o zaman… Tersi bir durum Büyükelçiler için yapılmış. Onlar da sadece Devleti temsil eder hale gelmiş, hükümet kısmı çıkmış 1 nolu CB kararnamesi ile (Dışişleri Teşkilat Kanunu’na işlenmemiş bakanlık sitesinde hala)… Valiler bayrağı araçlarında taşıyamaz sadece CB ve Büyükelçiler taşıyabilir bundan sonra kanunen …

  3. Partili cumhurbaşkanı temsilcisi.

  4. 22 Şubat 2021, 08:37

    Turkiye Cumhuriyet’inin alti sinsice oyula oyula bizim olmaktan cikarilmis yonetimsel olarak.

  5. 22 Şubat 2021, 07:38

    Bunu gidip muhalefete gosterip sorun
    Deyin ki bak rejim degisti ve sizin yuzunuzden
    Oyunlarinizla Tayyip beyi sectirdiniz

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!