Şok Marketler’de 8 saat çalışmadan molaya çıkmak yok!

featured

Koronavirüs günlerinde en yoğun çalışan kesimlerden biri de market çalışanları. İstanbul Anadolu yakasındaki bazı Şok Market mağazalarında çalışanların, haftalık izin kullandırılmaksızın, haftada 77 saate yakın çalıştırıldığı belirtildi.

Buse ERDEM / Veryansın TV 

İstanbul Anadolu yakasındaki bazı Şok Market mağazalarında çalışanların haftalık izin kullandırılmaksızın, haftada 77 saate yakın çalıştırıldığı ve yemek molasına bile 8 saat çalıştıktan sonra çıkabildikleri öne sürüldü. Bunun sadece kalabalık muhitlerin olduğu marketlerde değil, küçük mahallelerde, 3-4 çalışanın olduğu marketlerde bile böyle olduğu ifade edildi. 10.00’da açılıp 20.00’da kapanan marketlerden iş çıkış saatinin ise ‘marketin toparlanması, temizlenmesi’ yüzünden 21.00’a kaydığı ve personelin 11 saat çalışmak zorunda kaldığı ileri sürüldü.

Gazeteci Tarık Tekgözli, market çalışanlarının ürün satışı, düzenlemesi görevlerinin yanı sıra malzemelerin taşınması gibi ağır işler de yaptığını hatırlatarak, “Yasal hakları dışında fazla çalıştırılması ve dinlenme sürelerini kullanamamaları sonucu çeşitli meslek hastalıkları yaşayabilmeleri olasılığı ve  iş kazası risklerinin artması market personelleri için büyük tehlike oluşturuyor” dedi.

Bu uygulamanın mağaza müdürünün kendi inisiyatifinde mi yoksa şirketin genel bir politikası mı merak edilirken Şok Marketler’den iddialara yanıt geldi. Şok Marketler’in iletişim ajansından ‘şirketin böyle bir politikası olmadığı, bu durumu kabul edilebilir bulmadıkları’ belirtilerek ‘gerekli denetimlerin yapılacağı’ açıklandı…

ASGARİ ÜCRETLİ İŞÇİ VE ÇALIŞANLARIN ÇALIŞMA SAATLERİ NE KADARDIR?

4857 sayılı İş Kanunu’nun 63. maddesi, haftalık çalışma süresinin 45 saat olduğunu, aksi kararlaştırılmadıkça bu sürenin çalışma günlerine eşit olarak dağıtılacağını hükme bağlamaktadır. Buna göre, haftanın altı günü çalışılan bir işyerinde günlük çalışma süresi 7.5 saat olacaktır.

Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz. Bir işçinin bu sınırları aşan sürelerle çalıştırılmasında;

a) 4857 sayılı İş Kanunu’nun 41, 42 ve 43 üncü maddeleri,

b) 79 sayılı Milli Korunma Suçlarının Affına, Milli Korunma Teşkilat, Sermaye ve Fon Hesaplarının Tasfiyesine ve Bazı Hükümler İhdasına
Dair Kanunun 6 ncı maddesi hükümleri uygulanır.

ÖĞLE ARASI KAÇ DAKİKADIR

Çalışanların günlük ortalama 9 saatlik mesai yaptığı Türkiye’de öğle araları hakkında bilgi sahibi olan çalışan sayısı azdır. Kanuna göre; eğer işçi 7.5 saatten fazla çalışılıyor ise, ara dinlenmesi en az bir saat olmalıdır. Ayrıca günde 7.5 saat çalışan işçinin ara dinlenmesinin de yarım saat olması gerektiği kanunda belirtiliyor. Bu sürenin üzerinde ara dinlenmesi kullandırmak ise işverenin inisiyatifindedir.

İş Kanunu’na göre işçiye dinlenme süresi:

– Dört saat veya daha kısa süreli işlerde on beş dakika,
– Dört saatten fazla ve yedi buçuk saate kadar (yedi buçuk saat dâhil) süreli işlerde yarım saat,
– Yedi buçuk saatten fazla süreli işlerde bir saat, Ara dinlenmesi verilir. (İŞ K. 68/I)

 

Şok Marketler’de 8 saat çalışmadan molaya çıkmak yok!

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!