Sömürgeci ruhları hortladı! Macron’dan Lübnan’da küstah ifadeler

featured

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 4 Ağustos’ta Beyrut Limanı’nda meydana gelen patlamanın ardından ziyaret ettiği Lübnan’ın başkenti Beyrut’a 3 hafta sonra ikinci ziyareti gerçekleştirdi. Macron’un burada gerçekleştirdiği konuşmada kullandığı, ”Lübnan halkına hizmet edecek reformların yapılacağından emin olmak istiyorum” ifadeleri sömürgeci zihniyetin bir uzantısı olarak değerlendirilerek tepki çekti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 3 hafta sonra yeniden Beyrut’u ziyaret etti. Macron, başkentte Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun tarafından karşılandı. Macron havalimanında yaptığı açıklamada, “6 Ağustos’ta söz verdiğim gibi tekrar Beyrut’a gelmekten çok mutluyum” ifadelerini kullandı.

9 Ağustos’ta Birleşmiş Milletler (BM) ve Fransa önderliğinde Lübnan’a yardım için uluslararası bir konferans düzenlediklerini hatırlatan Macron, yarın patlamanın gerçekleştiği Beyrut Limanı’nı ziyaret edeceğini dile getirdi. Macron, sağlık, eğitim ve kentin tekrar inşası üzerine projeler paylaşacağını açıkladı. Lübnan’ın 100. yılı vesilesiyle de Beyrut’u ziyaret ettiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Macron, Lübnan’ın siyasi durumunu inceleyeceklerini aktardı.

TEPKİ ÇEKEN AÇIKLAMA: REFORMLARDAN EMİN OLMAK İSTİYORUM!

Macron, siyasi gelişmeleri ülkenin iç işlerine müdahale etmeden ve egemenliğine dokunmadan fakat gereksinimlerden de ödün vermeden takip edeceğini vurguladı. “Lübnan’da başbakan seçimini onaylamak veya karşı çıkmak kesinlikle bana düşmez. Bu Lübnan’ın egemenlik meselesi, ama Lübnan halkına hizmet edecek reformların yapılacağından emin olmak istiyorum” ifadelerini kullanan Fransız Cumhurbaşkanı, reformların yapılmasına Fransa’nın da destek verebilmesi adına bunun gerekli olduğunu aktardı.

FRANSA CUMHURBAŞKANI PROTESTO EDİLDİ

Havalimanından Arap dünyasının divası olarak nitelendirilen Lübnanlı sanatçı Feyruz’un evine geçen Macron, burada bir grup göstericinin protestosuyla karşılaştı.

Parlamentodaki siyasi güçlerin dışında halkı temsil edecek bir hükümet istediklerini belirten eylemci grup, Lübnan’da uzun yıllardan beri yönetimi paylaşan siyasi grupları temsil edecek bir hükümetin kurulma çalışmalarına katkı sunmakla suçladıkları Macron’a tepki gösterdi.

BEYRUT LİMANI’NDAKİ PATLAMA VE HÜKÜMETİN İSTİFASI

Beyrut Limanı’nda 4 Ağustos’ta patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda önce yangın çıkmış ardından tüm kenti sarsan çok güçlü patlama meydana gelmişti.

Cumhurbaşkanı Mişen Avn, patlamaya 6 yıldır limandaki bir depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın yol açtığını söylemişti.

FRANSIZ İŞGALİYLE BAŞLAYAN KAOS

Osmanlı Devleti hâkimiyetinde yaklaşık 400 yıl kalan Lübnan’ın farklı din ve mezheplerden oluşan halkı, 1. Dünya Savaşı’ndan sonra girdiği Fransız mandasından 22 Kasım 1943’te kurtularak bağımsızlığına kavuştu ancak işgalci güç Fransa’nın arkasında bıraktığı mezhepsel yönetim sisteminin sorunlarından kurtulamadı.

Fransız işgalinin başladığı 100 yıldan beri siyasi ve güvenlik istikrarına bir türlü kavuşamayan Lübnan’daki mevcut mezhepsel yönetim sistemi, uzun yıllardan beri yaşanan savaş, işgal ve anlaşmalara rağmen hala kaoslarla halkı tehdit etmeye devam ediyor.

Lübnan, bağımsızlığına kavuştuğu 77 yıldan beri bölgesel ve uluslararası çekişmelerin de kurbanı olmaktan kurtulmadı.

Veryansintv.com

Sömürgeci ruhları hortladı! Macron’dan Lübnan’da küstah ifadeler

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 Yorum

  1. 1 Eylül 2020, 05:44

    Fransa, Beyrut patlamasından sonra bu kadar çabuk politika geliştirebildiğine göre demek ki patlama olabileceğini tahmin etmiş !! Ne kadar enteresaannnn …

  2. 1 Eylül 2020, 05:34

    1857 Sipâhi İsyânı (ing. Sepoy Rebellion) rûhu da hortladı, bilmemiz istenmiyor. Hindû Erdoğan Modi, Ayodhaya câmini, Ayasofya’nın ibâdete açılması fırsatını ganîmet bilinerek yıkıyor yerine Hindû tapınağı yapıyor, haberimiz olmuyor. O AVRASYA Perinçek’in anlattığı gibi değildir. Avrupa’dan da beter bir yerdir. Aradığımız huzûru, SAYIN GÜL’ü reisicumhur seçerek, British Commonwealth’te bulacağız inşallah [bkz: Gideon Rachman, “Erdogan and Modi thrive on divisive politics” (title over 2 columns) Global Affairs Opinion, © The Financial Times Limited 2020 No.40,475, Tuesday 11 August 2020, p.17].

  3. Sorun Macronun kendisi degil, araplarin millet olma özelligine sahip olamamalari. En zengininden en fakirine bu durum hic degismiyor..

  4. Sorun Macronun kendisi degil, araplarin millet olma özelligine sahip olamamalari. En zengininden en fakirine bu durum hic degismiyor..

  5. Uyuyan millet ya ölür yada köle olarak uyanır.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!