Tarım Bakanı Kirişçi, Venezuela tarımına hayran oldu, Türk tarımını yerdi

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, tarımsal yatırım için gittiği Venezuela’da tarım ve hayvancılığı övdü, Türkiye'den yakındı. Kirişçi, “Biz hayvancılık yapıyoruz; hayvanlarımıza sanki pizzacıdan pizza, burgerciden burger ısmarlar gibi dışarıdan yem alıp öyle yediriyoruz” dedi. Kirişçi'nin sözleri, “Türk tarım ve hayvancılığını 20 yıldır bakanı olduğunuz AKP iktidarı yönetmiyor mu?” sorusunu gündeme getirdi.

featured

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 400 bin hektar tarımsal alanda yatırım yapmak için Venezuela’ya gönderilmişti. Bakan Kirişçi, ziyaret kapsamında Venezuela Üretken Tarım ve Araziler Bakanı Wilmar Castro Soteldo ile de bir araya gelmişti.

Bakan Kirişci, önceki gün Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Venezuela’da mevkidaşı Soteldo’nun ev sahipliğinde verimli bir ziyaret yaptıklarını belirtti.

Paylaşımında, Soteldo’ya misafirperverliği için teşekkür eden Kirişci, “Gerçekleştirdiğimiz toplantı ve görüşmelerin akabinde havadan ve karadan teknik incelemelerde bulunduk. Bu ziyaretin, iki ülke arasındaki ikili iş birliği ilişkilerini daha da geliştireceğini umut ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Kirişçi’nin ziyaretine ilişkin görüntüler Venezuela basınında yer aldı. Buradaki topraklara imrenen Kirişçi’nin Türkiye’deki tarım ve hayvancılık düzenini eleştiren sözleri kameralara yansıdı. Türkiye’de yemin “pizza ve burger gibi” dışarıdan söylendiğini söyleyen Kirişçi, “Biz hayvancılık yapıyoruz; hayvanlarımıza sanki pizzacıdan pizza, burgerciden burger ısmarlar gibi dışarıdan yem alıp öyle yediriyoruz” dedi.

Kirişçi’nin sözleri, “Türk tarım ve hayvancılığını 20 yıldır bakanı olduğunuz AKP iktidarı yönetmiyor mu?” sorusunu gündeme getirdi.

İşte o görüntüler…

CHP’Lİ GÜRER: HAMBURGER ALIR GİBİ DIŞARDAN YEM ALDIĞIMIZI İTİRAF ETTİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin Venezuela’da yaptığı açıklamayı değerlendirdi.

“Tarım Bakanı Vahit Kirişçi’nin Venezuela’da yapmış olduğu açıklamalar ülkemizde yemde dışa bağımlılığımızın somut göstergesi oldu. Bakan ‘Hamburger alır gibi yurt dışından yem aldığımızı’ itiraf etti. Bunun yanı sıra Venezuela’ya verdiği akılda ‘Buradaki ekili arazilerinizi gördükten sonra neden hayvancılığı geliştirmiyorsunuz’ sorusunu sordu. Buğday için gitmişti, hayvancılığa da el attı.

AKP iktidarları döneminde gelen bakanların yurt dışında tarım yapma sevdası var. Herhalde ülkemizde tarımı nasıl bitirdiklerinin farkında oldukları için yurt dışı arayışlarına yöneliyorlar. Yurtdışında 2013 yılında Sudan’da ilk tarım sevdası başladı. Halihazırda burada şirket de kurulmasına rağmen herhangi bir üretim yapılmadı. Geçtiğimiz yıl Nijer’de tarım yapmaya gideceğimiz açıklandı. Bu yıl da Venezuela sevdası çıktı. Dünyanın farklı ülkelerinde tarım yapmaya gideceğiz, tarımın unutturulduğu yer ülkemiz, Anadolu ve Trakya coğrafyası. Buradaki sorunları çözecek bir anlayış ne yazık ki yok. Ülkemizde tarım her gün kan kaybediyor. Hayvancılık dip yapmış durumda.

BAŞKA ÜLKELERE AKIL VERECEĞİNE…

Kırsaldaki küçük aile tipi işletmeler kapanıyor, ahırlar boşalıyor. 12,5 milyon ton her yıl ülkemize ithal yem geliyor. Yemler; soya, arpa, mısır, ay çiçek tohumu küspesi ve pamuk tohumu küspesidir. Özünde bunları kendi ülkemizde yetiştirebilir ve ithal yeme muhtaç olmayız. Hayvancılık bu yüzden büyük sıkıntı içerisinde. Yüzde 70’i yem giderine ayrılan hayvancılıkta sürdürülebilirlik sorunu yaşanıyor.

Bakanlar, Türkiye’de sorunları çözme yerine başka ülkelere akıl vermeye devam ediyorlar. Bakan değişiyor, anlayış değişmiyor. Bu yaklaşımlar ülkemizde ne yazık ki tarımın daha da sorunlu olmasının nedeni oluyor.

Ülkemizde 3,5 milyon hektar yalnızca hububat ekim alanı ortadan kalkmış durumda. Çiftçi sayımızda 800 bine yakın azalma var. Kendi ülkemizde hem tarımı geliştirebiliriz hem hayvancılığı da bu anlamda daha iyi noktaya taşıyabiliriz. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü yurt dışındaki tarım için görevlendiriliyor. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü, kendi çiftliklerini ‘Ben bu işi bilmiyorum, özel sektör yapsın’ diye kiraya veriyor. Yani kendisine ait arazileri işleyemeyen Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nden Sudan’da, Nijer’de ve Venezuela’da tarım yapması bekleniyor.

İTİRAF ETTİ

Sudan ve Nijer gibi ülkelerden ülkemizde 45 günde ürün getirilebiliyor ve konteynerlerle taşınacak bu ürünlerin de maliyeti oldukça yüksek. Oradan alıp başka ülkelere ürün satmayı planladıklarını açıklıyorlar. Bunu başka ülkeleri de örnek gösteriyorlar. Ama bizim ülkemize başka ülkelerden gelip tarım yapanlar olduğuna göre, kendi ülkemizde tarım yapmak varken başka ülkelere gitmek yerine, önce kendi ülkemizin tarımını planlamalı, öngörülebilir bir tarım anlayışıyla ürünlerimizi katma değerli ürünlere dönüştürecek bir biçimde arttırmalıyız. Bu sorunları kendi ülkemiz tarımını çözerek bitirdikten sonra, yurt dışına bu tür arayışlara yönelmeliyiz. Bakanın sözleri talihsizlik, yaptığı açıklama bir itiraf gibi. Hayvancılık ve yemin önemini herkesin kabul ettiği gibi Bakan da kabul ediyor ama bunun ithal olduğunu da itiraf ediyor. Bakanın Türkiye’de yapacakları varken ilk süreçte Venezuela’ya gidip orada tarıma el atması akıl alacak bir durum da değil. Çünkü göreve geleli daha kısa bir süre oldu. Türkiye tarımının sorunları var, onunla ilgilensin ve onlara çözüm üretsin.”

Tarım Bakanı Kirişçi, Venezuela tarımına hayran oldu, Türk tarımını yerdi

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 Yorum

  1. 22 Temmuz 2022, 00:07

    Güleyim mi ağlayayım mı bilemedim.

  2. Eskiden bir aile reisinin 50 60 donum tarlasi vardi 5 cocuguda olsa gecinip gidiyorlardi yillar gecti o 50 60 donum tarlanin simdi otuz tane ortagi var biri ekse digeri izin vermiyor bu sorun nasil cozulur bilmiyorum ama bu yuzdende gencler koyu terkediyor

  3. Ülkede tarım yapacak adam mı var kırsalda yaşayan nüfus yaşlı geleneksel yöntemlerden vaz gecmiyor, yeni yöntemlere ve yeni türlere dirençli. Gençlerin hiç biri gidip Anadolu’da tarım yapmaz hayvancılık yapmaz. Atadan kalma bağı bahçeyi zeytinligi satma derdinde bütün gençlik. Herkes kendi etrafına baksin kırsaldaki akrabalarından gençlerden hangisinde yarım hayvancılık hevesi var. Kaldı ki hayvancılığın kazancıda iyi. Şehirde iç kirisa maaşlı çalışmaya hevesli

    • Önce şu eski nesil atalarımızdan kalan topraklarini evlatlarına miras bırakmayı öğrensin, becersin..bizler elbet o toprakları isler rizkimizi kazanırız, ancak ben çalışıp başkalari vereceksem, ben ve cocugum aç kalacaksa ya da ben çalışacam ama kese anamda, babamda olacak ve ben 40 yaşında gururlu, onurlu adam olacagim öyle mi..sırf Milletimizin egosu ve bencilliği bile üretime büyük engel teşkil ediyor..ancak kimse konuşmuyor, söyleyince deli diyorlar🤣🤣🤣

    • Hadi ordan gelenekselci yaşlı tarımcı gidip gdo’lu ithal yem ve gübre alırmı?

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!