TBMM’de ‘Lozan’ tartışması

featured

İstihdam paketine ilişkin teklifin TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri sırasında AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan ile CHP’li Özgür Özel arasında, ‘Lozan Antlaşması’ tartışması yaşandı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) ‘Lozan’ tartışması yaşandı. Kanun teklifinin görüşmeleri sırasında söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Atatürkçü Düşünce Derneğinin Lozan Anlaşması’nın kabulünün yıl dönümü vesilesiyle yarın Anıtkabir’e gerçekleştirmek istediği ziyaretin engellendiğini söyleyerek, söz konusu iznin verilmesini istedi.

AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, Türkiye’nin imzaladığı sözleşmelere bağlı olduğuna işaret ederek, “1924’te yapılmış bir anlaşmayı Türkiye’nin tapu senedi sayarsak, bu durumda 1920’de, 1923’te cumhuriyetimizin kuruluşunu nasıl bir devletin kuruluşundan önceye veya sonraya takaddüm eden veya teehhür eden bir noktaya bağlayabiliriz? Türkiye Cumhuriyeti’nin tapusu Çanakkale’de, Kocatepe’de, Dumlupınar’da ve şehitlerimizin kanıyla cephede ödenmiştir. Bir ülkenin tapu senedi, başka ülkelerle yapılan anlaşmaya bağlı olarak asla alınamaz.” diye konuştu.

CHP’li Özel, Lozan Anlaşması’na yönelik “Türkiye Cumhuriyeti’nin tapu senedi” nitelendirmesinin şahsına ait olmadığını, birçok siyasi tarafından kullanıldığını söyledi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, AKP’li Özkan’ın hamaset yapma girişiminde bulunduğunu belirtti. Türkkan, Özkan’ın, Yunanistan’ın işgal ettiği Ege’deki adalara yönelik açıklama yapmasını istedi.

‘TARİHİ SİYASETİN YÜKSEK SESLE TARTIŞMASI FAYDALI DEĞİL’

AKP Grup Başkanı Naci Bostancı, “hamasetin” kelime anlamının “yiğitlik, yüreklilik” olduğunu, bağlamında ve yerinde bu duyarlılık gösterilmemesi halinde sakil düşebileceğini ancak yerinde olması şartıyla hamasetin gerekli olduğunu kaydetti.

Lozan Barış Anlaşması’nın Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş anlaşması olduğunu belirten Bostancı, “Tarihi konuları siyasetin yüksek sesle tartışması kanaatimce faydalı değildir. Çünkü tarih, birçok farklı görüş, değerlendirmelere açık kapıları olan bir alandır. Daha ihtimamlı bir dille bu işleri, tarihi konuşmak daha doğru olur.” dedi.

Bostancı, CHP’li Özel’in sözünü ettiği, Atatürkçü Düşünce Derneğinin Anıtkabir’e yapmak istediği ziyaret için Genelkurmay Başkanlığından izin alması gerektiğini, merasimlerin bu izinle yapılabileceğini anımsattı.

AKP’li Özkan, yeniden söz alarak, “O destansı zaferler olmasaydı, Lozan Anlaşması da olmayacaktı. Onun için biz mücadelemizi, al bayrağımızı tapu olarak görürüz. Bu da ebediyete kadar varlığımızın göstergesi olacaktır.” diye konuştu.

CHP’li Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Lozan Barış Anlaşması’nın 93. yıl dönümünde yayınladığı açıklamasında anlaşma için “Türkiye Cumhuriyeti’nin tapu senedidir.” ifadesine yer verdiğini söyledi.

AKP’li Özkan da “Özellikle Özgür Özel’e teşekkür ediyorum, Reisçi olduğu için, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, övgüyle, saygıyla Lozan’a bağlılığını gösterdiği için.” dedi.

Genel Kurulda, kanun teklifinin kabul edilmesinin ardından gündemdeki diğer tekliflerin görüşmelerine geçildi.

Komisyonun yerinde olmaması üzerine TBMM Başkanvekili Haydar Akar, birleşimi, 28 Temmuz Salı günü saat 15.00’te toplanmak üzere kapattı.

TBMM’de ‘Lozan’ tartışması

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 24 Temmuz 2020, 08:20

    Burnumuzun dibindeki adaları geri alın sonra Lozan antlaşmasına laf sokun. Yunan açıkça bizim sahillerimize kadar gelip ve İstanbul’u gerialma hevesinde ve devlette hala nasıl Atatürk’e laf edecek peşindedir.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!