Timur Selçuk hayatını kaybetti

featured

Türk sanat müziği bestecisi Münir Nurettin Selçuk’un oğlu, besteci, piyanist ve yorumcu Timur Selçuk, 74 yaşında hayata veda etti. 

İstanbul’da 2 Temmuz 1946’da dünyaya gelen başarılı sanatçı, 5 yaşında piyano çalmaya başladı ve 7 yaşında ilk konserini verdi.

Lise eğitimini Galatasaray Lisesi’nde tamamlayan Selçuk, İstanbul Belediye Konservatuvarı piyano bölümüne devam etti.

Timur Selçuk, Paris’teki Ecole Normale de Musique de bestecilik ve orkestra yönetimi bölümünü bitirdikten sonra 1975’te Türkiye’ye döndü.

“Sen Nerdesin”, “Beyaz Güvercin”, “Ayrılanlar İçin” ve “İspanyol Meyhanesi” adlı eserlerin de aralarında bulunduğu unutulmaz şarkılara imza atan sanatçı, Ümit Yaşar Oğuzcan, Orhan Veli, Attila İlhan ve Nazım Hikmet’in şiirlerinden bestelediği şarkıları müzikseverlerle buluşturdu.

Usta sanatçı, 1976’da İstanbul Oda Orkestrası’nı kurarak kendi öğrencilerini yetiştirdiği Çağdaş Müzik Merkezi’ni hayata geçirdi.

Ankara Sanat Tiyatrosu’nda 10 yıl çalışan Selçuk, “Ferhat ile Şirin”, “Şeyh Bedrettin Destanı”, “Rumuz Goncagül ve “Galilei-Galileo” adlı eserlerle birlikte çok sayıda tiyatro oyununun müziklerine imza attı. “Sarıpınar 1914”, “Üç İstanbul”, “Cahide”, “Hakkari’de Bir Mevsim” filmlerinin müziklerini de yapan sanatçı, 1998’de “Devlet Sanatçısı” unvanını aldı.

Usta sanatçı, müzikle geçen 50 yılını kutlamak amacıyla 2018’de İstanbul’da beyaz kıyafetler içinde bir konser vermiş ve yarım asır süren müzik yolculuğunu dinleyicilere anlatmıştı.

ATATÜRK VURGUSU

Timur Selçuk, geçen yıl verdiği bir röportajda, “Bir sanatçı olarak siz kendinizi nasıl tanımlıyorsunuz?” sorusuna şöyle yanıt vermişti:

“Ben bu ülke için üretim yapıyorum. Şarkılarım her kesimden insana dokunuyor.
Kendimi hiçbir zaman ‘Şu kesimin sanatçısıyım’ diye tanımlamadım, böyle ayrışmaları da doğru bulmuyorum.
Bu ayrışmalara son vermek için diyalog kurmalıyız.
Sessiz kalarak hiçbir sorunu çözemeyiz. Gençlere ve öğrencilerime hep şunu söylüyorum:
İki Mustafa’yı doğru kavrarsak bu topraklarda hiç çatışma yaşanmaz.
Peygamber Efendimiz’in hayatı ve bize ilettiği Kuran’ı Kerim’i iyi anlamalıyız önce. Manevi değerlerin bütününü anlatan kitabımız bize öncülük etmeli. Bir de Mustafa Kemal’in Kurtuluş Savaşı’ndaki tüm emperyalist güçlerle mücadelesi ve cumhuriyeti kurarkenki yaklaşımını çok iyi kavramalıyız.
Yeni kuşaklar Mustafa Kemal’in onlara bıraktığı ‘Nutuk’ kitabını iyi anlamalı.
Hem Müslümanlığı yaşayışımızla, hem de cumhuriyetimizle bütün dünyaya ışık tutacak kadar önemli bir ülkeyiz.
Bu açıdan Türkiye olarak diğer ülkelere de yol gösterici olmalıyız.”

Timur Selçuk hayatını kaybetti

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 Yorum

  1. 7 Kasım 2020, 06:26

    Hem kemalist, hem sosyalist, hem müslüman olmayı benliğinde bütünleştirebilen ender aydınlarımızdan, yurtsever Türk aydını için özgün bir örnek, bir prototip idi.
    Haberlerde, onun siyasi duruşuna hiç bir kanalın değinmemiş olması, bu özelliğine dair bir karartma çabası; ama İnanıyorum ki gelecekte sadece sanatıyla değil, siyasi kişiliğiyle de anılacaktır.

  2. 6 Kasım 2020, 13:06

    Gerek sanatıyla gerek insan olarak duruşuyla bu ülkeye çok şeyler kattığına inanıyorum. Devlet töreniyle uğurlanması gereken bir sanatçıdır Timur Selçuk.. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun.

  3. 6 Kasım 2020, 11:43

    Küçük adamların büyük gürültüyle uğurlandığı bir dünyadan, Timur Selçuk sessiz sedasız göçtü…

  4. Çok üzüldüm, gerçekten bir yıldız kaydı. :( Taşı toprağı ağır gelmesin, sevenlerine sabır diliyorum.

  5. Allah rahmet eylesin.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!