Türk Kadın Hareketi’nden ‘6284’ tepkisi: Kabul edilemez

AKP ile Yeniden Refah Partisi’nin imzaladığı protokolün, 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’da değişiklikleri içermesine bir tepki de Türk Kadın Hareketi'nden geldi. 

featured

AKP ile Yeniden Refah Partisi’nin imzaladığı ittifak protokolü ortaya çıktı. İttifak metninde, 6284 sayılı kanunda bazı maddelerin yumuşatmaya gidilerek kabul edildiği görüldü. Metinde, “Aile bütünlüğünün korunması için mevcut yasalardaki aykırı hükümlerin ayıklanmasına, manevi değerlerimize aykırı fiillerin ve sapkınlıkların önlememesine yönelik yasal düzenlemelere, süresiz nafaka konusundaki mağduriyetlerin giderilmesine ağırlık verilecektir” ifadesine yer verildi. Mutabakat metninde “Toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin düzenlemelerden vazgeçilmesi” maddesinin yer aldığı görüldü.

AKP ile Yeniden Refah Partisi’nin imzaladığı protokolün, kadın haklarını ilgilendiren temel yasalardan olan 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’da değişiklikleri içermesi tartışmalara sebep oldu.

‘ŞİDDETİ ONAYLAMAK ANLAMINA GELİYOR’

Türk Kadın Hareketi’nden tartışmalara ilişkin yapılan açıklamada “Kadınlar bütün insanların yarısı, tamamlayanı olduğu halde ‘Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’ 6284 Sayılı Kanun’un siyasi pazarlıklara malzeme olması kabul edilemez. Kadınların yıllara yayılan mücadelesi ile elde ettiği kazanımları kolayca harcama, içini boşaltma, gözden çıkarma tutumu affedilemez.” denildi.

6284 sayılı kanunun öneminin vurgulandığı açıklamada “Kadına yönelik şiddetin hız kesmediği günümüzde böyle bir adım atılması şiddeti hoş görmek hatta onaylamak anlamına gelmektedir.” ifadeleri kullanıldı. Türk Kadın Hareketi, 6284 sayılı kanundan vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

Açıklamanın tamamı şöyle:

6284 SAYILI KANUN NEDİR?

6284 sayılı kanun; Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 8 Mart 2012’de kabul edilen ve 20 Mart 2012’de T.C. Resmî Gazete’de yayımlanan yasadır.

Kanun, şiddete uğrayan veya uğrama riski bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takibe maruz kalan kişilerin korunması ve şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirleri içermektedir. Kanun, fiziksel şiddetin yanı sıra, ekonomik, psikolojik, cinsel şiddet gibi farklı şiddet türlerini de kapsamaktadır.

KORUYUCU VE ÖNLEYİCİ TEDBİRLER

Sığınma Evi Talep Etme Hakkı:

Eşinden şiddet gören kadın, güvenli bir yere ihtiyacı varsa bağlı olduğu ildeki İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne başvuru yaparak sığınma başvurusunda bulunabilir; kendisi ve çocukları için bulunduğu şehirde veya başka bir şehirde uygun bir barınma yeri isteyebilir.

Geçici Koruma Altına Alınmayı (Yakın Koruma) Talep Etme Hakkı:

Mağdur, şiddet uygulayan ya da uygulama ihtimali olan kişinin zarar vermesinden endişe ediyorsa, en yakın karakola, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerine, Aile Mahkemelerine veya Cumhuriyet Başsavcılıklarına başvurarak kendisine eşlik edecek bir polisin görevlendirmesini isteyebilir.

Uzaklaştırma İsteme Hakkı:

Mağdur, şiddet uygulayan kişiyi birlikte yaşadığı ortak konuttan uzaklaştırabilir, karar süresi içinde bu konuta, iş yerine, çocuğunun okuluna ve kendisine yaklaşmasını engelleyebilir.

Şiddet Uygulayanın Rahatsız Etmesinin Engellenmesini İsteme Hakkı:

Mağdur kişi, şiddet uygulayanın kendisine telefon, mail, sosyal medya veya herhangi bir yöntem aracılığıyla ulaşmasının engellenmesini isteyebilir.

Adresinin Gizlenmesini İsteme Hakkı:

Can güvenliği tehdit altındaysa veya şiddet uygulayandan kaçıyorsa, kimlik ve adres bilgilerinin tüm resmi kayıtlarda gizlenmesini isteyebilir.

Kimlik Bilgilerinin Değiştirilmesini İsteme Hakkı:

Can güvenliği tehdit altındaysa kimlik bilgilerinin değişmesini yani kendisine yeni bir isim soy isim verilmesini isteyebilir. Başvuru mutlaka bir avukat aracılığıyla doğrudan Aile Mahkemelerine yapılmalıdır

Geçici Maddi Yardım Talep Etme Hakkı:

Kendisi veya çocukları için maddi yardım talep edebilir. Bunun için Kaymakamlıklara, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerine, Aile Mahkemelerine veya başvurabilecektir.

Eve Aile Konutu Şerhi Konulmasını İsteme Hakkı:

Mağdur, eşiyle oturduğu evin tapusu eşinin üzerine ise Tapu Müdürlüğüne, Tapu Müdürlükleri reddettiği takdirde Aile Mahkemelerine giderek eve aile konutu şerhi koydurabilir. Bu şerh konulduğu takdirde mağdurun eşi, mağdurdan habersiz o ev ile ilgili herhangi bir işlem (satma, kiraya verme vs.) yapamayacaktır.

6284 SAYILI KANUN

Türk Kadın Hareketi’nden ‘6284’ tepkisi: Kabul edilemez

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Ulu Önder,dünyanin gelmis gecmis en büyük devrimcisi ve lideri,Mustafa Kemal Atatürk’ün kadinlarimiza vermis oldugu haklar,parti amblemi altinda karanlik dehlizlerde yasayan gerici örgütlerin istegi dogrultusunda,Taliban zihniyetli Cumhur Ittifaki tarafindan yok ediliyor.Kadin düsmanligi Allahin emriymis gibi bir algi yaratilarak ,kadini sadece mutfakta yemek yapan,yatakta erkegi doyuran ve bol bol cocuk yapan bir obje olarak göstermeye calistilar ve calisiyorlar.Bu zihniyette olan erkek kilikli yaratiklarla yasayan kadinlara da acimaktan baska birsey gelmiyor insanin elinden.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!