Türk kimliği ve bir modern dönem ideolojisi: Milliyetçilik

Mustafa Özgür Sancar yazdı...

featured

Uzun süredir sistemli biçimde sürdürülen ve olası erken seçim öncesi yüksek sesle telâffuz edilen Anayasa’dan Türk ifadesini çıkarma eğilimi, Ali Babacan’ın açıklamaları ve pek çok yerde Türk yerine “Türkçe Edebiyat”, “Türkiyeli” gibi zorlama tanımlarla kendini somutlaştırıyor.

Neden Türk demekten çekiniyorsunuz? 

LİBERAL TEZLER, AYRILIKÇILARDAN OY VE ROL KAPMA HAMLESİ 

Babacan’ın Türk vatandaşlığı tanımını değiştireceğine yönelik açıklaması ülkedeki ayrılıkçı harekete şirin gözükme çabasının ötesinde bir anlam taşıyor. Etnik ayrılıkçı/bölücü hareketin etki alanında olan kitleden oy koparma, daha ileri aşamada, HDP isimli etnik ayrılıkçı parti kapatılırsa, buraya oy veren seçmen kitlesini kendi oy havuzuna dönüştürme planını içeriyor.

Cemaatlerin dernek statüsünde kabul edilmesi yönündeki açıklaması de benzer bir amacın tezahürü…

Ulus kimliği ve laik devleti hedef alıyor. Aslında bu ve benzeri planlar toplamda Ulus Devleti ortadan kaldırmanın adımları. Devrimle kurulan ve devrimlerle kendini var eden Türkiye Cumhuriyeti tasfiye edilmek isteniyor. Devrim kanunlarının karşısına, özerklik konuluyor; cemaatlere dernek statüsü tanınarak, devletin seküler tabanı ortadan kaldırılıyor; Türk ifadesinin değiştirilmesi ise ulus devlet kimliğinin yok edilmesi anlamına geliyor. Bir balkanlaştırma projesi…

TÜRK KİMLİĞİ, ULUS DEVLET VE ULUSAL EGEMENLİK 

Ulus devlet, Türkiye’nin bağımsız ve üniter yapısının teminatıdır. İç pazarını geliştiren, gümrük duvarları olan, üreten, tüm dünyayla karşılıklı bağımsızlığa saygı temelinde ilişkiler geliştirebilen bir devlet modelini ihtiva eder. Bağımsız ve özgür bir ülke için olmazsa olmazdır ulus devlet; içerde de temel özgürlükler, hukuk ve yurttaş haklarını güvence altına alır. İnsanı, hak ve hukukunu bilen, modern bir yurttaşa dönüştürür. Modernizmin kurulması ve devam ettirilmesi tam da buna bağlı,

Bir üst kimlik inşâasıdır ulus devlet… etnik kökenine bakmaksızın herkesi yurttaşlık temelinde bir üst kimlikte birleştirir.

Mustafa Kemal Atatürk’ün tarif ettiği şekliyle, 1924 Anayasası’nda Türk kimliği, “Türkiye ahalisine, din ve ırk farkı gözetilmeksizin vatandaşlık itibarıyla Türk denilir” şeklinde tanımlanmıştır. 

BİR MODERN DÖNEM İDEOLOJİSİ MİLLİYETÇİLİK 

Ortaçağa özgün “nation” kavramı modernizm öncesinde etnik ve dinî bir çerçevede anlaşılıyordu.

Büyük Fransız Devrimi, kavramın modern ölçülere kavuşmasını sağladı.

Fransa, başta Bourbonlar olmak üzere, hanedanların egemenliğine son verip, Bask, Bröton, Katalan, Alzaslı, Korsikalı gibi pek çok etnik kökeni bir üst kimlikte buluşturarak bir ulus devlet yarattı.

Buradan da anlaşılacağı üzere, ulusçuluk yani milliyetçilik modern dönemlerin ürünüdür.

Bir ırkın üstünlüğüne, bir etnik unsurun egemenliğine işaret etmez.

İmparatorluklar çağının aşılmasıyla gelişen burjuvazi, eskinin yerine yeni devleti birleştirici bir kimlik sayesinde kurabilmiştir. Ulusçuluk tam da bu birleşmenin ürünüdür. Ulus devlet sayesinde işçi ve geniş emekçi kitleler toplumsal ve tarihsel gelişimlerini sağlayıp, mevcudu aşabilecek daha ileri bir sistemi kurma potansiyeline sahip oluyorlar. Bu olgu, bir tarih yasasıdır; ulus devletin kapsamı ve gelişimini anlatır.

Atatürk’ün tanımını verdiği Türk kimliği ve milliyetçiliği işte bu çerçevede anlam bulur. Kimseyi dışlamaz; fakat kapsayıcıdır, bir modern dönem ideolojisidir.

NEDEN FRANSIZ EDEBİYATI DİYORSUNUZ DA TÜRK EDEBİYATI DEMİYORSUNUZ 

Türkler yüzyıllar boyunca yürüyerek dünyayı değiştirdiler; bu uzun yolculukta pek çok kültür ve kavimle karıştılar. Bugün Türklerin en ileri devleti olan Türkiye Cumhuriyeti yüzyıllara dayanan bu zenginliğin üzerinde kurulan bir ulusu ifade eder.

Fransızlar Fransız olmaktan, Alman Alman olmaktan, İspanyol İspanyol kimliğiyle gurur duyarken, neden Türkiye’de Türk demeye imtina edenler var? Neden Boğaziçi Üniversitesi’nin kütüphanesinde Fransız Edebiyatı, İtalyan Edebiyatı ya da İspanyol Edebiyatı rafları var da, sıra Türk edebiyatına gelince Türkçe Edebiyat şeklinde zorlama bir ifadeye yer veriliyor? Edebiyat, İngiliz, İspanyol hatta ABD’ye gelince ulusal olabiliyor da Türkiye’ye gelince mi evrenselleşebiliyor? Yani madem Türkçe Edebiyat, o hâlde neden Fransızca Edebiyat olmuyor, Fransız edebiyatı oluyor?

Bunun basit ve tek bir cevabı var: Bilinç bulanıklığı.

Tarih bilincinden, ekonomi politik ve toplum gelişimi bilgisinden yoksunsanız, reel politiğe dair tek bir doğru tutum takınamazsın.

Baştan kaybetmişsiniz, hiç kazanamayacağınız bir oyuna başlamışsınız demektir.

Türk demeyerek, Kürtçü ayrılıkçıları, ümmetçileri, özerklik politikaları üzerinden ulus devleti parçalayıp, balkanlaştırmaya çalışanları ihya etmiş olursunuz; ama ne evrensel ne modern, daha da önemlisi, ne de vatansever olabilirsiniz.

Türk kimliği ve laiklik modern Türk devletinin varlık koşuludur; birey olmanın ve özgürlüklerin teminatıdır. 

Benim en önemli kimliğim Türklük… Türk olmaktan gurur duyuyorum ve hayatımın sonuna kadar da gurur duyacağım.

Türk kimliği ve bir modern dönem ideolojisi: Milliyetçilik

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 Yorum

  1. 10 Ocak 2023, 22:12

    İç ve diş düşmanın on yıllardır korktuğu ve ortadan kaldırmak için çırpındığı ulusal bilinç. Yazınız bu gerçeği ortaya koyuyor
    . Ne yazık ki bunu vurgulamanın ne derece önemli olduğunda Ülkemizde ki
    farkındalık
    zayıf.

  2. Bu kadar çok vatanını sevmeyen insan nerede yetişti? Çok üzücü!

  3. vatanperver insanları tenzih ederim ama herkes kimin ne olduğunu ve kimin ne demek istediğini çok iyi biliyor! Gazi der ki; Fikirler, zorla şiddetle topla tüfekle değiştirilemez ama sabahtan akşama kadar Türk’e küfredenler kanun, nizam, hukuk, tanımazsa Anayasa paçavraya dönüştürülmüşse ne yapmalı?

  4. 10 Ocak 2023, 11:10

    Nasip meselesi.Allah ben türküm demeyi nasip etmiyor.demesinler de zaten.türkun şerefli tarihine dahil olmasınlar,yerden biten alelade bir ot gibi dünyada bitip solsunlar.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!