Türkiye bütün haklarını devretti mi?… Rus müsteşar: Akkuyu Rusya’nın malı

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Doğan Aydal, tartışma konusu olan Akkuyu Nükleer Santrali’ne ilişkin, Rusya Federasyonu Büyükelçiliği Müsteşarı Aleksandr Sotniçenko'nun kendisine bir özel sohbette 'Akkuyu Rusya’nın malı' dediğini aktardı. Aydal, “Hükümetimiz, Rusya’nın sahibi olduğu Akkuyu Nükleer Santrali’ne yaptığı yatırımı, Rusya’nın bir jesti gibi gösterme gayreti içinde. Ancak son gelişmelerden anlaşıldığı kadarıyla Türkiye, Akkuyu üzerindeki bütün haklarını Rusya’ya devretmiş gözükmektedir.” dedi.

featured

VERYANSIN TV

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Aydal, Mersin’in Gülnar ilçesi Büyükeceli mahallesinde yapımı süren Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili yazılı açıklamada bulundu.

AKKUYU EMSALİNİN 2 KATI FİYATINA YAPILIYOR

Son dönemdeki Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili bazı gelişmelerin, santralin sahipliği konusunda önemli şüphelerin doğmasına yol açtığını belirten Aydal, açıklamasında şunları kaydetti:

“Malum olduğu üzere AK Parti Hükümeti ile Rusya arasında 2010 yılında imzalanan anlaşma ile 4800 MW gücünde, dört reaktörlü bir santralin yapım anlaşması imzalanmıştı. Bu anlaşmanın YİP ( Yap,İşlet, Devret) yapım bedeli resmi olarak hiç açıklanmamıştı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı eski Bakanı Taner Yıldız’ın basına düşen açıklamalarına göre bu rakam 22-25 milyar dolar arasında değişmektedir. Bu rakam aynı güçte bir santral yapımının iki misli bir değerdir. Rusya ile yapılan sözleşme çerçevesinde bitirilecek ilk iki reaktörün üretiminin %70’i Türkiye’nin, %30’u Rusya’nın olacak, son iki reaktörün üretiminin %30’u Türkiye’nin, %70’i Rusya’nın olacaktı. Buna göre yapılacak reaktörlerin iki tanesi bizim, diğer ikisi Rusya’ya ait olacaktır. Bir başka deyişle, Türkiye yönetiminde bulunacak her reaktörün maliyeti, piyasa fiyatlarına göre yaklaşık 2,5 Milyar dolar değil, 11 Milyar dolar olacaktı. Rusya, kendi reaktör payı üzerinden ürettiği elektriği istediği fiyatla pazarlama şartı da getirmişti. Hükümet, milletimize karşı oluşturduğu bir algı yönetimi ile bütün reaktörleri Türkiye’nin malı gibi göstermektedir. Ancak yeni gelişmeler bu santralin tamamının Rusya’nın malı olduğu yönündedir.”

‘RUS MÜSTEŞAR: AKKUYU RUSYA’NIN MALI’’

Bu gelişmeleri Rusya Büyükelçi Müsteşarı’nın da teyit ettiğini belirten Aydal, şöyle devam etti:

“Bu Reaktörlerin, hatta santralin tamamının Türkiye’ye ait olmadığına dair üç önemli gelişme yaşandı. Bunlardan ilki 14 Haziran 2022 tarihinde, D8’in 25. yıl kutlamaları çerçevesinde, toplantıya katılan Rusya Federasyonu Büyükelçiliği Müsteşarı Sayın Doç. Dr. Aleksandr Sotniçenko ile Akkuyu Nükleer Santrali üzerine yaptığımız özel görüşmedir. Bu sohbette Sayın Müsteşar, Akkuyu Nükleer santralinin Rusya’nın malı olduğunu, Rusya’nın Türkiye’deki bir yatırımı olduğunu, birkaç şahit huzurunda açıkça ifade etmişti. Bunu teyit eden İkinci olay ise, Rusya Federasyonu Başkanı Putin’in Bloomberg basın ajansına yaptığı açıklamadır. Bu açıklamada Putin, Akkuyu Nükleer santralinin %99’unun ROSEATOM şirketine ait olduğunu ve tamamlanması için 15 milyar dolar göndereceğini ifade etmiştir. Üçüncüsü ise Akkuyu Nükleer Santrali’nin işleticisi Rosatom şirketinin 29 Temmuz günü ani bir kararla santralin inşaatının Türk ortağı IC İçtaş şirketiyle sözleşmeyi feshetmesidir. Hükümetimiz ise, Rusya’nın sahibi olduğu Akkuyu nükleer Santraline yaptığı yatırımı, Rusya’nın bir jesti gibi gösterme gayreti içine girmiştir. Bu ifadelerden anlaşıldığı kadarıyla Türkiye, Akkuyu Nükleer Santrali üzerindeki bütün haklarını Rusya’ya devretmiş gözükmektedir.”

‘BAKAN DÖNMEZ HALKI YANILTIYOR’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in geçtiğimiz günlerde yaptığı TV konuşmaları ve basın bildirisi ile halkımızı yanıltıcı beyanlarda bulunduğu eleştirisini yönelten Aydal, “Şöyle ki Sayın Dönmez’in ifadesine göre Santral tamamen bitirildiğinde, 4800 MW’lık bir nükleer santral gücünün üreteceği elektriğin Türkiye ihtiyacının %10’unu karşılayacağıdır. Türkiye’deki santrallerin toplam kurulu gücü 100.666 MW’ı geçmiş durumdadır. Bu güç, bütün reaktörlerin bitirileceği düşünülen 2026 yılında en az 130.000 MW olacağından, Akkuyu Nükleer Santralinin Türkiye’ye katkısı %3,5 civarında olacaktır. Ayrıca, bu tip santrallerin ekonomik ömrü Sayın Bakanın dediği gibi 60 yıl değil 40 yıldır.” ifadelerini kullandı.

HÜKÜMETE AKKUYU SORULARI

Aydal, İktidarın cevaplaması istemiyle şu çarpıcı soruları yöneltti:

*Santral Türkiye’nin değilse Mersin Akkuyu Rusya’ya nasıl ve niçin tahsis edilmiştir?

*İlk kez Türkiye’de kurulacak olan WWER 1200 santrali ne kadar güvenlidir?

*Radyoaktif U235 izotop zenginleştirme tekniği Türk Bilim adamlarına öğretilecek midir?

*Nükleer atıklar hangi ülkeye gömülecektir?

*Akdeniz’in kıyısında Türkiye’nin olmayan bir santralde güvenlik nasıl sağlanacak, casusluk faaliyeti nasıl engellenecektir?

*Fabrika ekonomik ömrünü tamamlayıp söküm günü geldiğinde hangi ülke sorumlu olacaktır?

*Rusya bize sadece elektrik satacak ise, bu santral neden Rusya topraklarında yapılmamıştır.

* Akkuyu Nükleer AŞ’nin Türk ortağı IC İçtaş Firmasının %50 ortağı olduğu TC-IC Ortak Girişim Şirketinin sözleşmesi neden feshedilmiştir?

 

thumbnail
İlişkili Haber

IC İçtaş’tan, Akkuyu Nükleer’in sözleşme feshine ilişkin açıklama

Türkiye bütün haklarını devretti mi?… Rus müsteşar: Akkuyu Rusya’nın malı

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

6 Yorum

  1. bomba iddia yer yerinden oynar ama ne hakta ne muhalefette hesap soracak çap yok.

  2. Ülkeyi bozdurup bozdurup harcadılar yediler. En kötü tarafı durmuyorlar, bir sınırları yok bunların.

  3. Bu adı konmamış bir iflastır. Devletin malını ya abd’ye ya rusya’ya, artıklarını da yandaşlarına peşkeş çekiyorlar. Yazıklar olsun!

  4. Incirlik’te NATO’nun (Amerika’nIn) nukleer silahlarI var. Teorik olarak baska yere nakledilebilirler. Meclis karar alIrsa bu silahlar Turkiye dIsIna cIkarIlabilir.
    Kontrolu bizde olmayan ve nasIl kontrol edilecegini bilmedigimiz bu nukleer santrali yabancI bir gucun ulkemizde kurmasIna ve kontrol etmesine izin vererek bu gucun insafIna bIrakIlmamIzIn adI nedir?

  5. Maliyet konusunda ner bir şey söylemek zor.bati bizden 2 tane füzeyi kıskanirken sen piyasanın 20 katı para versen yapmazlar.burafsn hareketle ruslar bize normalden pahalıya santral yapıyor diye yakınmak yersiz.bunu üretecek teknolojimiz yoksa verdiğin para neyse ederi de odur.

  6. Bir tane duzgun isleri yok. Komisyonlarini yine almislardir misliyle.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!