Türkiye’nin en güçlülerinden… Tuna Tavus başarısının sırrını anlatıyor

featured

Türkiye’nin en güçlü sporcularından Tuna Tavus, powerlifting sporunu, hedeflerini, motivasyon kaynaklarını Veryansın TV’ye anlattı.

MERVE DUMAN / VERYANSIN TV

Tuna Tavus, 22 yaşında. Ankara Üniversitesi İspanyol Dili ve Edebiyatı bölümünde okuyor, 3. sınıfta. Şu anda 145 kilo ağırlığında ve 2 metre boyunda. Türkiye’nin en güçlülerinden Tuna Tavus, yaptığı sporu ve hedeflerini Veryansı TV’ye anlattı.

POWERLİFTİNG NEDİR?

Powerlifting sporcusu olan Tuna, yaptığı sporu şu cümlelerle tanımladı:

“Powerlifting; squat, benchpress, deadlift hareketlerinde tek tekrarda belirli kurallar çerçevesinde en yüksek ağırlığı kaldırmaktır. Mesela squat’ın belirli kuralları; kalça eklemi diz ekleminin altında olmak zorunda, hakemin başla ve koy komutları var. Bench’te de aynı şekilde başla barı yani halteri indirdiğimizde altta tutmak zorundayız, durdurmak zorundayız. Hakem bas dediğinde basıyorsunuz. Koy dediğinde koyuyorsunuz.  Deadlift aynı şekilde kaldırdıktan sonra hakem indir demeden indiremiyorsunuz. Böyle kuralları var powerlifting’in.”

BİR TON KALDIRMAYA YAKLAŞTI

Tuna Tavus; toplam kaldırdığı ağırlığın 950 kilogram olduğunu ancak bunu spor salonunda yaptığını söyledi. En kısa zamanda bu totali tescilleyeceğinin altını çizen Tuna, kaldırdığı en yüksek ağırlıkları şöyle açıkladı:

“Benim salonda yaptığım en yüksek ağırlıklar squat’ta 320 kilogram ile tek tekrar, bench press 240 kilogram ile tek tekrar, deadlift 390 kilogram ile tek tekrar.  Bunların toplamı alınıyor powerlifting’de, total deniliyor buna. Total kaldırdığım ağırlık 950 kilogram yapıyor.”

‘HALTER FARKLI BİR SPOR’

Powerlifting’in en çok karıştırılan taraflarından birinin halter sanılması olduğundan bahseden Tuna Tavus, sözlerine şöyle devam etti:

“Şimdi adam beni görüyor hareketi yaparken “Halter mi yapıyorsun?” Diyor. Şimdi, halter farklı bir spor. Halterde clean and jerk (silkme) denen bir hareket var. Snach (koparma) denen bir hareket var. Bu iki hareketin toplamı alınıyor ve total o şekilde belirleniyor. Powerlifting’de 3 hareket var: squat (çökme), benchpress (yatarak halter kaldırma), deadlift (yerden kilo ile doğrulma). Tamamen farklı sporlar. Basketbolla futbol nasıl farklıysa halterve powerlifting o şekilde farklı aslında.”

‘TEK ÖNEMLİ ŞEY SAF GÜÇ’

Tuna Tavus, powerlifting ile halterin en temel farkını şu şekilde anlattı:

“Powerlifting tamamen güç üzerine bir spordur, tek önemli şey saf güç. Ama halterde hız, teknik, güç hepsinin eş zamanlı olarak ağırlığa uygulanması gerekiyor. Temel fark budur. Bunu insanlar çok karıştırıyor.

Spesifik olarak 3 senedir powerlifting ile uğraştığını söyleyen Tuna, öncesinde amatör fitness ile uğraştığını belirtti.

‘HER ZAMAN GÜÇLÜYDÜM’

Tuna Tavus, motivasyon kaynağını şu sözlerle anlattı:

“Aslında her zaman güçlüydüm. Bu spora başladığımda da diğer insanlara göre daha hızlı geliştim, daha ağır kilolar kaldırabildim. Genetik olarak da müsaittim. Sürekli gelişmek beni oyunda tutan şey oldu, benim motivasyonum oldu.”

KAÇ SAAT ANTREMAN YAPIYOR?

Tuna, antrenman düzenini ve beslenme düzeninden şöyle bahsetti:

“Normal bir antrenman gününde, antrenman öncesi tek öğün yerim. Bu antrenmandan 4-5 saat önce olur ki iyice sindirebileyim o öğünü. Öğünü sindirdikten sonra kahvemi içerim. Kahveyi de uzun sürede içerim çünkü yüksek miktarda kafein alıyorum. Uzun bir güç antrenmanı yapacağım için o enerjiyi kafeinden alıyorum.”

Haftada 4 antrenmanı olduğunu söyleyen Tuna, 2 tanesinin diğerlerine göre daha hafif olduğunu ve 4-5 saat civarı sürdüğünü belirtti. Tuna, 7-8 saat civarı süren diğerlerine göre daha ağır olan 2 antrenman yapıyor.

‘GIDA FİYATLARI SÜREKLİ PAHALANIYOR’

Tuna Tavus, gıda ve takviye besin fiyatlarını şu sözlerle değerlendirdi:

“Sürekli pahalanıyor olarak buluyorum. Çünkü her gittiğimde fiyat en azından bir 50-60 TL artmış oluyor. Sponsorum var zaten takviye besin bana gönderiyor, sağ olsun. Ama sponsorum olmasa çok kullanacağımı düşünmüyorum. Daha çok besinlerden almayı tercih ediyorum, onlardan alabileceğim şeyleri.”

PANDEMİ İLE HAYATINDA NE DEĞİŞTİ?

Pandeminin eve ekipman almasına vesile olduğunu belirten Tuna, pandeminin hayatına etkilerini anlattı:

“Pandemi ile beraber aslında daha iyi antrenman yapmaya başladım. Çünkü pandemiye kadar eve bir spor salonu, bir ekipman alacak bütçem yoktu. Pandemi başlayınca mecburen oldu. Bir şekilde ayarladım dişimi sıkıp. Eve kurduğum ekipman düzeni bu şekilde başladı. Ben bunu geliştirdim tabii, pandeminin ilk zamanlarından itibaren. Şu an çok daha iyi ekipmanlara sahibim.”

‘19 YAŞINDA TÜRKİYE İKİNCİSİ OLDUM’

Tuna Tavus’un en formda olduğu dönemde turnuvalar iptal olmuştu. Tuna, en büyük başarılarını Veryansın TV’ye şu sözlerle anlattı:

“Ben powerlifting’de 19 yaşında Türkiye 2.’si oldum kendi sıkletimde, Strongman’de aynı şekilde. Tabii, bunlar 2019’da oldu. Son yarışlar 2019’daydı. Uzun zamandır yarışamadım. Aslında gerçekten de en formda olduğum dönemdi. Şu anda hâlâ junior olarak yani 24 yaşına kadar junior sayılıyorum. 22 yaşındayım. Junior olarak iyi dereceler elde edeceğimi düşünüyorum. Hâlâ vaktim var yani hiçbir şey için geç değil.”

HER ZAMAN TURNUVAYA HAZIR

“Özel  bir turnuva yok. Benim mantalitem her zaman yarışa hazır olmak. Yani o kadar iyi olmam lazım ki yarın yarış olsa benim hazır olmam lazım.”

EN BÜYÜK HEDEFİ NE?

“Bu alanda, şu anda en büyük hedefim open kategorisine, açık kategoriye, girmeden junior olarak 1000 kg totali yapmak, powerlifting’de. Bunun için çalışmaya devam ediyorum.”

‘SAĞLIK ASLA GÜÇ KADAR ÖNEMLİ DEĞİLDİR’

Tuna, kendisini ve hayatını şekillendiren sözü şöyle açıkladı:

“Bu belki biraz yanlış olabilir, kişiden kişiye değişebilir. Yanlış olduğu gerçeği değişmeyecek bir şey. Benim mantalitem sağlık asla güç kadar önemli değildir. Böyle düşünüyorum, buna göre hareket ediyorum. Çünkü bu hayata bir kere geliyoruz. Adımızı yazdırmayacaksak, bir yerlerde insanlar bizi hatırlamayacaksa yaşamanın, uzun yaşamanın ne önemi var? Bence hiçbir önemi yok. Başarımız olması lazım.”

SPOR DIŞINDA GÜNLERİ NASIL GİDİYOR

Çok ağır antrenmanlar yaptığı için spor dışındaki hayatının dinlenerek geçtiğini söyleyen Tuna, spor dışındaki yaşantısını şöyle özetledi:

“Zaten bir savaştan çıkıyorum antrenman bittiği zaman. Bunu sonraki antrenmana kadar kendimi iyileştirmekle kullanıyorum. Yatıyorum, dinleniyorum, sosyalleşiyorum. Benim için dışarı çıkıp kafede oturmak da dinlenmek tabii ki. Sadece yatakta yatmıyorum.”

“Kardiyo yaptığım oluyor, aktif dinlenme deniliyor buna. Kalbi belli bir tempoda yine çalıştırıp vücuda kan gönderip kan gönderdiğimiz bölgede iyileşmesini sağlıyor. Bu da dinlenmeye yardımcı.”

‘DEVLET DESTEĞİ YOK’

Şu anda sporu mecburen evde yaptığını söyleyen Tuna, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu sporun yapılabileceği Türkiye’de sadece iki tane spor salonu var: Biri İstanbul’da biri Düzce’de. Tabii bu işte şu anda bir devlet desteği yok. Powerlifting çok yeni bir spor. Türkiye’de de son 5-6 senede bilinmeye başladı. Bir devlet desteği yok şu anda. Devletin açtığı powerlifting salonu diye bir şey yok. Ama ileride olmasını umut ediyorum.”

‘EN AZINDAN YEMEK DESTEĞİ SAĞLANIRSA…’

Tuna, “Son olarak şunları da söylemek istiyorum sizlere; bir sporla uğraşan, bir federasyon kaydı olan tüm sporculara devlet desteği sağlanırsa bence spor Türkiye’de çok daha gelişecektir. Bizim bütün paramız market alışverişine gidiyor, başka bir yere harcadığımız yok.” dedi ve sporda profesyonelleşmeye çalışan herkesin bütçesini yemeğe ayırdığını belirtti. Tuna Tavus, en azından yemek desteği sağlanırsa ya da bir şekilde devlet katkıda bulunursa çok daha iyi gelişeceklerine inandığının da altını çizdi.

‘ÇOK FEDAKARLIK VAR’

Hayatını spora adadığını söyleyen Tuna, “Şunu da söylemek istiyorum. Bir sürü arkadaş bana daha önce çok sordu: “Sen ne yapıyorsun da gelişiyorsun bu kadar, yemek yiyip basıyor musun, antrenman mı yapıyorsun?” Hayır, sizin Youtube’da izlediğiniz işin sadece mizah kısmı, eğlence kısmı, şov. Yemek yiyip çok basılmıyor. Bunun için yapmanız gereken çok fedakârlık var. Ben hayatımı spora odaklı bir hale getirdim. Her şeyimi spora göre planlamak zorundayım ki devam edebileyim ki bir başarı elde edebileyim. Hayatımı spora göre planlıyorum. Beslenmemi de spora göre planlıyorum. Bir yandan siz değerli arkadaşları da eğlendirmeye çalışıyoruz. Youtube’da olsun, Instagram’da olsun mizah yaparak. Ama sizin odaklanmanız gereken sadece mizah değil, işin arkasında gerçek bir fedakârlık boyutu olduğunu da unutmayalım.” dedi.

Türkiye’nin en güçlülerinden… Tuna Tavus başarısının sırrını anlatıyor

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 29 Eylül 2021, 12:39

    Güzel bi haber olmuş tuna abiyle ilgili pek haber yok teşekkürler

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!