Türkiye’nin ilk uçan arabası Cezeri havalandı!

featured

BAYKAR tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Türkiye’nin ilk uçan arabası CEZERİ, ilk uçuş testlerini başarıyla tamamladı. Türk mühendislerinin tasarlayıp ürettiği, 230 kg’lık ön prototip uçuş testlerinde 10 metre yükseldi.

TESTLER 11 EYLÜL’DE BAŞLADI

BAYKAR Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar yönetiminde gerçekleştirilen CEZERİ Uçan Araba’nın uçuş testleri 11 Eylül 2020 Cuma günü başladı. İlk testlerde güvenlik halatlarına bağlı olarak havalanan CEZERİ, 14 Eylül 2020’yi 15 Eylül 2020’ye bağlayan gece güvenlik halatlarıyla yapılan test uçuşlarının başarılı ilerlemesi üzerine halatsız olarak havaya kalktı. Tamamen otonom olarak uçan ve akıllı uçuş sistemine sahip olan CEZERİ Uçan Araba, aynı gece yapılan iki farklı uçuşu başarıyla tamamladı.

10 METRE YÜKSELDİ

Baykar Milli SİHA Ar-Ge ve Üretim Merkezi’nde 15 Eylül 2020 Salı günü güvenlik halatları olmadan gerçekleştirilen ikinci test uçuşunda ise CEZERİ Uçan Araba yerden 10 metre yükseldi. Adını sibernetik ve robotik ilminin kurucusu, Artuklu Sarayı’nın başmühendisi Cizreli Müslüman bilim insanı El Cezeri’den alan CEZERİ Uçan Araba, böylelikle kavramsal tasarımla başlayan çalışmaların ardından 1.5 yıl içinde ilk uçuşunu gerçekleştirmiş oldu.

SELÇUK BAYRAKTAR: ‘HAYALDEN GERÇEĞE…’

Uçuş testi sonrası bir açıklama yapan BAYKAR Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar şöyle konuştu: “Yaklaşık 1.5 yıl önce hayal ederek ve bir çizimle başladığımız CEZERİ Uçan Araba, ilk uçuşunu yaparak gerçeğe dönüştü. Önümüzdeki süreçte daha gelişmiş prototiplerini yapacağız. İnsanlı uçuşlar gerçekleştireceğiz. Ancak CEZERİ Uçan Araba’nın yollara inmesi tahminen bir 10-15 yılı bulacak. Muhtemelen 3-4 yıla rekreasyonel olarak arazi araçları ATV’ler gibi kırsal alanda kullanıma şahit olabiliriz. Akıllı otomobillerden sonra otomotiv teknolojisindeki devrim uçan arabalar olacak. Bu açıdan baktığımızda bugünün değil yarının yarışlarına hazırlanıyoruz. Milli Teknoloji Hamlesi seferberliği ile gençlerimize her alanda özgüven ve motivasyon kazandırmak en önemli hedeflerimiz arasında yer alıyor.”

İLK KEZ TEKNOFEST 2019 ‘DA TANITILMIŞTI

CEZERİ Uçan Araba ilk defa 17-22 Eylül 2019 tarihlerinde Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nde geniş kitlelere tanıtıldı. 1 milyon 720 bin ziyaretçiyle dünya rekoru kıran TEKNOFEST 2019’un en öne çıkan unsurlarından biri olan CEZERİ Uçan Araba, dünyanın birçok farklı ülkesinde haber olarak dikkat çekti.

KENTSEL ULAŞIMI KÖKTEN DEĞİŞTİRECEK

Gelecekte kentsel hava taşımacılığında köklü bir değişiklik yapması beklenen CEZERİ Uçan Araba, yolcu ve kargo taşımacılığında aktif olarak rol alacak şekilde tasarlandı. Uçan Araba temelde şehir içi ulaşımda otomobillerin alternatifi olacak elektrikli bir “Kentsel Hava Taşımacılığı” (KHT) aracı olarak öne çıkıyor. Kentsel hava taşımacılığı kapsamında şehir merkezleri ve banliyöleri kapsayan, güvenilir yolcu ve kargo taşıma ekosistemine hayat vermesi hedefleniyor. Bunun yanı sıra sağlık sektörü ve askeri alanlarda lojistik destek amaçlı kullanılabilmesi için çalışmalar sürüyor.

TRAFİK SIKIŞIKLIĞI VE KAZALAR TARİH OLACAK

Geleceğin ulaşım konsepti olarak BAYKAR tarafından geliştirilen CEZERİ Uçan Araba’nın hayatımıza girmesi ile şehir içi ulaşımda trafik sıkışıklığının azalması, trafikte geçirilen zamanın en aza indirilebilmesi, ulaşımdan kaynaklanan hava kirliliğinin azalması mümkün olacak. CEZERİ Uçan Araba’nın gelecekte kentsel hava taşımacılığında etkin rol oynamaya başlamasıyla trafik kazalarının azalması, daha hızlı bir kargo taşımacılığı hizmeti sağlanması, sağlık kurumlarının acil ihtiyaçlarına (kan, organ taşımacılığı vb.) hızlı şekilde cevap verilmesi hedefleniyor.

MİNİMUM HAVACILIK BİLGİSİ VE YÜKSEK GÜVENLİKLE UÇACAK

Minimum teknik ve havacılık bilgisi, üst düzey güvenlik ile uçurulabilecek şekilde tasarlanan CEZERİ Uçan Araba, 8 adet elektrikli motor ve pervane ile gücünü şarj edilebilir bataryalardan alarak %100 elektrik ile uçuyor. Üç yedekli akıllı uçuş sistemine sahip olan CEZERİ, gelecekte yapay zekâ sistemleri ile donatılacak. CEZERİ Uçan Araba’nın gelecekte 100 km/s seyir hızına kavuşması, uçuş irtifasının 2000 metreye ulaşması ve batarya teknolojisinin gelişmesine paralel olarak 1 saat havada kalarak 70-80 km menzile ulaşması hedefleniyor.

Türkiye’nin ilk uçan arabası Cezeri havalandı!

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

10 Yorum

  1. Bosverin bunlari. Bayraktar ailesini niye tebrik ediyorsun, babasinin hayrina mi yapmis? Aldiklari odenekleri aciklasinlar. Zihniyetiniz ve golgesi is tutarken oldurulen muhendislerimizi unutmadik. Sen bence onlari an. Kahramanlar onlar.

  2. Ortada bir emek var. Emeği geçenlerin eline emeğine sağlık.
    Ama bu ölçeği değiştirilmiş drone. Yani bunun 10 katı büyünü de yapsanız, Drone’ u büyütmüş olursunuz. Araba üretmiş olmazsanız.
    Drone büyütme projesi bu. Uçan araba projesi deyince bunu anlamıyorum ben.

  3. 16 Eylül 2020, 08:10

    Sen bu imamhatip kafasıyla zor yetiştirirdin selçuğu ve binlerce mühendisi. ergenekon balyozda göbeğinde olduğunuz ihanet yüzünden 20 yıl geçikti bu işler. Türkiye cıvata üretemiyormuş hadi ya senin üretilen uçaklardan filan haberin yok. Yeni Türkiye Atatürk tarafından var edilmiştir o kadar.

  4. 16 Eylül 2020, 07:24

    Motoru pili kim yaptı kardeşim milli yerli deyip geçiştirmeyin teknik ayrıntı verin.

  5. Bazı çevreler küçümsuyor bu işler böyle merdivenin ilk basmagini cikmadan zirveye ulasamazsin tebrik ederim Bayraktar ailesini

  6. Amatör girişimcilerden kim yapıyor bilemiyorum ama Boeing, Airbus gibi dev şirketler uçan araba yapmaya çalışıyorlar(yaptıkları da var). Çin’de büyük yatırımlar yapılıyor. Bence sen gene de küçümseme. Sonra ‘biz neden yapmıyoruz’ dememek için.

  7. Noluyo lan uçan araba filan :) Şaka falan değil baya baya uçuyor zalımın oğlu.Biz ne ara yaptık teknoloji devrimini? Yıllardır Japonlardan görüp duyardık teknoloji işlerini. Bir de Türk mühendisleri yapıyor bu işi. Gelecek adına acayip umutlandım. Sen neymişsin Selçuk Bayraktar. Helal olsun. Boş siyasi tartışmalar yerine bunlarla uğraşsak, gelecek bizim olacak. Tebrik ederim tüm ekibi, ayağınıza taş değmesin.

  8. Tamam iyide, bunlarin parasi nereden geliyor? Yoksa yine halkin vergilerimi kullaniliyor?

  9. Valla damat mamat filan diye kimse zirvalamasin. Helal olsun Selcuk a ve takimina. Büyük isler yapti ve yapiyor. Eline koluna emegine saglik. Arkadas daha dün civatayi bile tasarlayip üretemeyen bir türkiye adeta endüstriyellesme de cag atliyor. Birakin bunlari yapmayi bunlarin hayalini bile kuramiyordu eski Türkiye. CB nini sevmek zorunda degilsiniz ama ne demisler, yigidi öldür ama hakkini ver. Bravo Selcuk. Basarilarinin devamini dilerim arkadas.

  10. Kucuk gormek icin soylemiyorum ama cok fazla ovunulecek bir yani da yok. Youtube’dan bakin, amator girisimciler bunun insanli ucanini 2018 de kendi imkanlari ile yapmislar. Onca odenege ragmen basari diye sunduklari bu.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!