Bal

Türkiye’nin Turbojet/Turbofan motorlu uçak projeleri

featured

Kıbrıs Barış Harekatı’nın öncesinde ve sonrasında yaşanan birtakım gelişmeler, Türkiye’yi, savunma sanayii başta olmak üzere birçok alanda yatırımlar yapmak zorunda bırakmış ve ciddi bir farkındalığın oluşmasını sağlamıştı. Kurulan şirketler, açılan fakülteler, yapılan AR-GE çalışmaları derken Türkiye’de savunma sanayii ekosistemi her geçen gün daha da büyümeye ve gelişmeye başladı.

Gelişen savunma sanayiinin sonucu olarak, havacılık alanında ortaya çıkan muharip uçak projeleri ise şüphesiz savunma ve havacılık ekosisteminin tepe noktasında yer alıyor.

MUHARİP İNSANSIZ UÇAK SİSTEMİ (MİUS)

Türkiye’nin en önemli insansız hava aracı üreticilerinden bir konumunda olan Baykar Savunma’nın üzerinde çalıştığı en önemli projelerin başında, şüphesiz insansız savaş uçağı MİUS geliyor.

Çalışmalarına 2013 yılında başlanılan Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS), Türkiye’nin ihtiyaçları ve ilk kez insansız savaş uçağı geliştiren Baykar firmasının mevcut kabiliyetleri göz önüne alınarak geliştirilen, 6 ton maksimum kalkış ağırlığına sahip olacak olan bir muharip İHA’dır.

Düşük radar kesit alanına sahip olan MİUS, düşman radarlarca geç tespit edilme avantajına sahip olacak. Radar izini artırmaması adına füzeleri gövde içinde taşıyacak olan MİUS, yüksek bir manevra kabiliyetine sahip olmanın yanında, süpersonik hızlara da ulaşabilecek.

Akıllı filo otonomisi kabiliyeti ile ön plana çıkan Muharip İnsansız Uçak Sistemi, gelişmiş bir yapay zekaya sahip olacak ve mevcut F-16 filoları ile birlikte görev yapabilecek.

TCG Anadolu ve TCG Trakya gibi LHD’lerimize iniş ve kalkış gerçekleştirebilecek olan MİUS’un hem Hava Kuvvetleri Komutanlığı hem de Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından kullanılması bekleniyor.

Sanalsavunma.com sitesinde yer alan habere göre MİUS’un ilk etapta 2 farklı modeli üretilecek. MİUS’un A modelinde AI-25TLT motoru kullanılırken B modelinde ise AI-322F motoru kullanılacak.

HÜRJET

Ülkemizin en önemli savunma ve havacılık firmaları arasında yer alan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nin (TUSAŞ) öz kaynakları ile geliştirdiği Hürjet Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı, 4 konfigürasyonu ile ön plana çıkıyor.

Jet tekamül eğitimlerinde, Türk Yıldızları’nın gösteri uçuşlarında, harbe hazırlığa geçişte ve taarruz görevlerinde kullanılması planlanan Hürjet’in T-38 ve NF-5 uçaklarının yerini alması bekleniyor.

5.nesil ve üstü uçakların eğitim ihtiyaçlarına hitap edecek olan Hürjet, bir adet General Electric F404 motorundan güç alacak. 7 adet silah istasyonuna sahip olan Hürjet, 2721 kg’ye kadar yük taşıyabilecek ve 1.4 mach hıza çıkabilecek.

Yer testleri 2022 yılında başlayacak olan Hürjet’in 2022 veya 2023 yılında ilk uçuşunu yapması ve 2025 yılında ilk teslimatının gerçekleştirilmesi planlanıyor.

MİLLİ MUHARİP UÇAK (MMU)

Hem teknolojik hem de maddi açıdan Türkiye’nin savunma sanayii alanındaki en büyük yatırımlarından biri olan Milli Muharip Uçak Projesi, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) firması tarafından yürütülmektedir.

İngiliz BAE Systems firmasından mühendislik desteği alınan MMU projesi ile TUSAŞ, 30 tonun üzerinde, çift motorlu ve 5. nesil bir savaş uçağı geliştirmeyi planlıyor.

F-35 örneğinde olduğu gibi AESA Radar, DAS, EOTS, SAR, DIRCM vb. birçok kritik sensöre sahip olması planlanan Milli Muharip Uçak’ın; ağ merkezli harp kabiliyetine, yüksek durumsal farkındalığa ve gelişmiş elektronik harp kabiliyetlerine sahip olması bekleniyor.

Birçok üstün sensör ve aviyonike sahip olacak olan MMU ayrıca gelişmiş aerodinamik kabiliyetlere ve çok düşük bir radar kesit alanına sahip olacak.

Türk Silahlı Kuvvetleri için çok önemli bir kuvvet çarpanı, Türk savunma sanayii ekosistemi için ise en üst noktalardan biri konumunda olan Milli Muharip Uçak’ın 2023 yılında hangardan çıkması, 2025-26 yılları arasında ilk uçuşunu gerçekleştirmesi planlanmaktadır. Uçağın Blok 1 varyantından 2030-33 yılları arasında 10 adet üretilecek ve bu varyantın muhtemel birtakım eksikleri bulunacak.

MMU’nun tam anlamı ile 5. nesil olacak olan Blok 2 varyantının üretimi ise 2033’ten sonra, tam kapasite ile başlayacak.

Türkiye’nin Turbojet/Turbofan motorlu uçak projeleri

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. 9 Ocak 2022, 21:14

    Hayırlısı olsun

  2. Gerek yok biz abd den alırız diyen bir iktidar gelirse yandı gülüm keten helva

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!